15 May 2020

Tenzin Dorjee, Tibetaanse Commissaris van de Amerikaanse Commissie voor Internationale Godsdienstvrijheid, voltooit ambtstermijn.

Dr. Tenzin Dorjee, de allereerste Tibetaanse Amerikaan die werd benoemd tot commissaris van de Amerikaanse Commissie voor Internationale Godsdienstvrijheid, voltooit vandaag, 14 mei 2020, zijn ambtstermijn.

Tenzin Dorjee werd op 8 december 2016 benoemd tot lid van de Commissie door de toenmalige House Minority Leider Nancy Pelosi (D-CA). Hij werd op 10 mei 2018 door haar herbenoemd voor een tweede termijn.

Dr. Dorjee diende zijn twee ambtstermijnen op een zinvolle manier en maakte zichzelf geliefd bij zijn collega’s die zijn kennis over religieuze zaken en zijn persoonlijke hartelijkheid bewonderden. Op 12 juni 2018 werd hij unaniem verkozen tot voorzitter van de Commissie voor een periode van één jaar, die hij met onderscheiding diende.

De Internationale Campagne voor Tibet had een zeer hartelijke werkrelatie met Dr. Dorjee. Hij heeft de weg geëffend en een voorbeeld gegeven aan andere Tibetaanse Amerikanen om leidende rollen op zich te nemen in de Amerikaanse samenleving, zowel op federaal als op staatsniveau.

Hieronder staat de bio van Dr. Tenzin Dorjee.

Tenzin Dorjee (Ph.D., University of California, Santa Barbara, UCSB) is universitair hoofddocent aan de afdeling Human Communication Studies, California State University, Fullerton (CSUF). Zijn primaire interesses op het gebied van onderwijs en onderzoek zijn intergroeps-, interculturele en intergenerationele communicatie, identiteitsproblemen, vredesopbouw en conflictoplossing. Op de CSUF-campus heeft hij facultaire erkenningsprijzen ontvangen voor uitstekende prestaties op het gebied van onderwijs (2011), onderzoek (2013) en dienstverlening aan de gemeenschap (2015).

Hij is auteur en co-auteur van peer-reviewed artikelen en nodigde hoofdstukken uit over de Tibetaanse cultuur, identiteit, geweldloosheid en middenwegbenadering van conflictoplossing, waaronder Sino-Tibetaans conflict, interculturele en intergroepscommunicatiecompetentie, intergenerationele communicatiecontext en andere. Op basis van zijn proefschrift was hij co-auteur van Giles, H. en Baker, V. (2011): “Diasporic communication: Cultural deviance and accomodation between Tibetans in ballingschap in India”, Journal of Multilingual and Multicultural Development, 32 (4 ), 343-359. Meest recentelijk was hij co-auteur van Communicating Across Cultures (tweede editie) met Stella Ting-Toomey (2019) en uitgegeven door The Guilford Press, New York. Hij begeleidde studenten ook bij het presenteren van papers op jaarlijkse regionale, nationale en internationale communicatieconferenties en schreef samen met hen peer-reviewed tijdschriftartikelen.

Dr.Dorjee ontving de Distinguished Faculty Marshall van het College of Communications and Distinguished Faculty Member van de afdeling Human Communication Studies 2017. De Tibetaanse Associatie van Zuid-Californië (TASC) eerde hem in 2018 met de Appreciation Award voor zijn USCIRF-dienst namens alle Tibetanen. Dr. Dorjee is een prominente vertaler die studeerde aan de Sera Jey Monastic University, Zuid-India en het Institute of Buddhist Dialectics, en werkte bij het Vertaal- en Onderzoeksbureau van de Library of Tibetan Works and Archives (LTWA), Dharamsala, India, voor meer dan 13 jaar. Al meer dan 20 jaar is hij vrijwillig vertaler voor Gaden Shartse Thubten Dhargye Ling Tibetaans Boeddhistisch Centrum in Long Beach, CA, opgericht door wijlen His Eminence Geshe Tsultim Gyeltsen. Hij is ook een gepubliceerde auteur van artikelen en vertaalde werken van het Tibetaans boeddhisme en de cultuur in het Engels. Hij had de eer om te vertalen voor vele vooraanstaande Tibetaans-boeddhistische professoren, waaronder Zijne Heiligheid de Dalai Lama in India en Noord-Amerika. Hij was een voormalig Member-At-Large in de Executive Council of the Western States of Communication Association (WSCA), voorzitter van de Distinguished Teaching Award Commissie van WSCA, directeur van de basiscursus van de afdeling Human Communication Studies, CSUF en vice-president en President van de Tibetaanse Vereniging van Zuid-Californië.

Zijn servicerecord is buitengewoon. Om de vrijheid van godsdienst te bevorderen, reisde hij naar Birma en Irak om de vrijheid van godsdienst daar te controleren. Hij getuigde voor het Amerikaanse congres over de voorwaarden voor religieuze vrijheid in China, waaronder Tibet, en de Long Arm of China in de Amerikaanse academische instellingen. Hij sprak op verschillende locaties, zoals USCIRF-evenementen en het Parlement van de Wereldreligies, over Tibet, het boeddhisme, de Tibetaanse cultuur en de Chinees-Tibetaanse betrekkingen. Hij heeft in veel gemeenschapscomités gezeten. Op uitnodiging van het Bureau van Zijne Heiligheid de Dalai Lama en Tibetaanse instituten in India, waaronder het College of Higher Tibetan Studies, het Dalai Lama Institute for Higher Education, de Library of Tibetan Works and Archives en het Tibet Policy Institute, hij leerde interculturele communicatie, sociaalwetenschappelijk onderzoek en methodologie, pedagogiek en vertaaltechnieken.

Dr. Tenzin Dorjee is op 8 december 2016 door de minderheidsleider van het huis, Nancy Pelosi (D-CA), benoemd tot lid van de Commissie. Hij werd op 10 mei 2018 door leider Pelosi herbenoemd in de Commissie. Op 12 juni 2018 werd dr. Dorjee unaniem verkozen tot voorzitter van de Commissie.Ti

Share this
21 June 2024

Wereldmuziekdag en Gesmoorde Tibetaanse Melodieën

Op 21 juni vieren we World Music Day, ook bekend als Wereldmuziekdag. Het is een dag waarop muziek in al zijn ...

20 June 2024

Amerikaanse Delegatie bezoekt zijne heiligheid de Dalai Lama

Dharamshala - Een delegatie uit de Verenigde Staten heeft gisteren de Centrale Tibetaanse Administratie (CTA) bezocht en ontmoetingen gehad met ...