Geen slachtoffers, maar partners!
Waarom Tibet belangrijk is voor de toekomst van Azië en Europa
Terwijl ‘s werelds grootste communistische partij (CCP) in Peking bijeenkomt en de hele planeet zich afvraagt wat er met China gaat gebeuren, zien veel Tibetanen, zoals ik, de toekomst met groot optimisme tegemoet.
Wangpo Tethong, Director ICT Europe
Voor het eerst in de recente geschiedenis zijn de Tibetanen in een positie om de Europese regeringen te vertellen dat het in hun belang is om nog intensiever met de Tibetanen samen te werken, ondanks alle verschrikkingen die dagelijks in Tibet gebeuren.
De invasie in Oekraïne en de Covide-pandemie hebben de Europese hoofdsteden doen het beseffen hoe kwetsbaar ze zijn. De Europese elites ontwikkelen eindelijk een objectief beeld van China en ze realiseren zich dat dit regime een groter gevaar voor de Europese veiligheid kan vormen dan Rusland: destabilisatie van de wereldorde, te grote economische afhankelijkheid van China, intransparantie in existentiële mondiale zaken.
De afgelopen decennia hebben de Tibetanen en hun supporters een krachtig beroep gedaan op de westerse regering om zich niet in een vals gevoel van veiligheid te laten aanpraten door de CCP. De Tibetanen, maar ook de Taiwanezen, Hongkongers en Oeigoeren vochten een eenzame strijd en waarschuwden dat appeasementpolitiek niets zou opleveren.
Het Westen liet zich verblinden door pro forma, niet-bindende en ondoeltreffende “mensenrechtendialogen.” Op zoek naar snelle, winstgevende deals namen regeringen leugens over het leven van Tibetanen in China voor waar aan.
De Dalai Lama en de Tibetanen zouden gemakkelijk de rol op zich kunnen nemen van de moedige Chinese arts, die het Chinese geheim over het Covid-genoom deelde. De Tibetanen hebben het genoom van de CCP al lang geleden ontcijferd en kennen het gevaar van het regime in Peking.
Het beste medicijn tegen de bijtende effecten van totalitaire regimes is de waarheid en de belofte van vrijheid. De Tibetanen, in en buiten Tibet, met hun leider zijn opgestaan in het hart van Azië en hebben al in de jaren tachtig een vredesplan voorgesteld voor een moderne en democratische toekomst. Zij hebben zelf al vastgesteld dat een vrije toekomst niet samen gaat met de dictatuur van een controlestaat.
Met veel moeite om te overleven houden de Tibetanen al 70 jaar met succes stand tegen een van de meest repressive regimes ter wereld. Ze staan nog steeds open voor een dialoog en hebben hun fundamentele principes niet opgegeven. Zie de Tibetanen daarom niet als slachtoffers, maar als partners voor uw eigen vrijheid. Er is geen andere groep mensen in Centraal-Azië die de toekomst zo duidelijk heeft geconceptualiseerd als de Tibetanen. Het wordt tijd dat regeringen dit erkennen en steunen, in hun eigen belang.