30 October 2012

Chinese autoriteiten loven grote beloningen uit voor informatie over ‘zwarte hand’ achter Tibetaanse zelfverbrandingen


Troepen verzamelen zich in de hoofdstraat van Labrang (Xiahe) in de Tibetaanse Autonome Prefectuur Gannan, Gansu, op 22 oktober.

.  Chinese veiligheidsdiensten hingen op 22 oktober pamfletten op in het gebied rond Labrang, waarin ze aanzienlijke beloningen uitloven voor informatie over de “zwarte hand” achter vier recente Tibetaanse zelfverbrandingen in de Tibetaanse Autonome Prefectuur Gannan.

.   Berichten uit Labrang vandaag duiden op een intense militaire troepenopbouw in de stad Labrang en het Labrang Tashikyil klooster, dat een van de belangrijkste en meest invloedrijke in Tibet is. De zelfverbranding op 13 oktober van Tamdin Dorjee, de grootvader van een belangrijke gereïncarneerde lama, de 7de Gungthang Rinpoche, hebben lokale beambten waarschijnlijk gealarmeerd vanwege de nauwe band met een in het klooster van Labrang geïnstalleerde lama.

.   Schrijnende beelden verschenen op 23 oktober van de zelfverbranding van Dorje Rinchen in de hoofdstraat in Labrang (Chinees: Xiahe), een dag na de zelfverbranding van Dhondup bij het Labrang klooster.

Onderaan dit rapport volgt een vertaling in het Engels van één van de door ICT bemachtigde foto’s van de pamfletten, die in en rond de steden en dorpen in de hele prefectuur zijn opgehangen. De aankondiging, in het Tibetaans, werd geplaatst door de het Departement voor Openbare Veiligheid in de prefectuur Gannan (Tibetaans: Kanlho) in de provincie Gansu. De aankondiging geeft de harde opstelling van de autoriteiten weer en schrijft schuld voor de vier zelfverbrandingen, die in in iets meer dan een week in de prefectuur Gannan hebben plaatsgevonden, toe aan de “Dalai-kliek” en aan “sabotage door separatistische krachten in ons grondgebied en in het buitenland”. (Het bericht vermeldt niet de zelfverbranding van Sangay Gyatso op 6 oktober in Tsoe, Gannan)

“De taal die gebruikt wordt in de mededeling is in overeenstemming met het gebrek aan erkenning van officiële zijde van beleid en de praktijk die zonder meer hebben bijgedragen aan de 58 zelfverbrandingen in Tibet sinds februari 2009. In plaats daarvan blijven de ambtenaren de Tibetaanse zelfverbrandingen karakteriseren als imitaties, crimineel gedrag, of misleidende daden van ‘terrorisme-in-vermomming’, aldus Tsering Jampa, ICT Voorzitter.

De aankondiging luidt als volgt: “Een ieder die de gerechtelijke instanties rapporteert en informeert over mensen, die van plan zijn, aanzetten tot het uitvoeren van, of andere mensen aansturen of uitlokken om zelfverbranding te plegen, zal worden beloond met 50.000 RMB    (€5.000)” en dat “Iedereen, die juiste informatie verschaft over de ‘zwarte hand’ achter de vier incidenten van zelfverbranding, die eerder hebben plaatsgevonden, zal worden beloond met 200.000 RMB (€20.000).” De aangeboden beloningen zijn aanzienlijk hoger dan berichten over eerdere beloningsregelingen. Volgens een bericht van Radio Free Asia in maart, vermeldde een Tibetaanse bron,  dat lokale overheden in sommige gebieden van Gansu bewoners een beloning van 5.000 yuan (€500) had beloofd, als ze de politie alarmeerde en “geloofwaardige” informatie verschafte over mogelijke zelfverbrandingen. Volgens hetzelfde bericht, was de zelfverbranding van een gehandicapte Tibetaan, genaamd Tsekhog in Luchu (Chinees: Luqu) mogelijk verhinderd als gevolg van informatie van lokale informanten.

Na de wijdverbreide wereldwijde media-aandacht voor de zelfverbrandingen in de afgelopen dagen, bevestigde de woordvoerder Hong Lei van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken dezelfde dag opnieuw de harde lijn van de Chinese regering. Volgens de BBC vertelde Hong Lei de verslaggevers: “Voor zover ons bekend, is het grootste deel van de zelfverbrandingsgevallen in de door Tibetanen bewoonde regio’s gerelateerd aan de ophitsing door de Dalai-kliek. Om hun separatistische doelstellingen te realiseren, heeft de Dalai-kliek sommige mensen aangezet om zichzelf in brand te steken. Dit is verachtelijk en dient te worden veroordeeld.”

De Dalai Lama sprak in een televisie interview tijdens zijn bezoek aan Syracuse, New York, Verenigde Staten over de zelfverbrandingen, en benadrukte dat de Tibetaanse zelfverbrandingen niet-gewelddadige uitingen zijn over het Chinese beleid in Tibet. Hij zei dat er een aanhoudende strijd in Tibet plaatsvindt tussen de “kracht van de waarheid en de kracht van het geweer … op korte termijn is de macht van het geweer veel sterker, en op de lange termijn is de kracht van de waarheid veel sterker.”

Een volledige vertaling in het Engels door ICT van de door het Bureau voor Openbare Veiligheid van Gannan geplaatste kennisgeving staat hieronder:

Kennisgeving

Vanwege sabotage door separatistische krachten op ons grondgebied en in het buitenland, en vanwege de Dalai-kliek, hebben er vier incidenten van zelfverbranding plaatsgevonden in onze prefectuur. Deze hebben de situatie van sociale harmonie en het gelukkige leven van mensen serieus beïnvloed.

Zelfverbranding is een extreme actie, gericht tegen mensen, tegen de maatschappij, en tegen de wet, en het ontneemt het recht op leven van het betrokken individu. Die terroristische acties zijn ondankbaar jegens hoe je ouders je hebben opgevoed, en minachten en schenden uw eigen leven. De actie is ook niet te verantwoorden naar uw gezin en de samenleving. De incidenten van zelfverbranding, die onlangs hebben plaatsgevonden zijn politieke sabotage door de Dalai-kliek om China af te scheiden en de etnische eenheid te saboteren. Alle burgers moeten zich bewust zijn van de situatie, hebt uw leven lief, en neem het initiatief om dit soort criminele actie te stoppen. Om de zwarte hand achter de schermen op een tijdige en correcte manier bloot te leggen, om binnen het kader van de wet hard op te treden tegen dergelijke illegale criminele activiteiten, en de harmonieuze situatie in onze prefectuur te verdedigen, besloot het departement van politie:

.   Wie de gerechtelijke instanties rapporteert en informeert over de mensen die van plan zijn, aanzetten tot het uitvoeren van, of andere mensen aansturen of uitlokken tot het plegen van zelfverbranding, zal beloond worden met 50.000 RMB.

.   Iedereen, die juist informatie verschaft over de zwarte hand achter de vier incidenten van zelfverbranding, welke reeds hebben plaatsgevonden, zal worden beloond met 200.000 RMB.

.   De autoriteiten voor Openbare Veiligheid zullen absoluut geheimhouding betrachten met betrekking tot de naam van de informant en zullen verantwoordelijk zijn voor zijn veiligheid.

.   De prijs zal worden betaald op een speciale manier en wijze. [Opmerking: Dit lijkt informanten een zekere mate van anonimiteit in het proces te beloven.]

Speciale opmerking:

Telefoonnummer voor informanten:

0941-6690271

0941-6690272

Mobiele telefoon: 15293669011

Mobiele telefoon: 15293669012

Departement Openbare Veiligheid van Gannan Prefectuur

22 oktober 2012

Hieronder staan kennisgevingen opgehangen door het Bureau voor Openbare Veiligheid van Gannan op October 22, 2012.

Klik op de afbeeldingen om te vergroten.

Share this

Het laatste nieuws

15 May 2019

Voor de Nederlandse regering bestaat Tibet niet meer. China Notitie rept met geen woord over Tibet.

Lees meer
4 May 2019

Tibet Actie Team in actie voor Tashi Wangchuk op Bevrijdingsfestival

Lees meer