Herdenking bloedbad op het Tiananmenplein
Morgen is het 34 jaar geleden dat het bloedbad op het Tiananmenplein plaatsvond. Op 4 juni 1989 stuurde de regering van de Volksrepubliek China tanks en soldaten naar het Tianmenplein in Beijing om vreedzame pro-democratische demonstranten met brute kracht neer te slaan. Deze gewelddadige onderdrukking resulteerde in een van de bloedigste slachtingen van vreedzame demonstranten in de geschiedenis.
In de lente van 1989 groeide Beijing uit tot het epicentrum van de grootste door studenten geleide pro-democratische beweging, die zich al snel verspreidde naar meer dan 30 steden in China. De Chinese Communistische Partij (CCP) gaf op 4 juni 1989 het bevel aan het Chinese Volksbevrijdingsleger om het Tiananmenplein te bestormen en lukraak te schieten op de menigte. Dit zorgde voor duizenden doden en gewonden, hoewel het exacte aantal slachtoffers nooit officieel is bevestigd door de Chinese overheid.
Naast de gebeurtenissen in Beijing waren er in dezelfde periode ook protesten in andere delen van China, zoals in de Tibetaanse hoofdstad Lhasa. Hier leidde de staat van beleg en het neerschieten van tientallen Tibetanen tot verdere onderdrukking en arrestaties. Laten we, terwijl we morgen deze tragische gebeurtenis herdenken, de herinnering aan de moedige demonstranten levend houden en blijven pleiten voor een wereld waarin vrijheid en rechtvaardigheid centraal staan.