5 February 2015

Dalai Lama hartelijk verwelkomd door president Obama bij het ‘National Prayer Breakfast’

  • Zijne Heiligheid de Dalai Lama werd hartelijk verwelkomd door president Obama in Washington DC, waar hij voor de eerste keer deelnam aan het National Prayer Breakfast, een jaarlijks terugkerend evenement, gesponsord door een niet-partij gebonden coalitie van congresleden en senatoren en bijgewoond door religieuze leiders van over de hele wereld. 
  • Het was de eerste keer dat de Dalai Lama en een Amerikaanse president samen aanwezig waren op een publiek evenement, sinds de toekenning van de Congressional Gold Medal aan Tibetaanse religieuze leider in 2007. 
  • President Obama herhaalde de steun van de Amerikaanse regering voor de Dalai Lama door te zeggen: “Ik wil bij deze met name een goede vriend verwelkomen, Zijne Heiligheid de Dalai Lama, die een krachtig voorbeeld is van wat het betekent om mededogen in praktijk te brengen, en ons inspireert om op te komen voor de vrijheid en de waardigheid van alle mensen. Ik heb het genoegen gehad om hem bij vele gelegenheden in het Witte Huis te verwelkomen en we zijn dankbaar om hem vandaag ook bij deze gelegenheid bij ons te hebben.” 
  • De uitnodiging voor het jaarlijkse evenement, dat door religieuze vertegenwoordigers uit alle delen van de wereld wordt bijgewoond, is een indicatie voor het belang van de kwestie Tibet voor de Amerikaanse overheid en samenleving, en de figuur van de Dalai Lama op het wereldtoneel. In een losstaand evenement zal de Dalai Lama vandaag van gedachten wisselen met islamitische leiders in Washington, DC (www.dalailama.com). 

De Dalai Lama en Obama tijdens een eerder bezoek aan het Witte Huis.

Tsering Jampa, Executive Director van International Campaign for Tibet in Europe zei: “De aanwezigheid van Zijne Heiligheid de Dalai Lama in het ‘National Prayer Breakfast’ is een indicatie van zijn betekenis als morele en religieuze leider, zowel voor de Amerikaanse regering en het Amerikaanse volk, als voor alle religieuze mensen wereldwijd. De door president Obama publiekelijk uitgesproken woorden van waardering, bevestigen de steun van de Amerikaanse regering voor zijn vreedzame pleitbezorging. 
Tegelijkertijd is het ontnuchterend om te bedenken dat, terwijl de Dalai Lama op het hoogste niveau wordt verwelkomd in Washington, DC, in zijn vaderland de Chinese autoriteiten bezig zijn met een steeds agressievere campagne tegen hem – het typeren van zijn leer als het aanzetten tot terrorisme en onderdrukking van de godsdienstvrijheid. China’s intimidatie tactiek tegen de Nobelprijswinnaar en het wereldwijd symbool van vrede, is niet een bewijs van kracht van een opkomende wereldmacht, maar een teken van onzekerheid, die enkel het gebrek aan morele autoriteit van de Communistische Partij staat blootlegt.”
De Chinese autoriteiten maakten bezwaar tegen de aanwezigheid van de Dalai Lama op het National Prayer Breakfast met president Obama dit jaar. In een verklaring, die het belang van de Tibet kwestie voor de leiding in Beijing aangaf, zei een ambtenaar van het ministerie van Buitenlandse Zaken op 2 februari (2015):. “Tibet-gerelateerde vraagstukken raken de kern belangen en nationale gevoelens van China”. 
In Tibet woedt een steeds agressiever campagne tegen de Dalai Lama, die onder meer partijleden bestraft, die in de persoonlijke besloten sfeer loyaal aan hem zijn. Dit geeft aan hoe serieus de Chinese overheid zijn blijvende invloed neemt.
Share this

Het laatste nieuws

15 May 2019

Voor de Nederlandse regering bestaat Tibet niet meer. China Notitie rept met geen woord over Tibet.

Lees meer
4 May 2019

Tibet Actie Team in actie voor Tashi Wangchuk op Bevrijdingsfestival

Lees meer