23 June 2015

ICT Report - Regelrecht de Storm in: Het gebrek aan vrijheid van meningsuiting en culturele veerkracht in Tibet

“De vijandige troepen hebben met de kliek van de veertiende Dalai Lama samengespannen, en […] hebben alle middelen ingezet om te strijden op het slagveld, populaire gevoelens en de gewone mensen, en dus, hebben al hun inspanningen Tibet regelrecht in de storm geplaatst van de strijd om het ideologische domein.”– Tibetaanse Autonome Regio partij secretaris Chen Quanguo [1]

Lo Lo, een van de vele Tibetaanse kunstenaars, die vast zitten in Chinese gevangenissen voor het vreedzaam uiten van hun mening.

Een nieuw rapport van ICT beschrijft hoe de steeds verder aanscherpende onderdrukking in Tibet, waaronder een nieuwe nadruk op ‘anti-terreur’ maatregelen, een gevaarlijk politiek klimaat schept voor Tibetanen bij het uiten van hun standpunten.

Het rapport “Regelrecht de Storm in: het gebrek aan vrijheid van meningsuiting en culturele veerkracht in Tibet” legt nauwkeurig vast hoe een nieuwe generatie Tibetanen met hun leven een hoge prijs betaalt voor het vreedzaam uiten van meningen in een politiek klimaat, waarin bijna elke uiting van Tibetaanse identiteit of cultuur als ‘crimineel’ kan worden bestempeld.

Tsering Jampa, Executive Director ICT Europe, stelt: “Chinese Partij leiders beschrijven hoe Tibet ‘regelrecht de storm in’ gaat in een ‘strijd om het ideologische domein’. Tibetanen lopen steeds meer gevaar als gevolg van de toenemende onderdrukking, maar tegelijkertijd geeft een jonge generatie zangers, kunstenaars en schrijvers leiding aan een opmerkelijke culturele opleving, produceren nieuwe liedjes, literatuur, en poëzie om hun identiteit te bepalen en als een middel van verzet tegen de Chinese staat.”
Dit rapport beschrijft de gevallen van 11 gevangen genomen schrijvers en intellectuelen en 10 zangers, die vervolging en opsluiting hebben ondergaan, waaronder de volgende:
  • Lo Lo, een Tibetaanse zanger, zit momenteel ernstig ziek in de gevangenis nadat hij werd veroordeeld tot zes jaar voor het zingen van liedjes, waaronder ‘Hijs de Tibetaanse vlag, kinderen van het Land van Sneeuw’. 
  • De Tibetaanse blogger, Shokjang, bekend om zijn scherpzinnige inzicht in het hedendaagse beleid, verblijft op onbekende plaats na zijn detentie in maart.
  • Thamkey Gyatso, een monnik en een bijzonder productief schrijver voor literaire tijdschriften, is na marteling in detentie tijdens zijn 15-jaar gevangenis straf verlamd en niet in staat om te lopen. 
  • Kalsang Yarphel, veroordeeld tot vier jaar voor zijn liedjes, met onder meer teksten, die aandringen op eenheid onder de Tibetanen en voor Tibetanen om Tibetaanse spreken.
Sprekers van ICT hebben afgelopen maandag de vrijheid van meningsuiting besproken op een side-panel van de VN-Mensenrechtenraad in Genève met de Amerikaanse speciale coördinator voor Tibet, Sarah Sewell en de monnik en voormalige politieke gevangene, Golog Jigme.

Bekijk hier het volledige report (in het Engels).

Share this

Het laatste nieuws

15 May 2019

Voor de Nederlandse regering bestaat Tibet niet meer. China Notitie rept met geen woord over Tibet.

Lees meer
4 May 2019

Tibet Actie Team in actie voor Tashi Wangchuk op Bevrijdingsfestival

Lees meer