EU reageert op vrijlating Tashi Wangchuk
Verklaring van de Europese Unie over de vrijlating van de Tibetaanse politieke gevangene Tashi Wangchuk.
Verklaring van de Europese Unie
‘Mensenrechtenverdediger Tashi Wangchuk is vrijgelaten uit de gevangenis in China, na een gevangenisstraf van vijf jaar te hebben uitgezeten in verband met zijn vreedzaam pleiten voor de rechten van de Tibetaanse taal.
Het recht om minderheidstalen te gebruiken en te ontwikkelen wordt gewaarborgd door de Chinese grondwet en door de internationale wetgeving inzake mensenrechten. De bescherming van inheemse talen is van cruciaal belang voor het behoud van cultuur en identiteit. Burgers van Tibetaanse afkomst in China worden geconfronteerd met beperkingen op de vrijheid van godsdienst of overtuiging, en de vrijheid van onderwijs in een minderheidstaal. Er zijn ook talrijke en met elkaar verband houdende gevallen van detentie, verdwijningen en sterfgevallen in detentie.
De Europese Unie roept de Chinese autoriteiten op ervoor te zorgen dat de vrijlating van de heer Wangchuk onvoorwaardelijk is en dat hij gebruik kan maken van zijn fundamentele vrijheden, waaronder de vrijheid van verkeer en van verblijf. De EU dringt er tevens bij de autoriteiten op aan een grondig onderzoek in te stellen naar de beschuldigingen van mishandeling, foltering en misbruik jegens de heer Wangchuk tijdens zijn detentie.
De EU roept op tot de onmiddellijke en onvoorwaardelijke vrijlating van allen die momenteel gevangen zitten in verband met de uitoefening van hun rechten en fundamentele vrijheden. Gedetineerden hebben recht op een eerlijk proces en een eerlijke rechtsbedeling, en op een fatsoenlijke behandeling, vrij van foltering en mishandeling tijdens hun gevangenschap. De Europese Unie zal zich met China blijven bezighouden met mensenrechtenkwesties.
Lees de originele verklaring van de woordvoerder van de Europese Unie over de vrijlating van Tashi Wangchuk.’
Achtergrond:
Volgens zijn advocaat is Tashi Wangchuk op 28 januari 2021 vrijgelaten. Tashi werd veroordeeld tot 5 jaar gevangenisstraf omdat hij met The New York Times had gesproken over het belang van de bescherming van de Tibetaanse taal.
Hoewel Tashi is vrijgelaten, bestaat de vrees dat hij niet echt vrij zal zijn, omdat de Chinese autoriteiten voormalige Tibetaanse politieke gevangenen stelselmatig lastigvallen en hun rechten ontnemen.
De zaak van Tashi Wangchuk benadrukt de voortdurende onderdrukking van de Chinese regering om de religie en cultuur van de Tibetanen, met name hun eigen taal, uit te roeien.
Hieronder volgt de verklaring van de EU over de vrijlating van Tashi Wangchuk.