17 August 2012

Chinese advocaten verboden om Labrang Jigme te vertegenwoordigen; vrees om gezondheid van geleerde monnik

ICT-rapport, 15 augustus 2012

Twee Chinese advocaten zijn verhinderd om te werken voor een gerespecteerde Tibetaanse geleerde monnik, bekend als Labrang Jigme, die op 20 augustus vorig jaar voor de vierde keer is gevangen genomen. Vrienden van Jigme Guri (ook bekend als Jigme Gyatso) zijn bezorgd over zijn gezondheid in voorarrest omdat hij naar wordt aangenomen ziek is en geen medische behandeling krijgt.

Jigme Guri, een monnik uit het Labrang klooster in Amdo, is bekend vanwege het opnemen van een getuigenis op video over zijn wrede behandeling in de gevangenis en zijn opvattingen over het Chinese beleid. De video is op YouTube is verspreid met Engelse ondertiteling1). Tibetaanse schrijfster Woeser schrijft: “Door deze erkenden Tibetaanse mensen van overal hem als een held van hun volk en noemden hem ‘Labrang Jigme’.”

Jigme Guri, die midden in veertig is, werd afgelopen augustus gearresteerd toen hij in de stad Tsoe was (Chinees: Hezuo) 2). De redenen voor deze detentie – zijn vierde – zijn niet bekend. Volgens een artikel van Woeser voor Radio Free Asia3) en andere Tibetaanse bronnen, zijn twee recentelijk door de familie van Jigme Gyuri aangestelde Chinese advocaten naar Tsoe gereisd, de hoofdstad van het district, om zijn zaak te behartigen. Maar toen ze aankwamen, deelde de rechtbank hen mee dat Jigme de Guri’s misdaad was “‘het vermoeden van het aanzetten tot anti-nationalistisch separatisme.” De hoorzittingen bleken al zes maanden eerder te hebben plaatsgevonden en waren afgehandeld door twee lokale advocaten.

Woeser zei dat de advocaten te horen kregen dat Jigme onmiddellijk na de hoorzitting was veroordeeld en schreven: “Afgezien daarvan is de gezondheid van Lama Jigme verslechterd en is een arts in Lanzhou begonnen met zijn behandeling. Aangezien de twee advocaten van buiten door autoriteiten waren verhinderd om zich in te mengen in de zaak Jigme, waren ze gedwongen om terug te keren naar Peking.” (Artikel van Radio Free Asia, geplaatst op 3 augustus, van uit het Chinees in het Engels vertaald door ICT). Radio Free Asia noemde de naam van de Chinese mensenrechten advocaten, als Wang Yajun van het Beijing Gehang advocatenkantoor en Zhang Kai van het Yijia advocatenkantoor (RFA rapport 2 augustus 4))

Een vriend van de familie van buiten China vertelde RFA: “Lama Jigme zei dat de autoriteiten hem vertelden dat hij een advocaat kon nemen, maar dat ze afkomstig dienen te zijn van lokale advocatenkantoren, en dat advocaten van buiten de provincie niet zouden worden toegestaan. Hij heeft gezegd dat hij niet schuldig is aan enig misdrijf, dat alles wat hij gedaan heeft voor het welzijn van het Tibetaanse volk was, en dat dit niet in strijd met de Chinese wet is.”

Er bestaat ernstige vrees voor het welzijn van Labrang Jigme, vanwege het hardhandige veiligheidsoptreden in het gebied, zijn drie eerdere detenties in de laatste zes jaar, en zijn publieke bekendheid. Labrang Jigme (ook bekend met de eretitel ‘Akhu’ Jigme en Lama Jigme, en in het Chinees als Jiumei Jiangcuo, ? ? ? ? of Jigme Guori, ? ? ? ?) is een gerespecteerd intellectueel, de enige Tibetaan van wie bekend is dat hij een video heeft opgenomen in Tibet met een verslag van zijn eigen gevangenschap en zijn opvattingen over het Chinese beleid ten opzichte van de Dalai Lama en daarbij hij zijn volledige identiteit vermeldde. Hij is onder de Tibetanen immens populair geworden, in het bijzonder door zijn geschriften en vastberadenheid om getuigenis af te leggen. Na zijn vierde detentie deed de politie een inval in zijn monniken cel in Labrang en nam zijn computer, mobiele telefoon, en cd’s in beslag.

Sinds zijn aanhouding een jaar geleden is hem slechts één familie bezoek toegestaan en Woeser meldt dat hij zijn broer vertelde: “Alle volkeren beschermen hun culturele tradities trots en fel en de Chinezen zijn geen uitzondering. Als iemand geen gevoel van trots voor de cultuur van zijn volk heeft, dan betekent dit dat deze persoon al een gevoel van eigenwaarde heeft verloren. Ik ben een persoon die de Tibetaanse tradities diep vereert, dus ik ben met heel mijn hart besloten om deze in stand te houden.” zie hier 3)

In haar blogpost schrijft Woeser: “Hij heeft een hoge prijs betaald voor zijn heldendom.
Maar, als een held, begon hij hier aan met duidelijk begrip omtrent de gevolgen.”

Jigme Guri werd voor het eerst gearresteerd bij zijn terugkeer naar Tibet in april 2006, nadat hij het onderricht van de dalai lama in India had bijgewoond. Hij werd vastgehouden voor 40 dagen, vrijgelaten en keerde terug naar Labrang klooster.

Zijn tweede periode in de gevangenis begon op 22 maart 2008, na protesten in het Labrang klooster op 14 maart en 15 in 2008. Hoewel Labrang Jigme niet deelnam aan de protesten, verdachten de autoriteiten hem ervan dat hij een aanstichter was. Hij werd voor meer dan een maand vastgehouden en gemarteld en eindigde in het ziekenhuis.

In zijn video over deze ervaring praat Labrang Jigme 22 minuten tegen de camera en geeft een kalm en helder verslag van zijn detentie en ondervraging en zijn opvattingen over Chinese regelgeving in het algemeen en de vijandigheid van de regering ten opzichte van de Dalai Lama. In de video zegt hij: “Ik, als getuige voor de waarheid, zeg via de media het verhaal over gedode Tibetanen, die in gevangenissen zijn gemarteld, en over de talloze mensen, die zijn gedwongen naar de bergen te vluchten en die te bang zijn om terug te keren naar hun eigen huis, zodat de media naar waarheid kunnen rapporteren over deze situaties.”

Noten

2) Tso (Chinees: Hezuo), Tibetaanse Autonome Prefectuur Kanlho in de provincie Gansu

Share this

Het laatste nieuws

15 May 2019

Voor de Nederlandse regering bestaat Tibet niet meer. China Notitie rept met geen woord over Tibet.

Lees meer
4 May 2019

Tibet Actie Team in actie voor Tashi Wangchuk op Bevrijdingsfestival

Lees meer