ICT roept Litouwen op Tibet op de agenda te zetten tijdens haar EU-voorzitterschap
Internationale Campagne voor Tibet op 1 juli 2013
Brussel, 1 juli 2013: International Campaign for Tibet (ICT) heeft Litouwen opgeroepen haar krachtige steun voor Tibet voort te zetten en de kwestie Tibet voor op de politieke agenda van de Raad van de Europese Unie te zetten, nu het Baltische land het zes maandelijkse roterende voorzitterschap van de Raad overneemt.
Vincent Metten, EU Policy Director te Brussel kantoor van ICT, zegt: “De bevolking van de Baltische staten, voorheen onder Sovjet-bewind, weet wat het is om geconfronteerd te worden met politieke vervolging onder een bezettende macht. Er is in Litouwen onder de bevolking brede steun voor de Tibetaanse zaak, en Litouwse parlementsleden hebben in het Europees Parlement gesproken over de noodzaak om stelling te nemen tegen China. In tegenstelling tot een aantal andere Europese landen, hebben leden van het Litouwse parlement de Tibetaanse leider Lobsang Sangay ontmoet tijdens zijn recente bezoek aan Vilnius, en de verwachtingen over het komende bezoek van de Dalai Lama in september zijn hoog.
De Tibetaanse leider, Sikyong Lobsang Sangay, bezocht Vilnius van 12 tot 14 juni 2013, en had een ontmoeting met leden van het Litouwse parlement en de adviseur van de burgemeester, de heer G. Sodeika. Ook hield hij een lezing op de European Humanities University. ICT raadde Litouwen aan om leiding te geven aan de EU bij het aannemen van een duidelijk EU-beleid inzake Tibet, onder meer het vaststellen van een gemeenschappelijk standpunt van de EU inzake het recht van alle EU-lidstaten en de leden van de EU-instellingen om de de Dalai Lama en de legitieme vertegenwoordigers van het Tibetaanse volk te verwelkomen en te ontmoeten op welke wijze zij zelf geschikt achten; en dreigementen of weerstand van de Chinese regering te negeren.
ICT drong bovendien aan op een meer robuust EU standpunt in het bevorderen van de hervatting van de Chinees-Tibetaanse dialoog en het versterken van de internationale samenwerking met gelijksgezinde landen in betrekking tot Tibet, in het bijzonder door gebruik te maken van het komende Universal Periodic Review van China in oktober van dit jaar en de Chinese regering onder druk te zetten over de situatie in Tibet.
Terwijl de EU heeft herhaaldelijk uiting heeft gegeven aan haar bezorgdheid over de verslechtering van de mensenrechtensituatie in Tibet en het hoge aantal Tibetaanse zelfverbrandingen, moeten deze uitingen nog worden geëvenaard door concrete acties.Het Litouwse lid van het Europees Parlement, Leonidas Donskis, zei:
Het Litouwse parlement (Seimas) heeft een groep parlementsleden die trouwe aanhangers van Tibet zijn. Hetzelfde geldt voor meer dan één Litouwse MEP. Na de ervaring van decennia lange isolatie en uitzichtloosheid onder de voormalige Sovjet-Unie, behoeft Litouwen geen aanvullende uitleg over het drama dat zich in Tibet afspeelt. Ik ben er van overtuigd dat mijn land Tibet op de politieke agenda zal houden tijdens ons voorzitterschap in de EU, en onze mensenrechtenactivisten zijn ook niet van plan om op te geven. Dit wil zeggen dat het voorzitterschap van Litouwen een belangrijke fase in de geschiedenis van Tibet voor de strijd voor de autonomie en de mensenrechten kan worden.
De voorstellen van ICT aan de Litouwse voorzitterschap (beschikbaar op de ICT websites www.tibetpolicy.eu en www.savetibet.org) benadrukken de grote verantwoordelijkheid van landen, die zelf buitenlandse bezetting hebben meegemaakt. In Litouwen zijn ook zelfverbrandingen uitgevoerd als politieke protesten tegen het communistische bewind. Litouwen herwon haar onafhankelijkheid in 1991 na 51 jaar van de gedwongen annexatie de Sovjet-Unie, die door de meeste landen in West-Europa en de Verenigde Staten niet werd erkend.
Zie ook: