4 March 2016

ICT voorzitter Richard Gere brengt in Engelse Parlement Tibet ter sprake bij de Voorzitter en Kamerleden


PM question


Parlementslid Gisela Stuart vraagt premier Cameron of deze het Tibet-initiatief van onder meer de EU, VS, Duitsland, Japan en Canada gaat steunen.


China’s onderdrukkende beleid in Tibet is gisteren (2 maart) aan de orde gesteld bij de Britse premier tijdens een bezoek aan London van Richard Gere, bestuursvoorzitter van de International Campaign for Tibet.


Parlementslid Gisela Stuart (Labour) bracht Richard Gere’s briefing aan de kamerleden ter sprake bij premier David Cameron tijdens het wekelijkse vragengesprek met minister-president, op een moment dat het Lagerhuis over het algemeen vol zit met Kamerleden. (De vraag, die op 26 minuten in het debat wordt gesteld, kan worden bekeken op


de BBC

of op

C-Span

.


Mevrouw Stuart vroeg aan de minister-president of deze het voorbeeld van de Verenigde Staten, Canada, Duitsland, de EU en Japan zou willen volgen. Deze landen hebben in een


zeldzame gezamenlijke verklaring


naar de Chinese autoriteiten geschreven, waarin ze hun bezorgdheid over “de onderdrukkende in Tibet ingevoerde terrorismebestrijdingswetten” naar voren brengen. De minister-president zei in zijn reactie dat hij ‘goed zal bestuderen’ wat de heer Gere met parlementsleden heeft besproken.


Richard Gere with the Speaker of the House of Commons, John Bercow MP.


Richard Gere met de voorzitter van het House of Commons, John Bercow MP.


Tijdens zijn bezoek aan Londen deze week had Richard Gere een vergadering met de Voorzitter van het House of Commons, John Bercow MP (foto), waarin zij het Chinese beleid in Tibet bespraken en het belang van de Dalai Lama als een groot leider van onze tijd. In 2012 organiseerde de heer Bercow in Kamers van de Voorzitter een lunch voor de Dalai Lama, tijdens diens bezoek aan het Verenigd Koninkrijk voor de uitreiking van de Templeton-prijs in het St. Paul’s Cathedral.


In een aparte vergadering ontmoetten Britse parlementariërs Richard Gere in Westminster om de situatie in Tibet te bespreken en de beste manier waarop Kamerleden het Tibetaanse volk kunnen ondersteunen. Het huidige Chinese beleid werd besproken en de verontrusting over de nieuwe en meer systematische maatregelen, die nieuwe gevaren met zich meebrengen voor het overleven van Tibet’s unieke religie en cultuur. Het belang van Tibet milieu als de ‘Derde Pool’ van de aarde werd ook aangekaart, onder verwijzing naar


ICT’s rapport over het water in Tibet


. De groep bestond uit Tim Loughton (voorzitter van de All Party parlementaire groep over Tibet), Gisela Stuart (Labour), en Chris Law (Scottish National Party), die hieronder staan afgebeeld.


Richard Gere

Share this

Het laatste nieuws

15 May 2019

Voor de Nederlandse regering bestaat Tibet niet meer. China Notitie rept met geen woord over Tibet.

Lees meer
4 May 2019

Tibet Actie Team in actie voor Tashi Wangchuk op Bevrijdingsfestival

Lees meer