21 September 2023

DALAI LAMA EERT ICT EUROPE OPRICHTER JAN ANDERSSON

“Je was er vanaf het begin toen de wereld weinig over Tibet wist en je internationale steun voor ons zocht”.

Met deze woorden bedankte de Dalai Lama de Zweed Jan Andersson, een van de oprichters van ICT Europe; eind vorig jaar stopte hij als bestuursvoorzitter van ICT Europe. Mede dankzij hem is ICT internationaal erkend als gesprekspartner voor regeringen en parlementen. Als gewoon bestuurslid is hij er nog steeds van overtuigd dat een vrij Tibet mogelijk is, met behoud van de eigen cultuur.

Andersson richtte als student in 1967 het Zweedse Tibet Comitee op. De ontmoeting met de Dalai Lama in 1969 maakte een diepe indruk op hem. In de jaren zeventig hielp hij de Tibetaanse leider bij zijn bezoeken aan Europa en de Verenigde Staten. Hij was toen ook redacteur van het Zweedse magazine Tibet en wat later van het Duitstalige Tibet Forum.

De Nobel Vredesprijs die de Dalai Lama in 1989 ontving, opende volgens Andersson deuren naar regeringen om de Tibetaanse zaak te bepleiten. In datzelfde jaar richtte Andersson het Tibet Initiatief Duitsland op. In 2007 organiseerde hij het bezoek van de Dalai Lama aan de universiteit van Münster, waar de Tibetaanse leider een ere-doctoraat in de chemie ontving. Tot zijn pensionering was Andersson hoogleraar chemie aan die universiteit.

In 1999 stond hij mede aan de wieg van de International Campaign for Tibet Europe en een jaar later richtte hij ICT Duitsland op.

De huidige president van ICT Tencho Gyatso zei over Andersson: “Jan is een van die mensen die ervan overtuigd zijn dat het Tibetaanse volk groot onrecht is aangedaan. Al zijn energie heeft hij aangewend om de politieke steun voor Tibet te verzamelen. Wij Tibetanen zullen ons voor altijd de steun van vrienden als Jan herinneren in de moeilijkste periode van Tibets geschiedenis”.

Christina Janssen, de nieuwe voorzitter van ICT Europe zei: “Jan Andersson opvolgen als voorzitter van ICT Europe is in vele opzichten een uitdaging. Jan was altijd betrouwbaar en kalm en had een groot gevoel voor humor. Zijn motivatie om zich in te zetten voor Tibet komt voort uit zijn besluit om te vechten voor gerechtigheid voor alle Tibetanen. Ik ben erg blij dat Jan ons nog wat langer zal steunen als bestuurslid en deel zal uitmaken van onze weg vooruit”.

Share this
24 May 2024

Activisten protesteren tegen Xi Jinping in Parijs

23 May 2024

Saka Dawa 2024: Een maand ter ere van Boeddha’s leven