22 August 2011

Gerda Arts, kunstenares en donateur ICT, zet zich in voor ICT d.m.v haar Kunstwerk S.O.S.

Kunstenares en donateur ICT Gerda Arts heeft een kunstwerk gemaakt waarvan de opbrengst geheel ten goede komt aan International Campaign Tibet (ICT).
 
Het werk heeft meerdere “lagen” en werd gemaakt in het kader van de expositie met het thema “Dynamiek” van leden van het Kunstcollectief Mill waarvan Gerda secretaris is.
 
Arts was al een tijdje bezig met het boetseren van porseleinen insecten, in eerste instantie om een tapijt te maken. Maar na het zien van de film “Tibet in Song” van Ngawang Choephel werd alles voor haar duidelijk.
 

Gerda: “ Ik was met insecten bezig omdat ik me verbaasde over hoe weinig we weten van het belang van insecten en hoe we daar mee omgaan. Maar toen ik “Tibet in Song” had gezien viel voor mij “de puzzel op zijn plaats”. Ik wist meteen in welke vorm ik het zou gaan presenteren. Bovendien was het voor mij vanzelfsprekend dat de opbrengst van het gehele werk naar ICT zou gaan”.
 
Het kunstwerk met de titel S.O.S. Save Our Souls bestaat uit 365 insecten van porselein “Bone China” . De insecten zitten op een kunstgrastapijt, wat is gedrapeerd over een picknicktafel. Gerda: “Dat verbeeldt onze Westerse manier van omgaan met de natuur. Zijn wij doordrongen van het belang van insecten? Zonder insecten hebben we gewoon niets te eten!”.
 
Op de picknicktafel lopen de insecten in een keurige rij daarmee verbeeldt Gerda de Chinese overheersing van Tibet en de totale vernietiging van de Tibetaanse cultuur. Gerda: “De Tibetanen worden gedwongen om in het Chinese gareel te lopen, zij die zoveel respect hebben voor de natuur worden nog minder dan een insect behandeld”. Er zijn enkele insecten ontsnapt, die zitten al op de wanden. Wie bevrijdt de andere insecten?
Het publiek kan een of meerder insecten kopen. Het kunstwerk verdwijnt naarmate de tijd vordert, hopelijk lost het helemaal op! Ontstaan en oplossen van het werk verbeeldt: “Dynamiek”.
 
Elk insect is genummerd en geprijsd (Tibetanen zijn voor de Chinezen niet meer dan een nummer). De opbrengst gaat volledig naar ICT.
Aan het tapijt werkten mee: acht (collega) vrijwilligsters van de Wereldwinkel Grave, Gerda’s leerlingen van klas 1D en 1E van Merletcollege locatie Mill en haar schoonzus Paulien Korte (kunstenares te Boxmeer) en Pauliens dochter Lara G?ppertz.

De expositie loopt van 28 mei tot en met 14 augustus 2011 in kasteel Tongelaar te Mill. Tijdens het openingsweekend 28 en 29 mei en op 5 juni is Gerda Arts aanwezig van 11.00-17.00 uur voor een Meet&Greet.

Share this

Het laatste nieuws

15 May 2019

Voor de Nederlandse regering bestaat Tibet niet meer. China Notitie rept met geen woord over Tibet.

Lees meer
4 May 2019

Tibet Actie Team in actie voor Tashi Wangchuk op Bevrijdingsfestival

Lees meer