28 August 2011

ICT roept op tot internationale actie tegen nieuwe arrestatie van Tibetanen in Nepal

19 juni 2008

Drie Tibetaanse leiders in Nepal zijn gisteren opgepakt en in hechtenis genomen. Ze moeten 90 dagen in de gevangenis doorbrengen wegens omdat ze de wet hebben overtreden en de openbare orde verstoord.

De drie leiders zijn, Ngawang Sangmo en Tashi Dolma, president en vice-president van de regionale Tibetaanse Vrouwenbeweging, en Kelsang Chung, directeur van de door de Verenigde Naties gefinancierde Tibetan Reception Center. De drie prominenten worden in twee verschillende gevangenissen vastgehouden in Kathmandu.

De Chinese overheid trad de laatste maanden hard op tegen een golf van demonstraties in Tibet. Deze begonnen op 10 maart, breidden zich uit over het hele Tibetaanse plateau en mondden uit in de grootste opstand tegen de Chinese overheersing in 50 jaar tijd.

De arrestatie van de drie Tibetaanse voormannen komt nadat de internationale gemeenschap haar bezorgdheid heeft uitgesproken over de vaak hardhandige behandeling van Tibetaanse protestanten door de Nepalese politie in Kathmandu gedurende de afgelopen drie maanden. In sommige gevallen lijkt het alsof de politie wordt gedirigeerd door Chinees Ambassadepersoneel dat aanwezig is achter de politielinies bij demonstraties.

Tsering Jampa, directeur van International Campaign for Tibet, zei gisteren: We zijn erg gezorgd over deze arrestaties, die plaatsvinden op een moment van een overgang naar een nieuwe overheid in Nepal. Dit gebeurt in een periode waarin Tibetanen in Nepal nerveus zijn over de mate waarin de Chinese overheid aanwezig is en invloed uitoefent in Kathmandu. ICT roept de nieuwe democratische Nepalese leiders en de Internationale Gemeenschap op om bedacht te zijn op China’s intenties in Nepal en de gevolgen van deze invloed op Tibetaanse vluchtelingen die al lange tijd in Nepal verblijven. We roepen op tot onmiddellijke vrijlating van deze drie prominente Tibetanen”.

De drie Tibetanen werden gedwongen een arrestatiebevel te ondertekenen dat was afgegeven door het hoofd van het stedelijke district in Kathmandu, die op zijn beurt weer onder de verantwoordelijkheid staat van het ministerie van Binnenlandse Zaken in Kathmandu. In de brief werd beweerd dat de openbare orde in Kathmandu was aangetast door de demonstraties. Ook werd gesteld dat als de drie Tibetanen niet zouden stoppen, ze de “bilaterale en vriendschappelijke banden met China” zouden aantasten. Functionarissen van het Hoge Commissariaat van de Vluchtelingen en een aantal buitenlandse ambassades in Kathmandu volgen deze kwesties op de voet. De Nepalese overheid heeft niet formeel gereageerd op deze zaak.

De drie Tibetanen stonden op een officiële lijst van 12 mensen in de Tibetaanse gemeenschap die worden verdacht van betrokkenheid bij de demonstraties. Het is niet duidelijk of de arrestaties verband houden met de verwachte aankomst van de olympische vlam in Tibet’s hoofdstad Lhasa op 21 juni. Het is zeker dat de arrestaties verband houden met de groeiende irritatie bij de Chinese overheid over de voortdurende en emotionele uiting van solidariteit onder Tibetanen in Nepal met de situatie in Tibet. China’s ambassadeur in Kathmandu, Zheng Xianglin, uitte zich recentelijk in sterke bewoordingen over de Dalai Lama in de Nepalese pers. In de pro-Chinese People’s Review beschuldigde Zhen de Dalai Lama en de Tibetaanse overheid in ballingschap ervan tot de protesten in Nepal aan te zetten.

Sinds de golf van protesten die uitbrak in Tibet op 10 maart, hebben duizenden Tibetanen in Nepal hun eigen veiligheid in gevaar gebracht door hun verweer tegen Chinees bestuur in Tibet te tonen. De grens tussen Nepal en Tibet is nog steeds gesloten terwijl de aanwezigheid van Chinese grenstroepen is versterkt. De grens ging aanvankelijk dicht in de aanloop naar 8 mei toen met de olympische vlam naar de top van de Everest werd geklommen.

China’s gevoeligheid over Tibet blijft een belangrijke invloed in de relatie tussen China en Nepal. Beijing heeft gretig uitspraken aangehaald van een aantal Nepalese regeringsleiders zoals de Maoist Prachanda, dat Nepal geen anti-Chinese activiteiten zal dulden op Nepalese bodem.

Dit rapport is hier beschikbaar in het Engels.  

Share this

Het laatste nieuws

15 May 2019

Voor de Nederlandse regering bestaat Tibet niet meer. China Notitie rept met geen woord over Tibet.

Lees meer
4 May 2019

Tibet Actie Team in actie voor Tashi Wangchuk op Bevrijdingsfestival

Lees meer