11 juli 2013

ICT: Bij S & ED, dient Verenigde Staten te eisen dat China onderzoek doet en de verantwoordelijken vervolgt voor het neerschieten van ongewapende Tibetaanse vereerders

International Campaign for Tibet dringt er bij Staatssecretaris John Kerry van de VS op aan om, tijdens zijn gesprekken deze week op hoog niveau met zijn Chinese collega, de Chinese leiders te vragen om een objectief onderzoek in te stellen naar het neerschieten van ongewapende Tibetanen, die deelnamen aan een religieuze ceremonie om de Dalai Lama te vereren en om de verantwoordelijken voor de rechter te brengen.


Betogers zingen Amerikaans en Tibetaans volkslied bij het Witte Huis, 9 juli 2013

“Gezien het feit dat de Chinese wet voorziet in vrijheid van vergadering en religieuze overtuiging, moet de V.S. de Chinese autoriteiten aan hun verplichtingen houden om te onderzoeken en diegenen te vervolgen, die Tibetanen in de uitoefening van deze rechten hebben geschonden”, aldus Todd Stein, ICT-directeur van Government Relations. “Bovendien moet de Chinese staat onafhankelijke waarnemers aanstellen om in Tawu dit onevenredige gebruik van geweld tegen ongewapende burgers te onderzoeken.

ICT en media hebben bericht dat op 6 juli ten minste twee Tibetanen in het hoofd werden geschoten toen Chinese veiligheidstroepen het vuur openden op een menigte, die zich verzameld had buiten Tawu in Oost-Tibet. De Tibetanen, die zowel monniken als leken omvatte, had zich verzameld om de Dalai Lama’s verjaardag te vieren door het uitvoeren van offerrituelen en het verbranden van wierook op een berg, die als heilig beschouwd door Tibetaanse boeddhisten. (ICT-rapport : Tibetaanse monniken doodgeschoten als politie het vuur op biddende Tibetanen op de Dalai Lama’s verjaardag).

Secretaris Kerry, samen met de minister van Financiën Jacob Lew, zal de Amerikaanse delegatie leiden op de jaarlijkse Strategische en Economische Dialoog, die van 10 to 11 juli zal worden gehouden. De gesprekken zullen een breed scala van bilaterale kwesties bestrijken, waaronder mensenrechten en de ‘etnische minderheidskwesties,’ aldus het StateDepartment. Kerry en Lew zullen een ontmoeting met hun collega’s hebben, China’s State Counselor Yang Jiechi en Vice Premier Wang Yang.

Vorige week verzocht ICT secretaris Kerry in een brief om de dialoog aan te gaan met zijn Chinese collega’s over Tibet met betrekking tot de mogelijkheid dat nieuwe ontwikkelingen mogelijk wijzen op een openingen over de kwestie Tibet binnen China. (ICT-rapport : Nieuwe uitdagingen voor Tibet-beleid van binnen China). Hoewel de schietpartijen in Tawu en de door de hooggeplaatste Chinese leider Yu Zhengsheng gegeven anti-Dalai Lama opmerkingen tijdens een recent bezoek aan Oost-Tibet aangeven dat de algehele harde lijn van Peking ten opzichte van Tibetanen niet is veranderd, adviseert ICT beleidsmakers om elke kans te verkennen om het Chinese beleid in Tibet opnieuw te beoordelen.

“Wij hebben niet de illusie dat de onderliggende Chinese mentaliteit ten opzichte van de Tibetaanse kwestie is veranderd”, schreef ICT-EU Executive Director Tsering Jampa aan minister Kerry. “En daarbij, zelfs als het juist blijkt te zijn dat er sprake is van een ‘versoepeling’ van verbod op afbeeldingen van de Dalai Lama, betekent dit niet dat de Chinese autoriteiten ook de brede en diepe legitieme grieven van het Tibetaanse volk zullen aanpakken, laat staan het verlenen van een zinvol recht op autonomie zullen overwegen. Echter, zelfs de geringste mogelijkheid dat deze ontwikkelingen een scheur vormen in de hoge en dikke muur die de Chinezen rond Tibet hebben opgetrokken, is naar onze mening een kans tot toenadering, die moet worden benut.”

Share this

Het laatste nieuws

15 mei 2019

Voor de Nederlandse regering bestaat Tibet niet meer. China Notitie rept met geen woord over Tibet.

Lees meer
4 mei 2019

Tibet Actie Team in actie voor Tashi Wangchuk op Bevrijdingsfestival

Lees meer