27 August 2011

Dalai Lama bezoekt Taiwan

2 september 2009 

De Taiwanese president Ma Ying-jeou heeft een bezoek van de Dalai Lama goedgekeurd om de slachtoffers van de tyfoon Morakot te ondersteunen. Naar schatting zijn vijfhonderd mensen door ernstige overstromingen en modderstromen om het leven gekomen. De Dalai Lama heeft de meest getroffen gebieden bezocht. Dalai Lama heeft verzekerd dat zijn bezoek zuiver spiritueel van aard is en dat hij niet de recente verbeterde relaties tussen Taipei en Peking wil verstoren. 

Er is veel speculatie geweest in verband met de reactie van Peking – die normaal fel tegen buitenlandse bezoeken van de Dalai Lama reageert – en vooral omdat Peking in dit geval Taiwan beschouwt als deeluitmakend van haar grondgebied. Toch kan China zich van kritiek onthouden in verband met de verbeterde relaties tussen Peking en Taipei sinds de verkiezing van president Ma, en om te voorkomen dat de positie van de president verzwakt ten opzichte van Taiwan’ s oppositie, die pro-onafhankelijkheid is. 

 President Ma hield een vijf uur durende vergadering met veiligheidsambtenaren voordat hij besloot het bezoek van de Dalai Lama goed te keuren. De BBC rapporteerde dat Ma verslaggevers vertelde: “Wij hebben besloten de Dalai Lama te laten komen omdat hij zowel voor de overleden slachtoffers komt bidden als voor de overlevenden.” 

De presidentiële woordvoerder Wang Yu-chi weigerde te zeggen of Ma de Dalai Lama zou ontmoeten, maar zei dat het aanstaande bezoek religieus is, zonder politieke implicaties. Wang vertelde verslaggevers: “Wij verwelkomen de Dalai Lama om naar Taiwan te komen om deel te nemen aan uitgebreide gebeden.” Hij zei dat het bezoek goedgekeurd was “uit humanitaire en godsdienstige overwegingen… en wij geloven dat het geen schade zal berokkenen aan de overzeese betrekkingen.” 

 Taiwan heeft een grote Tibetaanse ballingengemeenschap en de Dalai Lama heeft het eiland in de afgelopen 12 jaar drie maal bezocht, dat trok tienduizenden mensen. Zijn laatste reis naar Taiwan vond acht jaar geleden plaats.

Share this

Het laatste nieuws

15 May 2019

Voor de Nederlandse regering bestaat Tibet niet meer. China Notitie rept met geen woord over Tibet.

Lees meer
4 May 2019

Tibet Actie Team in actie voor Tashi Wangchuk op Bevrijdingsfestival

Lees meer