Chinese beweringen over Tibet weinig geloofwaardig zonder toegang internationale waarnemers
Na het decennia lang spenderen van miljarden dollars aan subsidies en het nastreven van hyperbeveiliging in Tibet, is China’s Witboek van 2015 over Tibet een erkenning dat het Chinese regeringsbeleid er niet in is geslaagd om de harten en geesten van het Tibetaanse volk te winnen.
De makkelijkste weg voor het ‘anti-separatistische’ bureaucratische machtsblok om zichzelf vrij te pleiten van iedere verantwoordelijkheid voor hun falend beleid in Tibet, is de schuld daarvan te leggen bij de Dalai Lama en vijandige krachten van buiten Tibet. De misleidende in het Witboek naar voren gebrachte argumenten onderstrepen enkel dat falen en de onzekerheid van de CCP over haar legitimiteit in Tibet. Uiteindelijk dient Beijing te beseffen, dat de morele en religieuze autoriteit van de Dalai Lama en zijn boodschap van vrede wereldwijd gerespecteerd worden, en dat er geen geloofwaardige oplossing voor de kwestie Tibet gerealiseerd kan worden zonder zijn betrokkenheid.
De lasterlijke beschuldiging in het Witboek tegen de Dalai Lama – die beweert dat hij de zelfverbrandingen in Tibet ophitst – is schandalig, en moet ter discussie gesteld worden door de internationale gemeenschap. In de loop der jaren heeft de Dalai Lama in het openbaar gereageerd op deze aantijgingen door op te roepen tot een internationaal en onafhankelijk onderzoek naar de onderliggende oorzaken die hebben geleid tot de zelfverbrandingen.
Als de situatie van het Tibetaanse volk is zo goed, als het Witboek stelt, hoeft China niets te vrezen bij het verschaffen van toegang tot Tibet aan onafhankelijke waarnemers, journalisten en diplomaten.
De White Paper zelf is hier te vinden: http://goo.gl/9Ugvbc