27 May 2021

Eedaflegging nieuwe Sikyong, Penpa Tsering

Vandaag, 27 mei, legt Penpa Tsering de eed van de Sikyong af voor de opperrechter van de Tibetaanse Hoge Justitiële Commissie. De ceremonie wordt live uitgezonden op de Facebook-pagina van de Centrale Tibetaanse Administratie.

Vanwege de avondklok die in heel Himachal Pradesh geldt, zijn alleen de aftredende Sikyong Lobsang Sangay en plaatsvervangend voorzitter van het Tibetaanse parlement Acharya Yeshi Phuntsok voor de ceremonie uitgenodigd.

Nadat de opperrechter een ‘khata’ (ceremoniële witte sjaal) heeft aangeboden en Penpa Tsering heeft gefeliciteerd, zal Sangay de ‘Kadham Sishi Deki’ (een gezagszegel die dateert van de 7e Dalai Lama) overhandigen aan de nieuwe Sikyong Penpa Tsering. Sangay en Acharya zullen vervolgens hun khata’s aan Tsering aanbieden. Vervolgens zal de Dalai Lama, op verzoek van Penpa Tsering, een online een boodschap afgegeven

Het volledige programma voor de eedaflegging van de Sikyong voor de opperrechter commissaris staat hieronder vermeld:

Om 9.45 uur komen de hoofdcommissaris van Justitie, de zittende Sikyong, de ondervoorzitter van het parlement en de gekozen Sikyong bijeen in de hal van de commissie voor justitie.

  1. Gebeden van de monniken van het Nechungklooster.
  2. Mandala-aanbidding aan het portret van de Dalai Lama door de hoofdcommissaris van Justitie en Penpa Tsering.
  3. Eedaflegging door de Penpa Tsering.
  4. De voormalige Sikyong en de plaatsvervangend voorzitter begroeten de Penpa Tsering en overhandigen het zegel van het ambt.
  5. Videoboodschap van Z.H. de Dalai Lama

Hieronder staat het felicitatie bericht van International Campaign for Tibet aan de nieuwe Sikyong, Penpa Tsering.

Felicitatie bericht International Campaign for Tibet

Beste Penpa la,

Wij schrijven  u om onze Tashi Delek en onze gelukwensen aan te bieden met uw benoeming tot nieuwe Sikyong van het Central Tibetan Administration.

International Campaign for Tibet zal u graag steunen bij uw werk om de visie van Z.H. de Dalai Lama en de wensen van het Tibetaanse volk te verwezenlijken.

In de komende dagen hopen wij u een memo te kunnen sturen waarin de situatie, de kansen en de uitdagingen in de regio’s waar onze kantoren actief zijn, worden belicht. Wij hopen dat de memo nuttig zal zijn bij uw overweging van een beleidsstrategie voor de toekomst. Ondertekend door:

Bhuchung Tsering, Tencho Gyatso, Tsering Jampa en Kai Mueller

 
Share this
18 April 2024

Panchen Lama Protest in Den Haag op 25 april

Op 25 april 1995 vierde Gedhun Choekyi Nyima zijn zesde verjaardag. Nauwelijks een maand later werd hij 's werelds jongste politieke gevangene. ...

17 April 2024

Nederlandse Tibetanen en supporters uiten teleurstelling over Rutte's bezoek aan China

Afgelopen week heeft een coalitie van Nederlandse Tibetanen en hun supporters hun teleurstelling geuit over het recente bezoek van demissionair ...