22 July 2021

China's president brengt een verrassingsbezoek aan Tibet

De Chinese president Xi Jinping heeft een onaangekondigd bezoek gebracht aan Tibet. In videoclips op Chinese sociale media is te zien hoe president Xi o.a. de inwoners van Nyingtri (Chinees: Linzhi) toespreekt, een bezoek brengt aan een winkel in het Barkhor-gebied in Lhasa en een toespraak houdt tegenover het Potala-paleis.

De Chinese president Xi Jinping houdt een toespraak voor het “Monument van de Vreedzame Bevrijding van Tibet” op het Potala-plein in de Tibetaanse hoofdstad Lhasa.

 

Een officieel bericht waarin de sluiting van de Potala werd aangekondigd wees al op een bezoek van een hooggeplaatste gezagsdrager. Maar het feit dat president Xi op bezoek kwam was een verassing voor veel toeschouwers. Volgens bronnen zou het bezoek te maken kunnen hebben met de 70e verjaardag van de 17-Punten-Overeenkomst. China beweert ten onrechte de “vreedzame bevrijding van Tibet” in deze  onder dwang tot stand gekomen overeenkomst.

Een bron vertelde International Campaign for Tibet dat president Xi op 20 juli landde op de Mainling luchthaven in Nyingtri (zuidoost Tibet). Xi gaf een openbare toespraak in Nyingtri en verklaarde dat hij 10 jaar geleden als hoofd van de delegatie van de Chinese regering naar Tibet kwam om de 60e verjaardag van de 17-Punten-Overeenkomst te vieren. Tien jaar geleden ging hij eerst naar Lhasa, maar deze keer kwam hij eerst naar Nyingtri en vertelde daar dat geen enkele etnische groep mag worden achtergelaten bij de inspanningen om een modern socialistisch China op te bouwen. Xi zei dat de bevolking zich moet gaan inzetten voor de verjonging van China en de komende 100 jaar de Chinese Communistische Partij meer moet gaan steunen.

President Xi gaf ook een toespraak voor het Potala Paleis in Lhasa. Hier verklaarde hij dat “zolang we de Communistische Partij volgen en zolang we vasthouden aan het pad van socialisme van China, we de verjonging van de Chinese natie zullen realiseren.”

De bron vertelde ICT ook dat president Xi tijdens deze reis mogelijk een bezoek bracht aan één van de kloosters in Lhasa, mogelijk het Drepungklooster. Drie afzonderlijke bronnen vertelden ICT vervolgens dat hun kennissen in Lhasa de afgelopen dagen extra streng werden gecontroleerd door de Chinese autoriteiten.  Mensen meldden telefoontjes te hebben ontvangen van veiligheidsbeambten die zonder duidelijke reden hun activiteiten controleerden. Daarnaast waren er in verschillende delen van Lhasa wegen geblokkeerd en kondigden de Chinese authoriteiten aan dat drones en vliegers in Lhasa verboden zijn van 21 juli tot 17 augustus. Deze  maatregelen wezen mogelijk op het bezoek van een belangrijke leider.

President Xi bezocht de Tibetaanse Autonome Regio – die ongeveer de helft van Tibet beslaat – voor het laatst in 2011, toen hij nog vicepresident van China was. Hij bezocht toen Lhasa, Nyingtri en Shigatse.

Quote van International Campaign for Tibet (Washington)

“Gezien het feit dat het bezoek van president Xi Jinping verband houdt met de 70e verjaardag van de beweerde ‘vreedzame bevrijding’ van Tibet, is het bezoek een aanduiding van hoe hoog Tibet nog steeds in de Chinese politieke overwegingen staat. De wijze waarop het bezoek werd georganiseerd en het feit dat de staatsmedia er niet onmiddellijk aandacht aan besteedden, wijzen er op dat Tibet een gevoelige kwestie blijft en dat de Chinese autoriteiten geen vertrouwen hebben in hun legitimiteit bij het Tibetaanse volk”.

Tags: CCP, China, Tibet
Share this
13 June 2024

US House neemt Tibet Resolve Act aan

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft met een grote meerdheid het wetsvoorstel aangenomen dat de Chinese regering oproept om zonder ...

12 June 2024

De internationale dag van het kind

De internationale dag van het kind is een jaarlijkse dag gewijd aan kinderen, ter herdenking van de goedkeuring van het ...