9 July 2020

China zweert wraak op de Amerikaanse wet voor toegang tot Tibet, terwijl Europese wetgevers zich mobiliseren

Toen de VS afgelopen week visumbeperkingen aankondigden voor Chinese functionarissen onder de Reciprocal Access to Tibet Act, en een Britse wetgever in de UK een soortgelijk wetsvoorstel indiende, beloofde de Chinese regering wraak te nemen op haar eigen beperkingen.

“Als reactie op de foutieve handeling van de VS besluit China visumbeperkingen op te leggen aan Amerikaanse individuen met grove gedragingen in verband met Tibet,” zei de Chinese woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken Zhao Lijian op een persconferentie op 8 juli 2020.

Hij voegde eraan toe: “We dringen er bij de Amerikaanse zijde op aan om onmiddellijk te stoppen met inmenging in de binnenlandse aangelegenheden van China, met Tibet als voorwendsel, en niet verder te gaan op het verkeerde pad, anders zou het de betrekkingen tussen China en de VS en de uitwisseling en samenwerking tussen de twee landen kunnen schaden.”

RATA heeft echter specifiek tot doel de rechten van Amerikaanse burgers te beschermen op basis van het wederkerigheidsbeginsel in internationale betrekkingen.

 

Reciprocal Access to Tibet Act (Wederzijdse toegang tot Tibet)

Zhao reageerde op de Chinese staatsmedia nadat de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo de beperkingen, die eind 2018 in de wet opgenomen werden, aangekondigd voor Chinese functionarissen onder RATA.

De beperkingen zijn van toepassing op de Chinese “functionarissen van de regering en de Chinese Communistische Partij die vastbesloten zijn om substantieel betrokken te zijn bij het formuleren of uitvoeren van beleid met betrekking tot de toegang van buitenlanders tot Tibetaanse gebieden”, zei Mike Pompeo op 7 juli, daarbij verwijzend naar de tekst van RATA.

Pompeo merkte op dat China ‘systematisch’ Amerikaanse journalisten, diplomaten en gewone burgers belet Tibet binnen te komen, dat China in 1959 annexeerde en voor de buitenwereld afsluit.

In een primeur voor de staatssecretaris zei Pompeo ook dat internationale toegang tot Tibet “steeds belangrijker wordt voor regionale stabiliteit, gezien de schendingen van de mensenrechten [door de Volksrepubliek China] daar, evenals het feit dat Peking er niet in slaagt aantasting van het milieu te voorkomen in de buurt van de bovenloop van De grote rivieren van Azië.”

Pompeo heeft de visumbeperkingen ook geschetst als onderdeel van de wens van de VS voor een ‘wederzijdse’ relatie met China en haar steun voor de fundamentele rechten en vrijheden van Tibetanen.

“De Verenigde Staten zullen blijven werken aan het bevorderen van de duurzame economische ontwikkeling, het behoud van het milieu en de humanitaire omstandigheden van de Tibetaanse gemeenschappen in de Volksrepubliek China en daarbuiten”, zei hij. “We blijven ons ook inzetten voor het ondersteunen van zinvolle autonomie voor Tibetanen, respect voor hun fundamentele en onvervreemdbare mensenrechten en het behoud van hun unieke religieuze, culturele en taalkundige identiteit.”

Pompeo kreeg steun voor zijn acties van verschillende Amerikaanse wetgevers:

Tweet Senator Rubio

Tweet Senator Marsha BlackburnTweet Senator Foreign Relations Committee

 

Chinese propaganda

Zhao beweerde daarentegen dat RATA de soevereiniteit van China in Tibet schendt, waarbij de wet zich richt op de rechten van Amerikaanse burgers om hetzelfde voorrecht van Tibet te genieten als Chinese burgers bij een bezoek aan de Verenigde Staten.

Zhao verklaarde ook ten onrechte dat “er geen probleem is met de toegang van buitenlanders tot deze regio.”

Zijn opmerkingen zijn in strijd met een rapport van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken uit 2019, waarin verschillende in het oog springende voorbeelden worden gedocumenteerd waarin China de toegang van Amerikanen tot Tibet blokkeert.

Buitenlandse journalisten zeggen ook dat China hen verbiedt Tibet binnen te komen. In zijn jaarverslag eerder dit jaar zei de Club van Buitenlandse Correspondenten van China dat de Tibetaanse Autonome Regio de enige regio van de Volksrepubliek China is waar journalisten vooraf toestemming voor nodig hebben. Dergelijke toestemming wordt zelden gegeven.

Een artikel in de Washington Post uit 2016 beschrijft de TAR ook als ‘moeilijker te bezoeken als journalist dan Noord-Korea’.

 

UK, Europa roept op tot wederkerigheid
De VS is niet het enige land dat China onder druk zet om toegang tot Tibet toe te staan. Het was zelfs niet de enige die dit deze week deed.

Op 6 juli, de 85ste verjaardag van de Dalai Lama, introduceerde de Britse conservatieve partij-parlementslid Tim Loughton zijn eigen versie van RATA opnieuw in het Britse parlement.

“Uitingen van afkeer bij de Chinese leiders zijn welkom, maar praktische actie is ook nodig”, vertelde Loughton aan ICT. “Daarom is de wetgeving inzake wederzijdse toegang in Tibet, die het Congres met brede steun heeft aangenomen, zo belangrijk en een sterk voorbeeld van actie die andere regeringen ook kunnen en moeten nemen. Een soortgelijke aanpak van de Britse regering zal het Chinese regime nogmaals een krachtig signaal geven dat hun serieuze schending van de fundamentele mensenrechten niet mag worden getolereerd en gevolgen zal hebben. ”

 

Ook in andere Europese landen groeit de roep om wederkerigheid.

Vorige maand publiceerden 57 parlementariërs uit 19 Europese landen een opinie waarin ze hun regeringen opriepen om RATA uit te voeren.

De opinie volgde op een opiniestuk van Josep Borrell, de hoge vertegenwoordiger van de EU voor buitenlandse zaken en vicepresident van de Europese Commissie, die zei dat de focus van de relatie EU-China “vertrouwen, transparantie en wederkerigheid” moet zijn.

 

ICT Quote:
Van Matteo Mecacci, president van de International Campaign for Tibet in de VS:

“Chinese functionarissen blijven leugens verspreiden over de situatie in Tibet, terwijl ze tegelijkertijd gesloten blijven voor externe controle. Deze onhoudbare situatie wordt steeds meer in twijfel getrokken en uitgedaagd door krachtige oproepen tot wederkerigheid van wereldleiders. Niet alleen hebben de VS de wet inzake wederzijdse toegang tot Tibet geïmplementeerd door de Chinese autoriteiten visa-sancties op te leggen, maar ook andere landen zijn op weg naar hun eigen versies van RATA.

“Na decennia van het onrechtvaardige isolement van Tibet in China en de oneerlijke behandeling van de rest van de wereld, zeggen democratische landen nu dat het genoeg is: wederzijdse toegang tot Tibet moet worden geboden. In plaats van wraak te nemen, zou China er verstandig aan doen zich te gedragen als alle verantwoordelijke landen ter wereld en zich te houden aan zijn internationale verplichtingen en verplichtingen, en niet als een schurkenstaat die bang is voor zijn eigen volk. ‘

Tags: China, Politiek
Share this
7 October 2024

Een terugblik op de Ganden film screenings

27 September 2024

Geslaagde Empowerment Days in Brussel