Freedom House: Tibet evenaart Syrië als 's werelds minst vrij land
Tibet is nu samen met Syrië het minst vrije land ter wereld, volgens de laatste ranglijst van de invloedrijke waakhond Freedom House.
Volgens het rapport Freedom in the World 2021 van Freedom House heeft Tibet een totaalscore van 1 op een mogelijke 100 op de wereldwijde ranglijst van vrijheidslanden. Daarmee is Tibet samen met Syrië de slechtste op de lijst.
Het rapport van dit jaar betekent een verandering ten opzichte van de afgelopen jaren, toen Tibet op de tweede plaats stond achter Syrië. Vorig jaar was de score van Syrië 0/100, maar deze is verbeterd tot 1/100 in deze onderzoeksperiode, waardoor Tibet nu samen met Syrië de minst vrije staat of gebied is.
“Het feit dat Tibet nu gelijk staat met de slechtste in de wereldwijde vrijheidsscores van Freedom House is een duidelijk teken van hoe slecht de situatie in Tibet is geworden,” zei International Campaign for Tibet Interim President Bhuchung K. Tsering. “We hopen dat deze ranglijst de wereld eraan zal herinneren dat het dringend noodzakelijk is om actie te ondernemen voor Tibet.”
Gebrek aan vrijheid
Freedom House zegt dat zijn volledige 2021-rapport over Tibet binnenkort beschikbaar zal zijn. De wereldwijde vrijheidsscore voor Tibet omvat min 2 op een mogelijke 40 voor politieke rechten en min 3 op een mogelijke 60 voor burgerlijke vrijheden.
De laatste jaren heeft China de repressie opgevoerd in Tibet, dat al meer dan zes decennia op wrede wijze door de Chinese regering wordt bezet.
- China is van plan zijn eigen nep-Dalaï Lama te benoemen zodra de 85-jarige Tibetaanse spirituele leider uiteindelijk overlijdt. De Chinese regering heeft in de wet vastgelegd dat Tibetaanse lama’s toestemming van de regering moeten krijgen voordat zij kunnen reïncarneren.
- Volgens onderzoeker Adrian Zenz heeft China een grootschalig dwangarbeidprogramma opgezet in de Tibetaanse Autonome Regio, die ongeveer de helft van Tibet beslaat. Dit programma heeft alleen al in de eerste zeven maanden van 2020 meer dan een half miljoen Tibetanen van het platteland van hun land verdreven en in militair geleide zgn. ‘trainingscentra’ geplaatst.
- China heeft het ook gemunt op de Tibetaanse taal. Vorig jaar publiceerde Human Rights Watch een rapport waarin werd onthuld hoe de Chinese regering Tibetaans door Chinees vervangt als onderwijstaal op Tibetaanse scholen.
- Chen Quanguo, de architect van de voortdurende genocide op Oeigoeren in Xinjiang, was eerder China’s hoogste leider in de Tibetaanse Autonome Regio, waar hij een systeem van massasurveillance en militarisering ontwikkelde dat sindsdien alleen maar is gegroeid.
- Meer dan 500 Tibetaanse politieke gevangenen zitten momenteel in China’s wrede gevangenissen, waar ze routinematig worden gefolterd en mishandeld, enkel en alleen omdat ze hun grondrechten hebben uitgeoefend.
- Sinds 2009 hebben meer dan 155 Tibetanen zichzelf in brand gestoken als wanhopig protest tegen China’s vernietiging van hun cultuur en manier van leven.
Steun voor Tibet
In reactie op de toenemende onderdrukking door China spreken regeringen over de hele wereld steeds vaker hun steun uit voor het Tibetaanse volk.
- In 2019 verklaarde Minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok dat: “Ook in Tibet is sprake van verhoogde politiepresentie en surveillance, met name in stedelijke gebieden en in en rondom tempels. Het kabinet maakt zich zorgen over inmenging van de Chinese overheid in religieuze zakend in religieuze aangelegenheden. Het reïncarnatieproces van de dalai lama is volgens de Chinese autoriteiten onderhevig aan Chinese wetgeving. De positie van dit kabinet is dat het aan de Tibetaanse geloofsgemeenschap zelf is om een toekomstige opvolger van de dalai lama aan te wijzen. Ook moedigt het kabinet China aan om in dialoog te blijven met vertegenwoordigers van de Tibetaanse gemeenschap binnen en buiten China. Andere zorgelijke ontwikkeling zijn bijvoorbeeld de gedeeltelijke sloop van het Tibetaanse kloostercomplex Larung Gar en het feit dat de Tibetaanse taal in het verplichte onderwijs steeds meer plaats moet maken voor het Mandarijn. Het kabinet consta- teert dat het Chinese beleid in Tibet in zijn geheel gezien een sterk beperkende werking heeft op de religieuze en culturele vrijheden in Tibet, alsook op de privacy van met name Tibetaanse boeddhisten.” (Kamerbrief 11 november 2019)
- In navolging van de verklaring van Minister Blok hebben regeringen in België, Duitsland, en de Europese Unie zich op gelijksoortige standpunten gesteld.
- Eind 2020 hebben de VS de Tibetan Policy and Support Act aangenomen, een verstrekkend stuk wetgeving dat de Amerikaanse steun voor Tibet drastisch opwaardeert. De nieuwe wet maakt het officieel beleid van de VS dat alleen de Dalai Lama en de Tibetaanse boeddhistische gemeenschap kunnen beslissen over zijn opvolging.
- De VS hebben in 2018 ook de Reciprocal Access to Tibet Act aangenomen, waarmee ze doel treffen tegen het oneerlijke beleid van China om Amerikanen journalisten, diplomaten en gewone burgers uit Tibet te weren. Als onderdeel van de RATA kondigde het ministerie van Buitenlandse Zaken afgelopen zomer aan dat het Chinese functionarissen de toegang tot de VS had ontzegd vanwege hun rol in het weren van Amerikanen uit Tibet.
- President Biden gaf tijdens zijn campagne een verklaring uit waarin hij zei dat “de regering Biden-Harris zal opkomen voor het volk van Tibet”. Biden beloofde druk uit te oefenen op de Chinese regering om Amerikanen toegang te geven tot Tibet en om terug te keren naar rechtstreekse onderhandelingen met de vertegenwoordigers van het Tibetaanse volk.
Zie de mondiale vrijheidsscores 2021 van Freedom House.