15 February 2023

Hoeveel weet u over Losar?

Op 21 februari 2023 vieren talloze Tibetanen over de hele wereld ‘Losar’, Tibetaans Nieuwjaar. Dit jaar is het in de Tibetaanse kalender 2150, het jaar van het Water Konijn. Losar is een 15-daagse nieuwjaarsviering die wordt gevierd door Tibetanen over de hele wereld. Tibetanen beschouwen Losar als een gunstige tijd van het jaar om het leven te vernieuwen. Losar wordt drie dagen voorafgaand voorbereidt met Losar-gerelateerde rituelen: 

 

  • 19 februari 2023 – Twee dagen voorafgaand aan het nieuwe jaar bereiden gezinnen zich voor door hun huis schoon te maken om de negativiteit van het voorgaande jaar weg te vegen en zich klaar te maken om opnieuw te beginnen. Op deze dagen wordt er ook guthuk gegeten, een soort noedelsoep.

 

  • 20 februari 2023 – Op deze dag brengen Tibetanen een drukke dag door met koken en voorbereidingen voor het nieuwe jaar.

 

  • 21 februari 2023  – Eindelijk is het zover, de eerste dag van Losar. Op dag 1 bezoeken mensen kloosters, betuigen respect aan de lama’s en ontvangen hun zegeningen. De eerste dag wordt meestal alleen met familieleden doorgebracht met muziek, dansen en natuurlijk lekker eten.

 

Tijdens het festival is het ook populair bij Tibetanen om te genieten van Bhoe-jha (yakboterthee), khapsé (gefrituurde koekjes) en zelfgemaakte chang (een warme alcoholische drank gemaakt van gerst, rijst of gierst).

 

ICT wenst iedereen de beste wensen voor een harmonieus jaar van het Water Konijn!

Share this
13 June 2024

US House neemt Tibet Resolve Act aan

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft met een grote meerdheid het wetsvoorstel aangenomen dat de Chinese regering oproept om zonder ...

12 June 2024

De internationale dag van het kind

De internationale dag van het kind is een jaarlijkse dag gewijd aan kinderen, ter herdenking van de goedkeuring van het ...