18 February 2020

Coronavirus-reactie in Tibet: arrestaties, hardhandig optreden, en religieuze repressie

Coronavirus-reactie in Tibet: arrestaties, hardhandig optreden, en religieuze repressie
  • China heeft gereageerd op de verspreiding van coronavirus naar Tibet door het neerhalen van mensen die online informatie over de dodelijke ziekte posten, waaronder een man die door de politie werd vastgehouden omdat hij anderen aanmoedigde om te bidden om infecties af te weren.
  • Chinese autoriteiten hebben aangekondigd dat alle openbare religieuze feesten en gebedsceremonies voor ‘Losar’, het Tibetaanse Nieuwjaar dat op 24 februari begint, moeten worden geannuleerd.
  • In de nasleep van de uitbraak heeft de Chinese regering haar netwerk van partijkaders van militaire en Chinese gemeenschapspartijen geactiveerd om propaganda te verspreiden over de bescherming van ‘stabiliteit’ – een eufemisme voor de onderdrukking van de vrijheid van meningsuiting en de handhaving van de naleving van het CCP-beleid.
  • Ondanks de verspreiding van het virus heeft het Chinese leiderschap ervoor gekozen om verder te gaan met een nieuwe campagne in Tibet die wordt beschreven als: “het sturen van een miljoen politie naar 10 miljoen huizen”. De bedoeling is om te zorgen voor ‘grass roots’ integratie van veiligheidstroepen in lokale gemeenschappen. De campagne begon in januari en zal het hele jaar doorgaan.
  • In tegenstelling tot de hardhandige reactie van de Chinese regering, heeft het Tibetaanse volk met mededogen op de uitbraak van coronavirus gereageerd. Kloosters hebben geld geschonken voor de aankoop van gezichtsmaskers en brillen, en Tibetanen staken boterlampen aan ter nagedachtenis aan de Chinese klokkenluider die voor het virus waarschuwde en er vervolgens aan stierf.

 

Coronavirus in Tibetaanse gebieden

Volgens beschikbare bronnen waren de infecties van coronavirus – die de Wereldgezondheidsorganisatie nu COVID-19 noemt – in Tibetaanse gebieden vanaf 13 februari 2020 als volgt:

  • Tibetaanse autonome regio: één bevestigd geval, later genezen gemeld op 12 februari.
  • Qinghai: 18 bevestigde gevallen, waarvan 11 genezen gemeld zijn.
  • Sichuan: 37 gevallen in de prefectuur Kardze (Chinees: Ganzi), waarvan er drie naar verluidt zijn genezen. Van de 37 waren er 32 in Tawu (Daofu), twee in Sertha (Seda), twee in Dartsedo (Kangding) en één in Dabpa (Daocheng). Er was ook één geval in Ngaba (Aba).
  • Gansu: Zeven gevallen in Kanlho (Gannan) waarvan er naar verluidt één is genezen.
  • Yunnan: Dechen Prefecture zei dat het nul gevallen van infectie heeft.

Er is geen nauwkeurige informatie over hoeveel van de geïnfecteerde personen Tibetaans zijn, hoewel er rapporten zijn dat Tibetanen onder de geïnfecteerde mensen in Kardze waren.

 

Timing

De repressieve reactie van de Chinese regering op de uitbraak van het coronavirus komt op een al gevoelig moment in Tibet.

24 februari is ‘Losar’, het Tibetaanse Nieuwjaar. Om de verspreiding van de ziekte te voorkomen, hebben de Chinese autoriteiten de annulering aangekondigd van openbare religieuze festivals en gebedsceremonies in verband met de vakantie.

Bovendien zijn de meeste religieuze plaatsen in Tibet gevraagd om groepsbijeenkomsten te annuleren. In de provincie Qinghai kondigden de autoriteiten aan dat alle religieuze activiteiten geannuleerd zijn, en vroegen ze de religieuze gemeenschap ook om niet ‘in geruchten te geloven en geen geruchten te verspreiden’.

Hoewel de dreiging van het coronavirus zonder twijfel een punt van zorg is, heeft de Chinese regering in het verleden elk excuus gebruikt om Tibetanen te stoppen deel te nemen aan hun traditionele religieuze en culturele feesten.

De komst van het coronavirus in Tibet komt een aantal weken voor de herdenking van de opstand van 10 maart in 1959, en de massaprotesten in Tibet op dezelfde datum in 2008. Sinds 2008 is de autonome regio Tibet tenminste voor één maand gesloten voor toeristen, in 2019 duurde de volledige afsluiting van Tibet van 30 januari tot 1 april.

Na het eerste bevestigde geval van het coronavirus in Lhasa, vroegen TAR-functionarissen mensen om niet naar de regio te komen voordat de epidemie onder controle was, met een deskundige redenering dat patiënten die besmet zijn met het nieuwe coronavirus in Tibet veel ernstiger symptomen zullen krijgen vanwege het lage zuurstofniveau in de lucht.

 

Gevangengezet vanwege het verspreiden van geruchten of het aanbieden van gebeden

In Tibet en elders hebben de Chinese autoriteiten gewaarschuwd voor ernstige gevolgen: meerdere jaren gevangenisstraf voor iedereen die ‘geruchten’ rond coronavirus verspreidt. Het TAR Internet Information Office heeft online een lijst van zeven punten uitgegeven. Punt 1 verbiedt mensen om informatie te plaatsen “die de nationale veiligheid in gevaar brengt, de nationale eenheid ondermijnt, de staatsmacht ondermijnt of het socialistische systeem omverwerpt, of aanzet tot etnische haat, etnische discriminatie en de nationale eenheid ondermijnt door middel van geruchten en aansporing tot smaad”. Punt 2: “Het is ten strengste verboden om uitspraken te verspreiden die het religieuze beleid van de partij op het informatienetwerk aanvallen, religieus extremisme en separatistische ideeën bevorderen, de massa aanzetten tot onvrede met de partij en de overheid, massale incidenten in serie organiseren en gebruiken het netwerk om informatie over culten en feodaal bijgeloof te verspreiden. ”

In Tibet Commercial Daily, een staatsmediakanaal, zeiden ambtenaren: “Op dit moment zullen kwaadaardige verzinsels en verspreiding van geruchten zwaar worden gestraft.”

Dezelfde krant schreef op 29 januari dat iemand genaamd “Zhou” een verklaring heeft geplaatst waarin staat dat “Ngari [Chinees: Ali] één geval [van het virus] heeft” en dat “Niemand in dit pure land veilig is. ” Voor deze acties werd Zhou gestraft met acht dagen detentie.

Twee gebruikers van WeChat, een populair platform voor sociale media, in Chentsa (Chinees: Jianzha) in Malho, provincie Qinghai, werden onderzocht en schuldig bevonden aan het verspreiden van een gerucht over iemand in het gebied die besmet was met coronavirus, volgens een rapport in het Tibetaans door de website China Tibetan Netcom. Een van hen kreeg vijf dagen detentie en de andere kreeg een boete van RMB 500.

Volgens Radio Free Asia (RFA) rapporteerde over een man genaams ‘Tse’ in het district Tengchen (Dingqing): een van de zeven mensen die vast werden gehouden in Chamdo (Changdu) voor het plaatsen van een bericht op WeChat waarin hij mensen vroeg om 10 keer een bepaald gebed te reciteren en het verzoek door te sturen naar 10 andere mensen beschermen tegen infecties.

RFA citeerde een staatsmedia-outlet en zei dat de man werd gestraft met een ambtstermijn van zeven dagen. RFA meldde ook dat een man uit het district Gonjo (Gongjue) in Chamdo, Chen, op 29 januari online een reactie plaatste dat mensen uit het vasteland van China heimelijk in het district aankwamen.

De man werd beschuldigd van “het veroorzaken van paniek onder Chamdo netizens” door de staatsmedia-outlet People’s Daily, die meldde dat beveiligingsfunctionarissen onmiddellijk “de situatie ophelderden”. Zij namen Chen in hechtenis veroordeelden hem tot 10 dagen hechtenis en een boete van 500 yuan (ongeveer 70 euro).

 

De partij komt vóór gezondheid

In de campagne tegen het virus heeft de Chinese propaganda in Tibet meer de nadruk gelegd op de rol van politie- en veiligheidsfunctionarissen, dan van medisch personeel dat aan het front van de epidemie staat. Een rapport in de Tibet Daily van 13 februari beschreef dat organisaties en leden van de Chinese Communistische Partij op verschillende niveaus blijk gaven van ‘moed om vooruit te komen’, wat gelijk stond aan de ‘omvang van de problemen en gevaren’  waarmee zij mee te maken hadden in hun poging om de mensen te helpen. Dat nieuwsbericht had de kop: “De partijkaders van de Tibet-regio dragen een zware verantwoordelijkheid en vestigen een stevig fort om de epidemie te beheersen en te voorkomen.”

Chinese autoriteiten hebben hun bestaande ‘netwerkbeheer’ van duizenden CCP-kaders in Tibet ingezet om controle- en quarantainemaatregelen af ​​te dwingen, waarbij ze elke gelegenheid aangrijpen om de Communistische Partij te prijzen.

Vlag van de Chinese partij CCP wordt vastgehouden door medici
In Chamdo, een gebied van de TAR dat de Chinese autoriteiten beschrijft als ‘klaar voor de (politieke) strijd’ tegen ‘separatisme’, komen dokters bijeen met de rode vlag.

In Shigatse (Rikaze) in het TAR beloofde een ‘commandoteam’ van 865 partijkaders hun loyaliteit aan de strijd ‘voor de partij en de mensen’ onder de rode vlag. Tibet Daily verklaarde over de partijkaders: “Vechtend voor het communisme voor het leven, klaar om alles op te offeren voor de partij en de mensen.”

 

Nadruk op stabiliteitsonderhoud en naleving

Chinese functionarissen hebben de campagne tegen de epidemie ook gebruikt om zich te concentreren op de noodzaak van stabiliteitsbehoud. Ding Yexian, uitvoerend plaatsvervangend partijsecretaris van de TAR, bezocht vorige week de kloosters van Drepung, Sera, Ramoche en Jokhang in Lhasa om de situatie te bekijken. In zijn statements informeerde hij monastieke autoriteiten dat de TAR zich in een kritieke fase van de preventie van de epidemie bevond en in een kritieke fase in stabiliteitsbehoud.

Volgens Chinese staatsmedia zei Ding tijdens een bijeenkomst over de bestrijding van het virus dat: “We moeten een solide basis leggen om de rol van basispartijen en organisaties van de basis als strijdforten en voorhoede te benutten om te vechten tegen het behoud van sociale stabiliteit en coronavirus met de partijvlag hoog in de frontlinies van de strijd. We moeten werken aan preventie- en controlewerkzaamheden van coronavirus en het behoud van sociale stabiliteit als geheel, en gezamenlijk een controle van het voortdurende coronavirus- en stabiliteitsrisico voorkomen om een ​​sterke ijzeren muur van sociaal stabiliteitsonderhoud te bouwen en de coronavirus-epidemie in Tibet te bestrijden. ”

Zelfs terwijl de coronavirus-uitbraak het land verwoest, is de focus van de CCP op de grens van Tibet, die als cruciaal wordt beschouwd voor de “stabiliteit” van heel China, versterkt. De militaire regio van Tibet heeft onlangs zijn eerste prijsuitreiking gehad voor ‘modelgrensstabilisatie’. Een ceremonie over het handhaven van een “ijzeren geloof” in de missie van de regering om de grenzen te beveiligen, werd op 25 januari uitgezonden aan tienduizenden troepen over de TAR, met soldaten die een gevechtslied zingen over ‘de heldhaftige geest van de militaire troepen in het sneeuwland’.

Ondanks het grote probleem van het coronavirus meldde Tibet Daily op 24 januari dat ambtenaren doorgaan met een nieuwe campagne die wordt omschreven als een “miljoen politieagenten die 10 miljoen huizen binnenkomen”, waaronder “bezoeken brengen aan mensen, de zorgen van mensen oplossen, conflicten oplossen, risico’s voorkomen, problemen onderzoeken en chaos beheersen. ”

Een voorbeeld van de integratie die autoriteiten zoeken tussen de burgers en het leger, is de nieuwe campagne voor het organiseren van “alle grassroots-eenheden van de politie in de gemeenschap, in de pastorale gebieden, in de schilderachtige gebieden, in de tempels” om ervoor te zorgen dat ze staan ​​in “nauw contact” met de massa.”

 

De empathie van Tibetanen voor slachtoffers van coronavirus
Monniken van het klooster van Minyak Pel Lhagang in Dhartsedo, Kham, Tibet.
Monniken van het klooster van Minyak Pel Lhagang in Dhartsedo, Kham, in het oosten van Tibet. Zij hebben een financieële bijdrage gedaan als een gebaar van solidariteit met de mensen in Wuhan en Tawu die zijn getroffen door de epidemie.

Ondanks dat de Chinese regering het coronavirus gebruikt om het harde optreden tegen de Tibetaanse vrijheden te bevorderen, hebben de Tibetanen zelf met mededogen en bezorgdheid op de uitbraak gereageerd.

Er zijn verschillende donaties gedaan door Tibetaanse kloosters aan initiatieven voor preventie van Coronavirus. Bijvoorbeeld het Kumbum-klooster schonk 1 miljoen yuan aan Wuhan, de stad waar de uitbraak begon, om te helpen met de aankoop van noodzakelijke items zoals gezichtsmaskers en brillen. Evenzo waren er meldingen van Tibetaanse gemeenschappen die ook geld bijdroegen.

Tibetanen plaatsten ook beelden op sociale media van boterlampen die ze staken ter nagedachtenis van de Chinese klokkenluider Li Wenliang, die mensen probeerde te waarschuwen voor de uitbraak voordat deze begon, maar door de autoriteiten werd gearresteerd en gestraft.

 

Lees hier het laatste nieuws van ICT

 

Tags: China, Tibet
Share this
24 April 2024

Jetsun Pema ontvangt Pearl S. Buck Award

Jetsun Pema, het jongere zus van de Tibetaanse spirituele leider de Dalai Lama, heeft de prestigieuze Pearl S. Buck Award ...

18 April 2024

Panchen Lama Protest in Den Haag op 25 april

Op 25 april 1995 vierde Gedhun Choekyi Nyima zijn zesde verjaardag. Nauwelijks een maand later werd hij 's werelds jongste politieke gevangene. ...