22 August 2011

Gebedsdienst uit solidariteit met Tibetanen in Kirti (Tibet) voor de Chinese Ambassade in Den Haag op 28 april van 14-15 uur

De Tibetaanse gemeenschap Nederland, de Tibet Support Groep en International Campaign for Tibet roepen u allen op mee te doen met deze bijzondere gebedsdienst voor de Chinese ambassade op donderdag 28 april van 14-15 uur om aandacht te vragen voor de mensenrechtenschendingen door China op dit moment in het Kirti-klooster in Tibet. Bij de Chinese Ambassade in Den Haag zullen Tibetanen voor een boeddhistisch altaar gebeden en religieuze rituelen uitvoeren.

 

De gebedsdienst wordt gehouden ter ondersteuning van Tibetanen in Kirti. Sinds 16 maart is de Chinese blokkade begonnen van het Kirti klooster. Het klooster, waar ongeveer 2500 monniken wonen, is voor de derde week geheel omsingeld door Chinese gewapende troepen.

Momenteel is de situatie zeer grimmig vanwege de impasse die is ontstaan tussen deze troepen en de Tibetanen in Kirti.

De directe aanleiding van de blokkade is nadat Phuntsog, een jonge Tibetaanse monnik uit het klooster zichzelf op 16 maart in brand stak. De reden voor zijn wanhoopsdaad was de aanhoudende onderdrukking en gebrek aan vrijheid in Tibet.

In de nacht van 21 april drongen de paramilitairen het Kirti klooster binnen en namen meer dan 300 monniken mee naar een onbekende bestemming. Twee protesterende lokale Tibetanen (een man van 60 en een 65 jarige vrouw) werden doodgeslagen door de politie en vele anderen liepen ernstige verwondingen op. Op dit moment is het gebied hermetisch afgesloten voor de buitenwereld.

Op 13 april drong International Campaign for Tibet aan bij de minister van Buitenlandse Zaken Rosenthal om een openbare verklaring uit te geven waarin de Chinese autoriteiten met klem worden opgeroepen zich te onthouden van het gebruik van geweld, willekeurige detentie en het onderdrukken van de monniken van het Kirti-klooster en de lokale Tibetanen die proberen om de monniken te beschermen.

 

Tsering Jampa, directeur International Campaign for Tibet: ‘De situatie op dit moment is zeer zorgwekkend, vanwege het gewelddadige optreden van de Chinese veiligheidstroepen.

Het is zeer teleurstellend dat behalve de Verenigde Staten tot op de dag van vandaag geen enkele andere regering, waaronder Nederland, hiervoor actie heeft ondernomen. Daarom roep ik de internationale gemeenschap op er bij de Chinese regering erop aan te dringen onmiddellijk haar veiligheidspolitie terug te laten trekken en te stoppen met de onmenselijke repressie in Kirti.’’

 

De gebedsdienst start om 14 uur voor de Chinese Ambassade, Adriaan Goekooplaan 7 te Den Haag.

Share this

Het laatste nieuws

15 May 2019

Voor de Nederlandse regering bestaat Tibet niet meer. China Notitie rept met geen woord over Tibet.

Lees meer
4 May 2019

Tibet Actie Team in actie voor Tashi Wangchuk op Bevrijdingsfestival

Lees meer