15 May 2024

Het vluchtelingenverhaal van Namkyi

Een jaar geleden verliet Namkyi haar thuis in het dorp Charo, Tibet. Ze liep samen met haar tante Tsering Kyi tien dagen en nachten door, totdat ze de grens met Nepal over waren gestoken en uiteindelijk India bereikten.

Nu, op haar 24-jarige leeftijd, heeft ze nog nare herinneringen over hoe ze op haar vijftiende voor een jaar door de Chinese autoriteiten gevangen werd gehouden, nadat zij en haar zus hadden geprotesteerd tegen het verbod op het uitoefenen van hun geloof. Namkyi werd samen met haar zus vastgehouden in het district Tashi Gyalkaling. De beschuldigingen tegen haar waren ‘separatistische activiteiten tegen de natie’ en het ondersteunen van de ‘Dalai-clique’. Tijdens haar gevangenschap werden ze geslagen, kregen ze restjes van voedsel en sliepen ze in de strenge kou met dunne dekens. 

Former Tibetan political prisoner Namkyi speaking at the CTA press conference. Photo by Tenzin Jigme Taydeh, retrieved from CTA
Voormalig politiek gevangene Namkyi deelt dapper haar verhaal tijdens de persconferentie van de Tibetaanse regering in ballingschap, in Dharamshala. Foto van CTA.

Het verhaal van Namkyi illustreert de mensenrechtenschendingen in Tibet. Ik heb mijn familie achtergelaten en ik ben overgestoken om de wereld te vertellen hoe moeilijk het leven voor ons in Tibet is. Mensenrechten worden straffeloos geschonden, vertelde de 24-jarige Namkyi aan The New Indian Express. Het verhaal van Namkyi benadrukt de harde realiteit waar Namkyi en vele anderen mee te maken hebben in Tibet.

Share this
21 June 2024

Wereldmuziekdag en Gesmoorde Tibetaanse Melodieën

Op 21 juni vieren we World Music Day, ook bekend als Wereldmuziekdag. Het is een dag waarop muziek in al zijn ...

20 June 2024

Amerikaanse Delegatie bezoekt zijne heiligheid de Dalai Lama

Dharamshala - Een delegatie uit de Verenigde Staten heeft gisteren de Centrale Tibetaanse Administratie (CTA) bezocht en ontmoetingen gehad met ...