EU-Raadsgebouw in Brussel verlicht door de International Campaign for Tibet
International Campaign for Tibet projecteert afbeeldingen op het raadsgebouw van de Europese Unie, met de boodschap om, als Nieuwe Nobelprijswinnaar, de crisis in Tibet aan te pakken.
International Campaign for Tibet feliciteert de Europese Unie met het toekennen van de Nobelprijs voor de Vrede van 2012 en voor de erkenning van de belangrijke rol, die het heeft gespeeld voor vrede, conflict preventie en beheersing in Europa en de hele wereld.
Ter gelegenheid van de ceremonie van de Nobelprijs voor de Vrede op 10 december heeft International Campaign for Tibet een afbeelding van een ontmoeting tussen de Dalai Lama en Xi Jinping op het raadsgebouw van de EU in Brussel geprojecteerd. Hiermee wil ICT op de Raad de dringende noodzaak voor een dergelijke ontmoeting over te brengen.
Video, foto’s, en het geprojecteerde dia’s zijn hier beschikbaar.
Vincent Metten, directeur van het EU-beleid van ICT, zei: “Deze prijs geeft de Europese Unie een nog grotere autoriteit in haar verzoenings- en vredeswerk en het is de hoogste tijd om dit toe te passen op de crisis in Tibet. Een tragedie voltrekt zich op het Tibetaanse plateau. Meer dan 90 Tibetanen hebben zich in brand gestoken als gevolg van het leed, dat de onderdrukking met zich meebrengt, en de afscheiding van hun verbannen leider de Dalai Lama, een collega-Nobelprijswinnaar. De EU moet nu haar inspanningen vergroten om een ??hervatting van de dialoog tussen Tibetanen en de Chinese regering te bewerkstelligen en een ontmoeting tussen de nieuwe Chinese leider Xi Jinping en de Dalai Lama faciliteren.”
De Europese Unie sluit zich aan bij een verheven gezelschap van laureaten, waaronder de Dalai Lama, die zijn prijs in 1989 in ontvangst nam. Twee jaar geleden werd de Chinese intellectueel Liu Xiaobo geëerd met dezelfde prijs, maar was niet in staat om de ceremonie bij te wonen, aangezien hij door China was gevangen gezet. Liu Xiaobo zit sinds 8 december 2008 in de gevangenis en werd op 25 december 2009 veroordeeld tot gevangenisstraf van elf jaar en twee jaar ontzetting uit zijn politieke rechten. Op dit moment zit hij zijn straf uit in een gevangenis in Jinzhou in de provincie Liaoning.
Drieëntwintig jaar na het ontvangen van zijn prijs wacht de 14e Dalai Lama nog steeds op de realisatie van zijn visie van vrede en veiligheid voor Tibet, waar de situatie vandaag de dag nog ernstiger is, dan in 1989. Zestig jaar falend Chinees beleid in Tibet hebben geleid tot een verdieping van de crisis in Tibet. 92 Tibetanen hebben zichzelf in brand gestoken met de roep om vrijheid en de terugkeer van hun verbannen leider, de Dalai Lama. Er is sinds januari 2010 geen ontmoeting geweest tussen Chinese functionarissen en vertegenwoordigers van de Dalai Lama, de langste periode sinds de hervatting van de dialoog tussen de twee partijen in 2002.
Terwijl de Chinese regering heeft geprobeerd de situatie te bagatelliseren, leggen de zelfverbrandingen de crisis in het Tibet-beleid van de leiders in Peking bloot. Een nieuwe publicatie van de International Campaign for Tibet, Storm over de graslanden: Zelfverbrandingen in Tibet en het Chinese beleid, gepubliceerd op 10 december, meldt een frequentie van bijna dagelijkse zelfverbrandingen in de afgelopen weken. De zelfverbrandingen tonen de sterke vastberadenheid onder de Tibetanen om de nieuwe Chinese leiders te dwingen hun beleid en de onderdrukking, die de oorzaken zijn van deze daden, onder ogen te zien. Het ICT-rapport is als pdf beschikbaar op www.savetibet.org.