25 april 2021

China treed hardhandig op tegen activisten in Serthar

Tijdens het hardhandige optreden van Chinese veiligheidsagenten zijn er zes Tibetaanse activisten aangehouden in het district Serthar (Chinees: Seda) in de provincie Sichuan. Hoewel bronnen in ballingschap hun aanhoudingen hebben bevestigd, blijft de reden of de campagne achter deze aanhoudingen onbekend. Ook is niet bekend waar de zes Tibetanen zich op dit moment bevinden.

Volgens International Campaign for Tibet zijn de Chinese veiligheidsautoriteiten een preventieve stabiliteitsbehoud-actie begonnen om Tibetaanse activisten hard aan te pakken in de aanloop naar de honderdste verjaardag van de Communistische Partij van China in juli.

Van slechts vier van de zes gevangenen is de identiteit bekend. Volgens de in Zwitserland woonachtige voormalige politieke gevangene Golok Jigme zijn twee gevangenen nog niet geïdentificeerd.

Detenties
Op 23 maart 2021 arresteerden de Chinese veiligheidsautoriteiten Seynam (ook bekend als Ruepa), Drubpa Kyab (ook bekend als Ghangkye Drubpa en Ghangme Tak), en Yudrum (Ghangbhu Yudrum). Alle drie werden zij rond 17.30 uur plaatselijke tijd aangehouden op verschillende plaatsen in Serthar County.

Tsering Dolma (alias Ghang Tsering Dolma) en de andere twee niet-geïdentificeerde Tibetanen werden afzonderlijk aangehouden tussen 31 maart en 2 april. Het voorvoegsel “Ghang” dat aan individuele namen is verbonden betekent “sneeuw” en is een gebruikelijk voorvoegsel dat door Tibetanen wordt gebruikt om te bevestigen dat zij behoren tot Tibet, het “land van de sneeuw”.

Alle vier geïdentificeerde gevangenen zijn eerder vastgehouden of gevangengezet omdat zij op vreedzame wijze uiting hadden gegeven aan hun politieke of sociale overtuigingen. Elk van hen had zich actief uitgesproken tegen het repressieve beleid van de Chinese regering in Tibet.

International Campaign for Tibet is bezorgd over de detentie van de zes Tibetanen, aangezien de detenties hoogstwaarschijnlijk verband houden met politiek activisme of het uiten van een erigen gedachte.

Daarom roept International Campaign for Tibet de Chinese autoriteiten op om informatie vrij te geven over de redenen van de detenties en de verblijfplaats van de gedetineerden. Bovendien moeten de gedetineerden toegang krijgen tot een advocaat van hun keuze en, indien nodig, toegang tot een behoorlijke medische behandeling. Indien de zes Tibetanen uitsluitend zijn vastgehouden wegens het vreedzaam uiten van hun mening, moet de Chinese regering hen onmiddellijk vrijlaten.

Informatie over de vier bekende gedetineerden staat hieronder.

Drubpa Kyab

Drubpa Kyab

Drubpa Kyab, toen leraar van beroep, werd voor het eerst aangehouden op 15 februari 2012 voor zijn geschriften en activisme. China beschuldigden hem van ‘het illegaal verzenden van informatie naar buiten’ en voor “het aanzetten tot separatisme’. Hij werd uiteindelijk veroordeeld op 1 augustus 2013 voor een gevangenisstratf van vijf jaar en zes maanden. Hoewel hij eigenlijk pas op 16 augustus 2017 zou worden vrijgelaten, werd hij op 16 september 2016 vrijgelaten. Hij werd echter kort daarna weer voor 17 dagen in hechtenis genomen omdat hij een portret van de Dalai Lama boven zijn hoofd hield tijdens een receptie die werd georganiseerd door familie en leden van de gemeenschap ter ere van zijn vrijlating uit de gevangenis.

Drubpa is een productief schrijver wiens geschriften zoals ‘Pain of Time’ (Tibetaans: དུས་ཀྱི་ན་ཟུག), ‘Tears of today’ (དེ་རིང་གི་མིག་ཆུ།), ‘call of fate’ (ལས་དབང་གི་རྒྱང་འབོད།) en ‘Colors of seasons’ (ལོ་ཟླའི་ཁ་དོག) vooral gaan over het lijden van het Tibetaanse volk onder het bewind van China. Zijn politieke geschriften worden zeer gerespecteerd en zijn invloedrijk gebleken in de Tibetaanse samenleving, zowel in Tibet als in ballingschap. In ballingschap zijn zijn geschriften over de Tibetaanse opstand in het voorjaar van 2008 gepubliceerd onder de titel ‘Written in red blood: the year of the earth rat’ (ས་བྱི་ཁྲག་བྲིས་དམར་པོ།). Drubpa heeft in Tibet ook een vereniging opgericht onder de naam; Resistance of Tibetan Youth against Communism.

Als gevolg van de wrede en onmenselijke behandeling in de gevangenis, is bekend dat Drubpa hart- en nieraandoeningen heeft, evenals problemen met zijn gezichtsvermogen en spijsvertering.

Hij is geboren in Gephen Village in Raktam Township, Sichuan, op 6 aug. 1981 als zoon van Thubten Nyima (vader) en Wangthang Dolma (moeder). Drubpa en zijn vrouw Wangchuk Lhamo hebben een 16-jarige dochter en een 14-jarige zoon.

Seynam

Seynam

Seynam is een leraar en een schrijver die pleit voor Tibetaans onderwijs en milieubehoud. In september 2020 hield het Serthar Public Security Bureau hem samen met 10 Tibetanen vijftien dagen vast voor het bijwonen van een gemeenschapsforum genaamd; Forum on the wellbeing of parents of the land of snows (གངས་ཅན་ཕ་མའི་བདེ་ཐང་གླེང་བ་).

Seynam komt uit het Tog Tsa dorp, Raktam Township in het district Serthar. Hij heeft een dochter.

Yudrum

Yudrum

Yudrum is een monnik die twee keer gevangen is gezet voor zijn activisme. Hij werd in 2008 voor het eerst veroordeeld tot een gevangenisstraf van drie jaar voor zijn deelname aan een protest, waarbij hij de verboden Tibetaanse nationale vlag hees en opriep tot de terugkeer van de Dalai Lama naar Tibet. Niet lang na zijn vrijlating op 19 februari 2011 werd Yudrum op 14 mei 2012 opnieuw gevangengezet voor het oprichten van de ‘Association to Resist the Red’ (དམར་རྒོལ་གདོང་ལེན་ཚོགས་པ།). Hij werd toen veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf.

Bij zijn vrijlating in 2014 organiseerden Tibetanen in zijn dorp een receptieceremonie om zijn vrijlating en leven te vieren. Yudrum wordt door mede-Tibetanen erkend als een activist die strijdt voor de waarheid en de rechtvaardige zaak van de Tibetanen.

Yudrum is een inwoner van Goetsa Village in Serthar County.

Tsering Dolma

Tsering Dolma

Dolma is de moeder van twee zonen en werd voor het eerst samen met haar vader aangehouden op 1 juni 2008, wegens deelneming aan de pan-Tibet-opstand van het voorjaar van 2008 tegen het Chinese bewind in Tibet. Een groot konvooi van 13 politievoertuigen kwam aan in haar geboortedorp Kangtsa, Taktsed Township in Serthar County, om Dolma en haar vader te arresteren. Na haar vrijlating uit detentie, hield de lokale politie haar in 2012 opnieuw aan. Sinds haar vrijlating moet ze zich regelmatig melden bij de politie en mag ze niet meer buiten haar geboortedorp reizen.

Als gevolg van de wrede en onmenselijke behandeling die zij tijdens haar meervoudige detentie heeft ondergaan, is bekend dat Dolma meerdere gezondheidsproblemen heeft ontwikkeld, waaronder een hartaandoening, gezichtsproblemen, psychologisch trauma en epileptische aanvallen.

Hoewel de exacte datum van haar recente arrestatie niet kon worden achterhaald, is bekend dat deze plaatsvond tussen 31 maart en 2 april 2021.

Van twee andere niet-geïdentificeerde Tibetanen is ook bekend dat zij rond dezelfde tijd als Dolma zijn vastgehouden.

Tags: actie
Share this
21 september 2023

DALAI LAMA EERT ICT EUROPE OPRICHTER JAN ANDERSSON

Lees meer
24 augustus 2023

Amerikaanse visumbeperkingen voor Tibetaanse kostscholen

Lees meer