21 May 2021

Europees Parlement bevriest investeringsovereenkomst met China

Het Europees Parlement heeft vandaag een resolutie aangenomen over de Chinese sancties tegen EU-entiteiten. In deze resolutie wordt de investeringsovereenkomst (CAI) tussen de EU en China bevroren totdat de Chinese sancties zijn opgeheven.

De leden van het Europees Parlement beschouwen de stap van Peking als een aanval op de vrijheden en het democratische leven van de EU en haar lidstaten en dringen er bij de Chinese autoriteiten op aan deze volstrekt ongerechtvaardigde beperkende maatregelen op te heffen.

599 leden stemden voor de resolutie, 30 stemden tegen en 58 leden onthielden zich van stemming.

Bovendien roepen de Europese afgevaardigden op om het debat rond de CAI te gebruiken als een machtsmiddel om de bescherming van de mensenrechten en de steun voor het maatschappelijk middenveld in China te verbeteren. De afgevaardigden herinneren de Commissie er ook aan dat rekening moet worden gehouden met de mensenrechtensituatie in China, en in Hongkong, wanneer de Commissie wordt verzocht de CAI goed te keuren.

Het Europees Parlement beschouwt de Chinese sancties tegen parlementsleden, entiteiten en denktanks, als een aanval op de Europese Unie en haar Parlement als geheel, alsook als een aanval op de vrijheid van onderzoek. Daarnaast zijn de Chinese sancties onrechtvaardiging en volstrekt ongefundeerd.

Mishandeling van Oeigoeren
De Chinese sancties volgen op de sancties die Europa nam tegen vier Chinese functionarissen en een entiteit die verantwoordelijk zijn voor ernstige mensenrechtenschendingen, waaronder de grootschalige opsluiting en vernedering van Oeigoeren en mensen uit andere etnische moslimminderheden in Oost-Turkestan.

In de motie wordt gewezen op de geleidelijke verschuiving van het leiderschap van de Chinese Communistische Partij in de richting van een confronterende aanpak, onder meer door de EU te bestoken met desinformatie en cyberaanvallen. Het Belgische parlement en andere nationale entiteiten zijn onlangs het doelwit geweest van een cyberaanval die samenviel met een hoorzitting van de Commissie Buitenlandse Zaken over de situatie in Xinjiang, die moest worden uitgesteld tot 18 en 19 mei.

Leden van het Europees Parlement stellen nogmaals de voortdurende repressie aan de kaak die plaatsvindt tegen de Oeigoerse gemeenschap, dat de unieke identiteit en het bestaansrecht van de Oeigoeren dreigt uit te roeien.

Situatie van de mensenrechten
Leden van het Europees Parlement zijn ook bezorgd over de uitleveringsverdragen tussen verscheidene EU-lidstaten en China (namelijk België, Bulgarije, Frankrijk, Italië, Litouwen, Portugal, Roemenië en Spanje) en de risico’s die deze verdragen inhouden voor Oeigoeren, burgers van Hongkong, Tibetanen of Chinese dissidenten in Europa die uitgeleverd zouden kunnen worden om in de Volksrepubliek China politiek te worden berecht.

Het Europees Parlement spreekt opnieuw zijn ernstige bezorgdheid uit over de verschillende schendingen van de grondrechten en mensenrechten in China, en in het bijzonder de systematische vervolging van het Oeigoerse volk, Tibetanen, Mongolen, etnische minderheden, mensenrechtenverdedigers, sociale activisten, religieuze groeperingen, journalisten en strijders tegen onrechtvaardigheden. Daarnaast wordt ook bezorgdheid geuit over de steeds toenemende onderdrukking van alle afwijkende meningen, met name in Hong Kong.

De leden van het Europees Parlement dringt er bij de Commissie, de Europese Raad en de lidstaten op aan alle nodige maatregelen te nemen en al hun machtsmiddelen, met name de economische, aan te wenden om de Chinese regering ertoe te bewegen de kampen te sluiten waar China meer dan 1 miljoen Oeigoeren heeft ondergebracht, en een einde te maken aan alle schendingen van de mensenrechten in Xinjiang en in plaatsen zoals Tibet. De leden van het Europees Parlement zijn van mening dat de huidige mensenrechtensituatie in China op z’n ergst is, sinds het bloedbad op het Tiananmenplein.

De leden van het Europees Parlement dringen er ook bij de Commissie op aan om een holistische EU-strategie te ontwikkelen en uit te voeren met het oog op het boeken van echte vooruitgang op het gebied van de mensenrechten in China.

Tot slot roept het Europees Parlement de EU op haar coördinatie en samenwerking met de VS in het kader van een Euro-Atlantische dialoog over China te bevorderen, ook met betrekking tot een gecoördineerde aanpak van maatregelen om schendingen van de mensenrechten aan te pakken

ICT-citaat
Vincent Metten, directeur EU-beleid van de International Campaign for Tibet, zei:

“ICT juicht het standpunt van het Europees Parlement toe om de investeringsovereenkomst tussen de EU en China te bevriezen totdat de Chinese sancties zijn opgeheven, evenals zijn oproep om het onderhandelingsproces te gebruiken als machtsinstrument om de bescherming van de mensenrechten en de steun voor het maatschappelijk middenveld in China te verbeteren. ICT heeft, samen met andere NGO’s, het ontbreken van enige verwijzing naar de mensenrechten in de overeenkomst aan de kaak gesteld en heeft haar bezorgdheid rechtstreeks aan de Europese Commissie kenbaar gemaakt. Het standpunt van het Europees Parlement is een stap in de goede richting, die erop gericht is de bevordering en de eerbiediging van de mensenrechten, de democratie en de rechtsstaat centraal te stellen in de betrekkingen tussen de EU en China”.

Foto credits: Christian Lue – Unsplash

Tags: EU, sancties
Share this
27 March 2024

Tibetaanse dichter Gendun Lhundrub nog steeds vermist

De Tibetaanse schrijver en dichter Gendun Lhundrub werd drie jaar geleden, op 2 december 2020, gearresteerd in de provincie Qinghai. Sindsdien is ...

25 March 2024

International Campaign for Tibet geëerd met een zilveren plaquette

Lees meer