14 January 2021

Dalai Lama en Greta Thunberg bespreken feedback loops in klimaatverandering

De Dalai Lama en Greta Thunberg, over continenten, culturen en generaties heen, verenigd in een doel. “Hoewel we qua leeftijd en veel andere dingen heel verschillend kunnen zijn, delen we hetzelfde doel”, zei Greta Thunberg tegen de Dalai Lama. “We delen een gemeenschappelijk doel, en dat is om onze planeet en het leven op aarde en de mensheid te beschermen.”

De Zweedse klimaatactivist, 18, en de Tibetaans boeddhistische leider, 85, namen deel aan ‘A Conversation on the Crisis of Climate Feedback Loops’ van het Mind & Life Institute, dat live werd gestreamd naar miljoenen mensen in de wereld. Het virtuele gesprek bracht Thunberg en de Dalai Lama samen met enkele van de meest vooraanstaande klmaatwetenschappers ter wereld. De Dalai Lama had Greta in februari 2019 een lovende brief geschreven maar dit was de eerste keer dat zij elkaar ‘live’ ontmoetten. Greta bedankte de Dalai Lama voor zijn brief tijdens de lezing en zei dat zijn steun ‘veel betekent.’

“Toen ik hoorde over dit jonge meisje uit Zweden”, zei de Dalai Lama, “voelde ik echt dat er echte hoop was van onze jongere generatie.”

Feedback-loops

Het gesprek ging over klimaatfeedback-loops, een minder besproken gevaar van de aanhoudende milieucrisis. Volgens het Mind & Life Institute, dat de Dalai Lama meer dan 30 jaar geleden mede-oprichtte, “hebben de effecten van door de mens veroorzaakte klimaatverandering feedbackloops in beweging gezet, zichzelf in stand houdende die de opwarming van de aarde versnellen.”

Tijdens het evenement waren clips te zien van “Climate Emergency: Feedback Loops”, een nieuwe educatieve filmreeks, verteld door Richard Gere, voorzitter van de International Campaign for Tibet. “Terwijl het klimaat warmer wordt, geven bossen, zodra ze koolstof hebben verwijderd, het terug in de atmosfeer als kooldioxide of CO2″, legt Gere uit in één fragment. “Bevroren grond op het noordelijk halfrond ontdooit en stoot CO2 en methaan uit. Dit zijn het soort feedbacklussen die leiden tot verdere opwarming, waardoor er nog meer warmtevasthoudende gassen vrijkomen en de temperatuur nog hoger wordt.”

Susan Natali, een van de wetenschappers die aan het evenement deelnam, beschreef hoe klimaatverandering en feedbackloops omgevingen zoals Tibet in gevaar brengen, dat al bijna drie keer sneller opwarmt dan het wereldwijde gemiddelde. “Het ontdooien van bevroren grond, permafrost genaamd, verandert het land in het noordpoolgebied en in andere regio’s die permafrost bevatten, waaronder het Tibetaanse plateau, dramatisch”, zegt Natali, die het Arctische programma leidt bij Woodwell Climate Research Centre. “Wanneer permafrost ontdooit, kan het de grond doen instorten, de infrastructuur en huizen van mensen beschadigen en gevaarlijke omstandigheden creëren voor de mensen die op permafrost leven.” Natali voegde eraan toe dat een dergelijke ontdooiing de hele wereld kan beïnvloeden vanwege permafrost-feedbackloops.

Het milieubewustzijn van de Dalai Lama

De Dalai Lama zei dat hij al de effecten heeft gezien van een veranderend klimaat in Tibet en in Dharamsala, India, waar hij meer dan 60 jaar heeft gewoond sinds de verovering door China van zijn vaderland. “In Tibet, in het Lhasa-gebied [de hoofdstad van Tibet], toen ik jong was, hadden de meeste hoge bergen veel sneeuw”, zei hij. “Maar geleidelijk, jaar na jaar, steeds minder. En hier in Dharamsala ook, nu valt de sneeuw steeds minder. ” De Dalai Lama zei dat geleerden waarschuwen dat Tibet op een dag een woestijn kan worden. “Dus dit is een serieuze zaak”, zei hij. Hij zei dat hij zich inzet voor het behoud van de ecologie van Tibet. Hij is nu al een van ‘s werelds bekendste voorvechters van klimaatactie.

In 1989, toen de Dalai Lama de Nobelprijs voor de Vrede ontving, werd hij de eerste die de prijs won, gedeeltelijk vanwege inspanningen om het milieu te beschermen. En begin dit jaar bracht de Dalai Lama een video uit met de titel “Our Only Home”, waarin wordt opgeroepen tot dringende maatregelen tegen klimaatverandering en vegetarisme wordt gepromoot als een manier om de aarde te helpen genezen. De video sluit aan bij het nieuwe boek van de Dalai Lama, ‘Our Only Home: A Climate Appeal to the World’, geschreven in samenwerking met de Duitse milieujournalist Franz Alt.

Samenwerken

Tijdens het evenement bedankte Thunberg de Dalai Lama voor zijn activisme. “Als jongere generatie kan ik zeggen dat we dat erg waarderen”, zei ze. “We zijn eeuwig dankbaar dat je voor ons opkomt – niet alleen voor ons, maar voor de toekomst van de hele mensheid en voor de hele planeet.” Thunberg zei dat ze hoopte dat hun discussie ertoe zou leiden dat mensen meer te weten zouden komen over klimaatfeedback-loops en zich zouden organiseren voor klimaatactie. ‘Als ik je één ding zou kunnen vragen, zou het zijn om jezelf te onderwijzen,’ zei ze. “Om zoveel mogelijk te leren – er is een onbeperkte hoeveelheid informatie – en die kennis te verspreiden, verspreid dat bewustzijn naar anderen. “We moeten een sociale beweging creëren”, zei ze. “We moeten de sociale norm verschuiven. Want als we genoeg mensen zijn die verandering eisen en die pleiten voor deze dingen, dan bereiken we een kritische massa. En dan kunnen ze ons niet meer negeren.”

Diana Chapman Walsh, de president-emerita van Wellesley College die de discussie leidde, zei dat het inspirerend was om Thunberg en de Dalai Lama samen te zien. ‘We zullen allemaal dat beeld van jullie samen houden,’ zei ze. ‘Deze twee morele leiders en alles wat jullie vertegenwoordigen, alle mensen achter jullie. We zullen dat in ons hart vasthouden terwijl we verder gaan en dit werk samen oppakken. ”

BEKIJK DE DALAI LAMA MET GRETA THUNBERG EN LEIDENDE WETENSCHAPPERS:https://youtu.be/u9GXgOMMeTg

Share this
27 March 2024

Tibetaanse dichter Gendun Lhundrub nog steeds vermist

De Tibetaanse schrijver en dichter Gendun Lhundrub werd drie jaar geleden, op 2 december 2020, gearresteerd in de provincie Qinghai. Sindsdien is ...

25 March 2024

International Campaign for Tibet geëerd met een zilveren plaquette

Lees meer