20 June 2013

Fietsactie voor Tibet


Sonam en Ame in Nijmegen         Foto: Eline Rinchen Dorjee-Weiman

Twee Tibetaanse asielzoekers, Sonam Tsang Dorjee en Ame Tenpa  fietsen  op eigen initiatief een maand lang  door Nederland  om aandacht te vragen voor de ernstige mensenrechtenschendingen door China in hun vaderland. Tijdens de 1300 kilometer fietsroute bezoeken Sonam en Ame meer dan 30 steden in 11 provincies, waarbij ze flyers uitdelen en een oproep doen aan de Nederlandse burgers om het Tibetaanse volk te steunen in hun geweldloos verzet voor vrijheid en gerechtigheid in Tibet.

Hun missie is om de Chinese regering op te roepen om:

• tot een vreedzame oplossing voor Tibet te komen via een dialoog;
• alle politieke gevangenen in Tibet vrij te laten, inclusief de Panchen Lama;
• gehoor te geven aan de oproepen van zelfverbranders tot terugkeer van de Dalai Lama en vrijheid voor Tibet;
• de Chinese veiligheidstroepen rond de kloosters terug te trekken en de patriottische heropvoeding in kloosters te beëindigen.

De fietsactie wordt 6 juli, op de 78e verjaardag van Z.H. de Dalai Lama, afgesloten in Ruigoord te Amsterdam. De laatste etappe fietsen Ame en Sonam samen met andere Tibetanen en supporters. Bij aankomst in Ruigoord worden zij feestelijk verwelkomd door de Tibetaanse gemeenschap in Nederland. Tevens vindt hier een speciaal programma plaats ter viering van de verjaardag van de Dalai Lama.

International Campaign for Tibet, de Tibet Support Groep en de Tibetaanse gemeenschap in Nederland ondersteunen deze fietsactie.

Tsering Jampa, directeur ICT: ‘Wij zijn verheugd met het bijzondere initiatief van twee individuele Tibetanen om via een fietstocht door heel Nederland aandacht te vragen voor de kritieke mensenrechtensituatie in Tibet. Afkomstig uit een bergland, zonder professionele fietservaring, brengen zij met hun tocht de Tibetaanse zaak dichter bij de gewone Nederlander, zelfs tot in de allerkleinste dorpen. Wij steunen hun dappere initiatief en zijn ervan overtuigd dat deze een inspiratie vormt voor andere Tibetanen in Nederland, om uit eigen beweging via een kleinschalige actie een groot publiek te bereiken.
Ook zijn wij verheugd dat er veel aandacht is in de lokale media en dat er grote belangstelling is voor de mensenrechtensituatie in Tibet, ook in afgelegen dorpen’.

Wilt u Sonam en Ame aanmoedigen en verwelkomen op hun fietsroute of wilt u op 6 juli in Amsterdam mee fietsen, neem dan contact op met Shiba Degenhart, Campaign Manager, ICT: 020-3308265 of [email protected]. Op het fietsschema staat op welke datum en tijdstip zij in bepaalde steden arriveren. Hoe meer mensen hen aanmoedigen en verwelkomen,  hoe meer aandacht voor Tibet!

Inmiddels is er in de lokale media aandacht geschonken aan de fietsactie.

RTV Noord
Omroep Gelderland
: (Item begint op 5.10)
Amersfoortse Courant- Algemeen dagblad
Radio omroep Zwolle
Omroep Flevoland : (nieuwsitem begint om 02.28)
RTV Utrecht

Share this

Het laatste nieuws

15 May 2019

Voor de Nederlandse regering bestaat Tibet niet meer. China Notitie rept met geen woord over Tibet.

Lees meer
4 May 2019

Tibet Actie Team in actie voor Tashi Wangchuk op Bevrijdingsfestival

Lees meer