17 May 2013

ICT roept China op de ‘vermiste’ Panchen Lama na 18 jaar vrij te laten

De verblijfplaats van de vierentwintig jaar oude Tibetaanse Panchen Lama blijft onbekend na 18 jaar. Op de Internationale Tibet Solidariteit Dag willen Tibetanen en Tibet supporters over de hele wereld antwoord op de vraag: “Waar is de Panchen Lama?”

Op 17 mei 1995 werd de 11de Panchen Lama van Tibet, Gedhun Choekyi Nyima op zes jarige leeftijd in hechtenis genomen door de Chinese autoriteiten. Dat was 18 jaar geleden en sindsdien is hij niet meer in het openbaar gezien. Door de jaren heen hebben Tibetanen en Tibet supporters onvermoeibaar gewerkt aan de onmiddellijke vrijlating van hem en zijn familie door China onder druk te zetten.

Vandaag, op de internationale Tibet Solidariteit Dag, gedenkt ICT alle Tibetanen, die onder de Chinese overheersing geleden hebben en daartegen in verzet zijn gekomen, in het bijzonder de Panchen Lama. Sinds zijn verdwijning in 1995 zijn we op zoek naar nieuws over zijn verblijfplaats. China heeft nagelaten om enige opheldering te geven over de plaats, waar hij wordt vastgehouden. China’s gedwongen verdwijning en de aanhoudende gevangenschap van de Panchen Lama is niet alleen een misdaad tegen deze jonge man, maar tegen het gehele Tibetaanse volk, dat deze aanhoudende gevangenschap van één van hun belangrijkste religieuze leiders, ervaart als een bron van grote ontsteltenis.

De ontvoering van de Panchen Lama is een onderdeel van China’s meedogenloze strategie om haar controle over Tibetaanse volk te tonen. Het nu al meer dan 60 jaar durende repressieve beleid van China in Tibet en het ernstige en verslechterende veiligheidsoptreden, hebben tot een crisis geleid in het bezette Tibet en hebben een ongekende golf van zelfverbrandingen door Tibetaanse monniken, nonnen en leken ontketent. Ondanks deze zes decennia van Chinese overheersing, blijven Tibetanen de Panchen Lama als tweede belangrijkste spirituele leider, na de Dalai Lama zien. Een aantal van de bijna 120 Tibetaanse demonstranten die zichzelf in brand hebben gestoken, hebben specifiek opgeroepen tot zijn vrijlating, waaronder de 24-jarige Nyangkar Tashi, die zichzelf in november 2012 in Rebkong in brand stak en overleed. Hij liet een brief na waarin stond: “Wij, de miljoenen Tibetanen onder leiding van Zijne Heiligheid de Dalai Lama en de Panchen Lama, willen onafhankelijkheid voor Tibet. Vrijheid om onze taal te leren, vrijheid om onze taal te spreken. Bevrijdt de gevangen Panchen Lama.’

Regeringen over de hele wereld hebben bij China voortdurend aangedrongen om Gedhun Choekyi Nyima vrij te laten, maar deze oproepen blijven tot op de dag van vandaag onbeantwoord. De Chinese autoriteiten blijven de verzoeken van regeringen en de Verenigde Naties voor toegang tot Gedhun Choekyi Nyima en zijn familie afwijzen. Ze zeggen dat de familie een normaal leven leidt en niet lastig gevallen wil worden.

Tsering Jampa, directeur International Campaign for Tibet: ‘het is onacceptabel dat de Chinese autoriteiten de wereld al 18 jaar in duisternis houdt betreffende de verblijfplaats van de Panchen Lama. Wij eisen te vernemen, waar zijn verblijfplaats en hoe het met hem gaat. Wij staan er op dat China nu in actie komt en hem en zijn familie onmiddellijk vrij laat.”

Share this

Het laatste nieuws

15 May 2019

Voor de Nederlandse regering bestaat Tibet niet meer. China Notitie rept met geen woord over Tibet.

Lees meer
4 May 2019

Tibet Actie Team in actie voor Tashi Wangchuk op Bevrijdingsfestival

Lees meer