ICT roept op tot de vrijlating van "verdwenen Tibetanen”
In aanloop naar 30 augustus, de Internationale Dag van de Slachtoffers van Gedwongen Verdwijningen, herinnert International Campaign for Tibet (ICT) eraan dat Tibetanen in de Volksrepubliek China al tientallen jaren met geweld worden ontvoerd naar onbekende gevangenissen.
De Tibetanen worden in de gevangenis vaak gemarteld terwijl hun familie niet weet waar zij zich bevinden, waar zij van worden beschuldigd, of zij toegang hebben tot rechtsbijstand en of zij medische zorg krijgen. Bovendien zijn er talrijke gedocumenteerde gevallen van willekeurig gearresteerde Tibetanen die kort na hun vrijlating uit detentie zijn overleden ten gevolge van foltering, mishandeling of omdat zij onvoldoende medische behandeling hebben gekregen.
Rinchen Tsultrim
Recentelijk heeft de zaak van Rinchen Tsultrim, een Tibetaanse monnik voor veel opschudding gezorgd. De 29-jarige monnik werd in juli 2019 samen met twee andere Tibetanen gearresteerd in de oostelijke Tibetaanse regio Ngaba nadat hij op WeChat commentaar had gegeven over de politieke, sociale en culturele situatie van de Tibetanen. De precieze omstandigheden van zijn veroordeling, de redenen voor zijn veroordeling en de datum van zijn proces zijn tot dusver onduidelijk gebleven. Ook is zijn verblijfplaats pas onlangs, bijna twee jaar later, bekend gemaakt.
De drie monniken uit het Kirti-klooster
Drie monniken uit het Kirti-klooster zijn als verdwenen opgegeven. Het Kirti-klooster ligt in Sichuan, een deel van het oostelijk gebied van Tibet. Het Kirti-klooster staat bekend om de herhaalde zelfverbrandingen en andere protesten van monniken. De aanklachten van de drie monniken evenals hun verblijfplaats zijn onbekend.
De eerste monnik is Lobsang Thabke (37). Hij is door een Chinese rechtbank veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf. Waar de monnik verblijft en waarvan hij is beschuldigd is onbekend. Hij zou nog wel in leven zijn. De tweede monnik is Lobsang Dorje (36). Hij werd rond augustus 2018 gearresteerd en zijn huidige verblijfplaats is onbekend. Tot slot werd ook de monnik Thubpa (32) eind 2017 ‘s nachts door de Chinese politie uit het Trotsik-klooster in Ngaba meegenomen. Ook zijn verblijfplaats is onbekend. Thubpa was eerder gearresteerd voor het schreeuwen van politieke slogans en het verbranden van de Chinese vlag tijdens een periode van wijdverbreide protesten in 2008,.
Panchen Lama Gedhun Choekyi Nyima
De meest bekende “verdwenen Tibetaan” tot op heden is de 11e Panchen Lama Gedhun Choekyi Nyima. Hij werd samen met zijn ouders meer dan 26 jaar geleden door de Chinese autoriteiten ontvoerd. Waar hij is, is nog steeds onbekend, hoewel mensenrechtendeskundigen van de VN de Chinese regering herhaaldelijk om opheldering hebben gevraagd.