27 June 2023

ICT en de Tibetaanse gemeenschap in Nederland bekritiseren overheidsrapport

Amsterdam, Nederland – De Tibetaanse gemeenschap in Nederland heeft haar ongenoegen geuit over een recent rapport dat in opdracht van de Nederlandse ministeries van Justitie en Veiligheid, Buitenlandse Zaken en Defensie is opgesteld. Het rapport, getiteld “Invloed en inmenging van de Volksrepubliek China onder de Chinese bevolking in Nederland”, wordt ervan beschuldigd de ervaringen van minstens 2,000 Tibetanen en Oeigoeren die in het land wonen te negeren.

In een brief gericht aan het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de Tibetaanse gemeenschap opgeroepen tot een nieuw onderzoek naar de invloed en inmenging van de Chinese regering in Nederland. Ze uitten hun zorgen over de tekortkomingen van het rapport bij het erkennen van de eigen cultuur en specifieke risico’s waarmee Tibetanen te maken hebben, aangezien zij vaak het doelwit zijn van Chinese intimidatiepraktijken.

Een van de voornaamste kritiekpunten die door de Tibetaanse gemeenschap naar voren wordt gebracht, is het gebrek aan differentiatie en culturele gevoeligheid bij het categoriseren van Tibetanen als onderdeel van de bredere “Chinese bevolking”, zonder hun unieke identiteit te erkennen. Daarnaast worden ook de nauwkeurigheid en geldigheid van het rapport in twijfel getrokken. Terwijl het rapport beweert dat er 1.252 Tibetanen en Oeigoeren gezamenlijk in Nederland wonen, stelt de Tibetaanse gemeenschap dat dit aantal ongeveer 1.000 Tibetanen en 3.000 tot 4.000 Oeigoeren zijn. Deze discrepantie werpt twijfels op over de bevindingen van het rapport en vereist dringend verder onderzoek.

De Nederlandse regering heeft nog niet gereageerd op de brief van de Tibetaanse gemeenschap.

Klik hier voor ICT’s persbericht

Share this
24 April 2024

Jetsun Pema ontvangt Pearl S. Buck Award

Jetsun Pema, het jongere zus van de Tibetaanse spirituele leider de Dalai Lama, heeft de prestigieuze Pearl S. Buck Award ...

18 April 2024

Panchen Lama Protest in Den Haag op 25 april

Op 25 april 1995 vierde Gedhun Choekyi Nyima zijn zesde verjaardag. Nauwelijks een maand later werd hij 's werelds jongste politieke gevangene. ...