4 February 2015

Dalai Lama en Barack Obama verschijnen voor het eerst samen in het openbaar

De Dalai Lama bij het Witte Huis

Morgen, op 5 februari woont de Tibetaanse leider het ‘National Prayer Breakfast’ in de VS bij, waar ook de president naar verwachting aan zal deelnemen. Het is de eerste keer dat Obama in het openbaar op een evenement zal verschijnen met de Tibetaanse leider, die door de Chinese overheid als dissident beschouwd wordt.

“De Dalai Lama zal op het ontbijt aanwezig zijn, maar hij zal geen toespraak geven”, zo deelde de organisatoren mee. Het Witte Huis heeft het bericht nog niet niet bevestigd.

Ieder jaar wordt het het ‘National Prayer Breakfast’ evenement in het Washington Hilton gehouden voor honderden voornamelijk evangelische en andere religieuze leiders. Sinds lang wonen de president van de Verenigde Staten en de First Lady dit historische evenement bij en de president houdt traditioneel een toespraak.

De Chinese overheid beschouwt de Dalai Lama als dissidente separatist, en heeft bij de drie eerdere ontmoetingen tussen President Obama en de Dalai Lama de heftige bezwaren geuit. Als tegemoetkoming aan de Chinese bezwaren vonden de ontmoetingen in het Witte Huis buiten de Oval Office plaats en werden verslaggevers op afstand gehouden.

Bij de Dalai Lama’s meest recente privé ontmoeting met Obama in 2014, riep de Chinese vice-minister van Buitenlandse Zaken, Zhang Yesui, een Amerikaanse diplomaat op het matje en bracht de gebruikelijke bezwaren over ‘inmenging in binnenlandse aangelegenheden’ en waarschuwingen over de toekomstige samenwerking en relaties tussen de VS en China naar voren.

Lees ook het volledige artikel met videoimpressie in Time: http://time.com/3687508/dalai-lama-prayer-breakfast/

Share this

Het laatste nieuws

15 May 2019

Voor de Nederlandse regering bestaat Tibet niet meer. China Notitie rept met geen woord over Tibet.

Lees meer
4 May 2019

Tibet Actie Team in actie voor Tashi Wangchuk op Bevrijdingsfestival

Lees meer