13 March 2014

Chinese bloggers onthullen China’s systematische militarisering van Tibet

International Campaign for Tibet, 9 maart 2014
Chinese reizigers naar Tibet onthullen de omvang van de militarisering en de repressie in Tibet, die de Chinese regering probeert te maskeren met propaganda en censuur. Dit staat in een baanbrekend rapport dat International Campaign for Tibet heeft gelanceerd ter gelegenheid van de 55ste protesten in 2008 in Tibet.

“Chinese toeristen tonen de harde werkelijkheid van het leven in Tibet en ondermijnen het vreedzame verhaal dat de Partijpropaganda voorspiegelt,” zei Matteo Mecacci, de voorzitter van International Campaign for Tibet. “Internetberichten van Chinese reizigers bieden een onvervalste inkijk in het verstikkende veiligheidsapparaat dat wordt opgelegd aan Tibetaanse gemeenschappen. De sociale media in China, die in toenemende mate met beperkingen worden geconfronteerd, zijn een nuttig instrument om de gespannen realiteit in Tibet te documenteren en om inzicht te verkrijgen in de censuurvoorschriften van de overheid.”

Lees het rapport.

Bekijk de fotobeelden met de belangrijkste bevindingen.

Bekijk de voor dit rapport verzamelde Weibo-berichten en -beelden uit Tibet.

ICT verzamelde honderden foto’s en berichten van de Chinese website Sina Weibo, die het perspectief van Chinese bezoekers op de omstandigheden in Tibet tonen. ICT’s analyses van de mededelingen tonen:

1.  Chinese toeristen hebben via sociale media het bewijs geleverd van de realiteit van de militarisering en de repressieve maatregelen, die de Chinese regering in Tibet implementeert en via propaganda probeert te verstoppen.
  • Deze Weibo-observaties zijn mogelijk omdat Chinese reizigers toegang tot Tibetaanse gebieden krijgen waar buitenlandse diplomaten en journalisten geweigerd worden.

2.  Het gebruik van de sociale media toont de dubbele norm in Tibet: Chinese reizigers die berichten op Weibo plaatsen over Tibet lijken meer speelruimte van de regering te krijgen dan Tibetanen, die worden als ze informatie over Tibet doorgeven door de staat als verdacht aangemerkt.

3.  De Chinese toeristen ondervinden in Tibet een realiteit die sterk afwijkt van de verwachting die door de officiële propaganda over Tibet werd gevormd.
  • Chinese toeristen melden verwarring en momenten van angst bij controleposten en bij identiteitscontroles in Tibet.
  • Chinese toeristen ondervinden dat hun mobiele telefoons en internetdiensten controleposten en bij identiteitscontroles in Tibet uitgeschakeld zijn, het onthult het streven van de regering om de communicatie van de Tibetanen te blokkeren.

De door de Chinese staat gerunde media proberen Tibet te portretteren als idyllisch en de Tibetanen als rustig en dankbaar. Om dit verhaal aannemelijk te maken hebben de Chinese autoriteiten strenge restricties opgelegd aan buitenlanders die Tibetaanse gebieden willen bezoeken. Het is voor buitenlandse reizigers sinds februari verboden om de Tibetaanse Autonome Regio te bezoeken. De jaarlijkse afsluiting valt samen met de ‘gevoelige’ herdenkingen in maart, met inbegrip van 10 maart, de dag die de Tibetanen beschouwen als hun Nationale Dag om de vlucht van de Dalai Lama in ballingschap te herdenken, volgend op de aanval van het Chinese Volksbevrijdingsleger op het Potalapaleis in Lhasa.

Zoals in het verslag wordt opgemerkt, zijn binnenlandse toeristen uit Chinese gebieden van de Volksrepubliek China niet onderworpen aan dezelfde reisbeperkingen. Daarom verschaffen hun mededelingen op Weibo informatie over de werkelijkheid in Tibet, die van het officiële verhaal over Tibet afwijkt.

Share this

Het laatste nieuws

15 May 2019

Voor de Nederlandse regering bestaat Tibet niet meer. China Notitie rept met geen woord over Tibet.

Lees meer
4 May 2019

Tibet Actie Team in actie voor Tashi Wangchuk op Bevrijdingsfestival

Lees meer