25 January 2018

Franse senatoren doen oproep voor eerlijk en transparant proces voor Tibetaanse taalactivist Tashi Wangchuk

French Senators for Tibet

Leden van het Internationaal Informatie Tibet Group van de Franse Senaat ontmoeten Tibetaanse parlementariërs in Parijs in november 2017.
Veertien leden van de Franse Senaat hebben een verklaring afgegeven waarin ze de Chinese regering oproepen de internationale wettelijke normen in acht nemen en te zorgen dat Tibetaanse taalactivist Tashi Wangchuk een eerlijk en transparant proces krijgt. Ze verzochten dat “Tashi Wangchuk toegang krijgt tot een advocaat van zijn keuze en toegang tot zijn familie op een regelmatige basis.”
Het proces tegen Tashi Wangchuk vond plaats op 4 januari 2018. Volgens zijn advocaat pleitte Tashi Wangchuk niet schuldig en er is geen vonnis uitgesproken. Advocaat Liang Xiaojun zei ook dat een rechter vier uur lang de pleidooien aanhoorde en en uitspraak zal doen op een niet nader bepaalde datum.
Hieronder volgt de vertaling van de verklaring in het Frans, uitgegeven door het Internationaal Informatiecentrum Tibet Group van de Franse Senaat:
Verklaring van het Internationaal Informatiecentrum Tibet Group van de Franse Senaat over Tibet
23 januari 2018
Op 4 januari, 2018 begon het proces van de Tibetaanse mensenrechtenactivist Tashi Wangchuk in Yushu in de provincie Qinghai van de Volksrepubliek China. Hij wordt beschuldigd van “aanzetten tot separatisme” na een interview dat hij in 2015 aan de New York Time gaf, waarin hij pleitte voor het behoud van de Tibetaanse taal en cultuur binnen de Volksrepubliek China. Mr. Wangchuk hangt een straf van maximaal 15 jaar in de gevangenis boven het hoofd.
Ter gelegenheid van de Internationale Dag van de Mensenrechten op 10 december 2016 legden de ambassadeurs van de 28 missies van de EU-lidstaten naar China, waaronder Frankrijk, een gezamenlijke verklaring af tegen de arrestatie van Mr. Wangchuk en verzochten zijn vrijlating. In februari 2017 brachten vijf speciale rapporteurs van de Verenigde Naties en de VN-werkgroep inzake Willekeurige Detenties een advies uit over de opsluiting van Tashi Wangchuk. Daarnaast stuurde de Verenigde Staten, Duitsland, Groot-Brittannië, Canada en de Europese Unie diplomaten naar Yushu om het proces van Tashi Wangchuk op 4 januari 2018 bij te wonen, maar kregen geen toegang tot de zitting. 
De leden van het Internationaal Informatiecentrum Tibet Group ondersteunen deze oproep voor een eerlijk en transparant proces voor de heer Tashi Wangchuk en dringen er bij de Volksrepubliek China om een proces te voeren dat overeenstemt met de internationale wettelijke normen in de aanwezigheid van waarnemers tijdens zijn proces .
Wij dringen er ook in het bijzonder op aan dat Tashi Wangchuk toegang krijgt tot een advocaat naar keuze en dat hij hem op regelmatige basis toegang wordt verschaft.
Michel Raison (voorzitter), Annick Billon (vice-voorzitter), Patricia Morhiet-Richaud (vice-voorzitter), André Gattolin (vice-voorzitter), Laurence Haribey (vice-voorzitter), Pascale Gruny (secretaris), Michel Amiel, Bernard Fournier, Jean-François Longeot, Jacqueline Eustache-Brinio, Alain HOUPERT, Elisabeth Lamure, Bernard JOMIER en Maurice Antiste.
Share this

Het laatste nieuws

15 May 2019

Voor de Nederlandse regering bestaat Tibet niet meer. China Notitie rept met geen woord over Tibet.

Lees meer
4 May 2019

Tibet Actie Team in actie voor Tashi Wangchuk op Bevrijdingsfestival

Lees meer