29 January 2014

Grote branden verwoestten in het afgelopen jaar belangrijke Tibetaanse dorpen en kloosters

  • Een brand in Yunnan op 11 januari heeft meer dan twee derde van het oude Tibetaanse stadsgedeelte in Gyalthang, door China omgedoopt in ‘Shangri-La’, in de as gelegd. Dit was de zevende grote brand in het oosten van Tibet in iets meer dan een jaar.
  • Op 25 januari brak een bosbrand uit in het heuvelachtige gebied bij Nyagchukha (Chinees: Yajiang) in Kardze, Sichuan. Volgens een bericht van Radio Free Asia (RFA, Ongecontroleerde bosbrand bedreigt Tibetaans kloosterstad) is de brand nog steeds niet onder controle. Radio Free Asia meldde dat de oorzaak van de brand niet bekend was en citeerde een bron, die meldde dat het vuur op 26 januari nog steeds brandde en dat het risico bestaat dat het zich misschien uitbreidt naar de provinciehoofdstad Nyagchukha en een klein klooster.
  • Dit rapport omvat beelden van een aantal branden sinds december 2012 op Tibetaanse locaties, waaronder drie oude en belangrijke kloosters, die op één na alle plaatsvonden in het Tibetaanse gebied Kham in Sichuan.
  • De brand in de Tibetaanse stad in Gyalthang (Chinees: Zhongdian) volgde op een brand twee dagen eerder op 9 januari, die ongeveer 100 houten huizen van nonnen verwoestte in een van de grootste centra van boeddhistisch onderwijs ter wereld, het Serthar instituut in de Larung vallei (ICT-rapport, Brand in belangrijk Tibetaans boeddhistisch instituut).

De belangrijkste gebedsruimte van het Lithang klooster staat in vuur en vlam (november 2013)


Brand in ‘Shangri La’ verwoest stad
Op 11 januari bestreden brandweerlieden, militairen en politie een brand, die zich snel verspreiden over de traditionele houten gebouwen in een Dhokhar Dzong (Chinees: Dukezong) in de gemeente Gyalthang in Yunnan.
Het vuur verwoestte meer dan 240 huizen en meer dan 2.600 mensen uit drie wijken van de stad moesten geëvacueerd worden, aldus de officiële berichten in de media. Er is geen melding van slachtoffers. Xinhua verklaarde: “Afgezien van de huizen, winkels en infrastructurele voorzieningen, legde het vuur ook een aantal culturele relikwieën, kostbare Tibetaanse thangka’s en andere Tibetaanse kunstwerken in de as.” (Xinhuanet, Brand in China’s Shangri-la verwoest 240 huizen).
Een lokale Chinese functionaris erkende dat overmatig toerisme had bijgedragen aan de verspreiding van de brand. Het aantal bezoekers aan de stad was omhoog geschoten, nadat de Chinese autoriteiten het  Zhongdian gebied in 2001 in de Tibetaanse Autonome Prefectuur Dechen (Diqing Chinees) hadden omgedoopt in ‘Shangri-La’. Li Gang, directeur van het departement ter bescherming van culturele relikwieën van Dechen, werd door Xinhua op 13 januari aangehaald met de woorden, dat de stad van oudsher met het oog op brandpreventie ‘verstandig’ was opgezet door bijvoorbeeld genoeg ruimte tussen gebouwen te bewaren om te verhinderen de brand overslaat. Li Gang vervolgde echter: “Veel van dergelijke ruimte is echter opgebruikt om tegemoet te komen aan meer restaurants, winkels en herbergen nu het toerisme een grote vlucht neemt. We moeten het traditionele principe van architectuur in heroverweging nemen en ondertussen de brandblusvoorzieningen verbeteren.” (Xinhua, Shangri-la vuurstorm hernieuwt bezorgdheid over “misbruik” historische stad – 13 januari).
Er wordt gezegd dat het vuur is begonnen met een elektrische storing, die een gordijn in een herberg in vlam zette en dat de inspanningen om deze te bestrijden werden vertraagd door een niet-functionerend brandbeheersingssysteem, dat was geïnstalleerd voor een kostprijs van $ 1.450.000 (China Digital Times, Brandblusinstallatie van Tibetaanse stad was niet operationeel).
Gevreesd wordt dat de branden in Gyalthang en andere gebieden ambtenaren en aannemers argumenten geven om de oude stadjes te vervangen door nieuwe, betonnen gebouwen. Bijvoorbeeld na de aardbeving op 14 april 2010, die Kyegudo (Yushu) in Qinghai verwoestte, zijn de Chinese autoriteiten bezig geweest met de uitvoering van ambitieuze reconstructie plannen voor wederopbouw van de stad als een “eco-vriendelijke toeristische stad”. Lokale Tibetanen zijn buitengesloten van het proces in een gebied dat een eeuwenoude centrum is van Tibetaanse cultuur en religie en waar 97% van de bevolking bestaat uit Tibetanen (ICT rapport, Reconstructie van door aardbeving getroffen gebied sluit Tibetaanse participatie uit en negeert lokale belangen: een jaar na de aardbeving).


Bosbrand in Shangri-La gemeente
Chinese media meldden ook een bosbrand op 9 januari in de stad Jinjiang in de gemeente Shangri-La (Ecns.cn, SW China bosbrand veroorzaakt door kortsluiting). De brand werd veroorzaakt door een kortsluiting van een hoogspanningslijn, aldus de lokale autoriteiten, en er werd geen melding gemaakt van slachtoffers. Dezelfde officiële media meldden dat 1200 bewoners en brandweerlieden betrokken waren bij een poging om het vuur te blussen, hetgeen aangeeft dat de brand wijdverspreid was.


Brand in het belangrijke Lithang klooster
Een brand in het het belangrijke 16de eeuwse Ganden Thubten Choekhorling klooster (in de volksmond bekend als het Lithang klooster ) in Lithang, in de Tibetaanse Autonome Prefectuur Kardze (Chinees: Ganzi) heeft op 16 november (2013) enorme schade aangericht aan de belangrijkste gebedsruimte en verwondde twee monniken. Lokale Tibetanen en Chinese hebben geprobeerd om de brand te blussen, maar desondanks werd de belangrijkste gebedsruimte van het klooster tot aan de grond in de as gelegd.
Hoewel de oorzaak van de brand niet bekend is, speculeren sommige Tibetanen dat deze te wijten aan een boter-lamp of kortsluiting. (RFA, Tibetaans klooster lijdt ‘enorme schade’ door brand)
Het Tibetaanse kabinet in ballingschap, de Kashag, legde een verklaring af: “We bidden voor de snelle restauratie van het klooster en voor de voortzetting van de vierhonderd jaar oude traditie in het verspreiden van de dharma. […] Het klooster werd in 1580 gesticht door de derde Dalai Lama Sonam Gyatso. Het klooster speelde een voorname rol in de geschiedenis van de Tibetaanse strijd toen het  in 1956 een belangrijk doelwit werd van de bombardementen door de Chinese communistische troepen.” (CTA, Kashag betreurt brand in Lithang klooster).
Historische Kathok klooster verwoest door brand
Een van de belangrijkste kloosters van de Nyingma school van het Tibetaans boeddhisme, Kathok in de Prefectuur Kardze in Sichuan, werd aanzienlijk beschadigd, toen op 4 mei 2013 een grote brand uitbrak. Het Kathok klooster werd meer dan 800 jaar geleden opgericht (haar betekenis voor het Tibetaans boeddhisme wordt door schrijver en thangka schilder Mikel Dunham verwoordt in deze blog). Beelden van het klooster voor de brand werden door een Chinese toerist online geplaatst. De oorzaak van de brand is niet bekend.
Brand in belangrijke klooster in Nyarong, december 2012

Het Tsari (Chinees: Zere)  Klooster in Nyarong (Chinees: Xinlong), Kardze, Sichuan (het Tibetaanse gebied Kham) werd meer dan een jaar geleden in december 2012 getroffen door een grote brand (zie foto). Het retraite centrum van het klooster en de woningen meer dan 100 monniken bij het klooster in het dorp Rulong werden verwoest.

De brand werd toegeschreven aan defecte of oude bedrading en schade wordt geraamd op enkele miljoenen yuan, aldus de officiële Chinese rapporten online en door een Chinese Boeddhistische blogger geposte details. (http://blog.sina.com.cn/s/blog_4a0d08280101f8mv.html, http://bbs.tianya.cn/post-free-2998659-1.shtml  en http://blog.sina.com.cn/s/blog_9d28193201016fsu.html)

De belangrijkste gebedsruimte van het Lithang klooster staat in vuur en vlam in november 2013

Het Ganden Thubten Choekhorling klooster in Lithang de dag na de brand.

Het Ganden Thubten Choekhorling, Lithang voor de brand (afbeelding uit 2009).

De belangrijkste gebedsruimte bij Ganden Thubten Choekhorling klooster, Lithang, voordat het door brand werd verwoest.

Tharmal klooster in het dorp Rulong, gemeente Nyarong (Chinees: Xinlong Xian) in de Tibetaanse Autonome Prefectuur Kardze in Sichuan, in vuur en vlam op 29 december 2012

Tharmal klooster in het dorp Rulong, gemeente Nyarong (Chinees: Xinlong Xian) in de Tibetaanse Autonome Prefectuur Kardze in Sichuan, in vuur en vlam op 29 december 2012

Tharmal klooster in het dorp Rulong, gemeente Nyarong (Chinees: Xinlong Xian) in de Tibetaanse Autonome Prefectuur Kardze in Sichuan, in vuur en vlam op 29 december 2012

Share this

Het laatste nieuws

15 May 2019

Voor de Nederlandse regering bestaat Tibet niet meer. China Notitie rept met geen woord over Tibet.

Lees meer
4 May 2019

Tibet Actie Team in actie voor Tashi Wangchuk op Bevrijdingsfestival

Lees meer