10 december 2014

ICT vraagt inzet van minister Koenders voor medische zorg aan Tibetaanse politieke gevangenen

Persbericht Amsterdam, 10 december 2014

Vandaag, 10 december, op de internationale mensenrechten dag, heeft ICT aan de mensenrechtenambassadeur Kees van Baar de petitie gericht aan minister Koenders, overhandigd met meer dan 13.000 handtekeningen.  


Mensenrechtenambassadeur van Baar neemt de petitie in ontvangst van
Tsering Jampa, ICT directeur

Mensenrechtenambassadeur van Baar neemt de petitie in ontvangst van Tsering Jampa, ICT directeur

In de petitie wordt minister Koenders verzocht om er bij de Chinese regering op aan te dringen om met spoed medische zorg te verlenen aan Tenzin Delek Rinpoche en Khenpo Kartse en daarnaast om alle politieke gevangenen vrij te laten en de VN Hoge Commissaris van de Mensenrechten toe te laten tot Tibet.

Bij het in ontvangst nemen van de petitie deelde van Baar mee: ”De situatie van beide Tibetanen is niet alleen een mensenrechten aangelegenheid, maar het verstrekken van adequate medische zorg is ook een humanitaire kwestie. De Nederlandse regering neemt humanitaire kwesties buitengewoon serieus en zal dit aankaarten bij de Chinese regering.”

De afgelopen maand heeft International Campaign for Tibet (ICT)  met haar Actie Team in 9 steden actie gevoerd om handtekeningen te verzamelen en om aandacht te vragen voor de ernstige schendingen van mensenrechten in Tibet door China. Meer dan 13.000 mensen hebben hun steun betuigd door de petitie te ondertekenen.

“Het is hartverwarmend om te zien hoeveel Nederlanders onze actie steunen. Wij zijn dankbaar dat zo veel mensen het Tibetaanse volk in deze donkere periode een hart onder de riem steken.”, aldus Tsering Jampa, Executive Director International Campaign for Tibet. “Het is vandaag precies 25 jaar geleden dat de Dalai Lama de Nobelprijs voor de Vrede kreeg uitgereikt. Dit was een keerpunt in de wereldwijde erkenning van de geweldloze strijd van het Tibetaanse volk voor vrijheid. Mede door de steun vanuit Nederland heeft het Tibetaanse volk de hoop en de kracht om te blijven strijden tegen het onrecht en de onderdrukking door China. De toezegging van de Nederlandse regering om deze kwestie aan de orde te stellen bij de Chinese regering is zeer verheugend voor ons.”

De twee Tibetaanse politieke gevangenen Tenzin Delek Rinpoche en Khenpo Kartse zijn ernstig ziek, sinds zij op grond van valse beschuldigingen gevangen zijn gezet door de Chinese autoriteiten. De 64-jarige Tenzin Delek Rinpoche, die aan ernstige hartkwalen lijdt, is tot levenslang veroordeeld en is tijdens zijn inmiddels 12 jaar durende gevangenschap onderworpen aan zware martelingen. De 38-jarige Khenpo Kartse heeft een ernstige leveraandoening en zit al een jaar zonder enige vorm van proces opgesloten. Beiden ontvangen niet de medische zorg die zij dringend nodig hebben.

Op dit moment zitten meer dan 600 politieke gevangenen in Tibet. 

Noot voor de redactie

Contactpersoon media:

Shiba Degenhart, Campaign Manager ICT, tel: 020-3308265/ 06-41012687

Tsering Jampa, Executive Director: tel: 020-3308265 / 06-29004547

Meer informatie over Tenzin Delek Rinpoche en Khenpo Kartse vindt u in de PDF bijlage

Share this

Het laatste nieuws

15 mei 2019

Voor de Nederlandse regering bestaat Tibet niet meer. China Notitie rept met geen woord over Tibet.

Lees meer
4 mei 2019

Tibet Actie Team in actie voor Tashi Wangchuk op Bevrijdingsfestival

Lees meer