22 augustus 2011

ICT feliciteert Lobsang Sangay: de nieuwe Kalon Tripa van de Tibetaanse regering in Ballingschap

De International Campaign for Tibet feliciteert alle kandidaten en campagnevoerders die deelnamen aan de verkiezingen van de Tibetanen in ballingschap. Vooral feliciteren wij de winnaar van Kalon Tripa (voorzitter van het Tibetaanse kabinet) Dr. Lobsang Sangay.

Lobsang Sangay werd geboren in 1968 in een Tibetaanse nederzetting in Darjeeling, India. Hij is een Tibetaanse juridische geleerde, een expert in internationale mensenrechten, en heeft een Doctoraat in rechten bij Harvard. “Het verlangen onder Tibetanen om deel te nemen in het burgerleven van hun gemeenschap en een doorslaggevende stem te hebben in de politieke richting van hun regering, wordt gedeeld door vrije volkeren over de hele wereld,” zei Tsering Jampa, Directeur ICT Europe. “Tot ons grote verdriet staat de Tibetaanse democratie in ballingschap in schril contrast met de onderdrukking die de Tibetanen in Tibet ondergaan, waar de zogenaamde ‘socialistische democratie met Chinese karakteristieken’ betekent dat er geen mogelijkheid is om regeringsleiders direct te kiezen.”

De Verkiezingscommissie van de Tibetaanse Administratie kondigde de resultaten van de populaire verkiezingen voor de Kalon Tripa en 44 leden van de Tibetaanse regering in ballingschap uit Dharamsala vandaag op 27 april 2011. De verkiezingen van Tibetanen in ballingschap vonden plaats op 20 maart 2011 in Tibetaanse gemeenschappen in India, de VS, Canada, Italië, Zwitserland, Frankrijk, België, Nederland, Duitsland, Oostenrijk, Polen, Japan, Rusland, Taiwan en Australië. Tibetanen in Kathmandu werden officiële toestemming ontzegd door de Nepalese regering. Het Internationale Netwerk voor Parlementariërs voor Tibet (INPaT) voerde een missie uit om de verkiezingen waar te nemen in vele plaatsen in Noord Amerika, Europa en Zuid Azië. De waarnemers concludeerden dat ze onder de indruk waren van de manier waarop de verkiezingen waren georganiseerd.

Dr. Sangay zal naar verwachting in Augustus 2011 zijn taken overnemen voor de administratieve verantwoordelijkheden als hoofd van de Kashag, het uitvoerende orgaan van de Tibetaanse regering in ballingschap. De politieke verantwoordelijkheden van de nieuwe Kalon Tripa zullen deels afhankelijk zijn van de voortgaande ontwikkelingen rond de Dalai Lama en zijn wens om afstand te doen van politiek leiderschap, zoals gedefinieerd door het Handvest van de Tibetanen in Ballingschap. Het nieuwe parlement zal bijeenkomen in juni 2011 om de laatste veranderingen aan te passen in het Handvest waarin de nieuwe politieke machtsstructuur is weerspiegeld.

 

Share this

Het laatste nieuws

15 mei 2019

Voor de Nederlandse regering bestaat Tibet niet meer. China Notitie rept met geen woord over Tibet.

Lees meer
4 mei 2019

Tibet Actie Team in actie voor Tashi Wangchuk op Bevrijdingsfestival

Lees meer