29 February 2012

ICT condoleert familie en alle bekenden van Eerwaarde Geshe Kunchok Lhundup die op 17 februari overleed op 82ste leeftijd

27 februari 2012

Op vrijdag 17 februari 2012 is het lichaam van Geshe Konchog Lhundup in zijn woning in Venray aangetroffen. Volgens de eerste berichten is Geshe la op natuurlijke wijze in bed overleden. Afgelopen zomer wilde hij graag naar Tibet gaan – zijn wens was om daar te sterven en zijn drie koffers stonden klaar – maar zijn visum werd één werkdag voor vertrek toch geweigerd. Geshe la werd 82 jaar oud.

De term ‘geshe’ is vergelijkbaar met ‘professor in de boeddhistische filosofie’; men studeert vele jaren en legt moeilijke examens af om die graad te behalen, en Geshe Konchog Lhundup was zelfs een Geshe Lharampa, de hoogst mogelijke niveau voor een geshe. Hij was de eerste residentiële Tibetaanse leraar van het Maitreya Instituut, en zelfs van heel Nederland. Hij werd door wijlen Lama’s Thubten Yeshe en Zopa Rinpoche gevraagd om les te geven in Nederland en heeft dit gedaan bij het Maitreya Instituut van 1984 tot 1992, eerst in Maasbommel, daarna in Emst en ook elders in het land. Na zijn pensionering en vertrek uit Emst heeft hij regelmatig les gegeven en bleef hij zijn studenten inspireren. Hij was een sterke persoonlijkheid en een echte Khampa, vriendelijk maar fier.

Geshe la was gelieerd aan het Drepung Loseling klooster, dat hij letterlijk uit het oerwoud van Zuid-India heeft helpen opbouwen na zijn vlucht uit Tibet en de jaren in de vluchtelingenkamp voor monniken, Buxadaur.

In 2007 werd er een programma van de Boeddhistische Omroep Stichting, Passant in Oranje, aan hem gewijd.

Share this

Het laatste nieuws

15 May 2019

Voor de Nederlandse regering bestaat Tibet niet meer. China Notitie rept met geen woord over Tibet.

Lees meer
4 May 2019

Tibet Actie Team in actie voor Tashi Wangchuk op Bevrijdingsfestival

Lees meer