23 October 2023

CHINA PROBEERT "TIBET" TE VERVANGEN MET DE KUNSTTERM "XIZANG"

In de toekomst zal het woord Tibet niet meer voorkomen in de officiële documenten van het Chinese Ministerie van Buitenlandse Zaken. In plaats daarvan zal “Tibet” over de hele linie worden vervangen door de kunstterm “Xizang”, zo meldt “Radio Free Asia” (RFA). Volgens het radiostation hebben de Chinese media en de afdeling Verenigde Frontwerk van de Chinese Communistische Partij unaniem aangekondigd dat “er geen Tibet meer mag staan” in de officiële documenten van het Chinese Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Deze ontwikkeling lag al enige tijd in het verschiet, bijvoorbeeld toen geleerden van de Chinese Communistische Partij pleiten voor de naamsverandering. De “sinificatie” van de naam van het land is duidelijk bedoeld om de Chinese heerschappij over Tibet de schijn van legitimiteit te geven. De term “Xizang”, die nu officieel door Beijing wordt gepropageerd, kan in het Nederlands worden vertaald als “Westerse schatkamer” – een uiterst verraderlijke term met het oog op het economische en strategische potentieel van Tibet.

 

Oost-Turkestan als waarschuwend voorbeeld

Iets soortgelijks gebeurt in de thuisregio van de Oeigoeren, die ze zelf Oost-Turkestan noemen. Beijing gebruikt echter de term “Xinjiang”, wat “nieuwe grens” betekent. Ondanks alle protesten van de Oeigoeren wordt Xinjiang nu door velen gebruikt om Oost-Turkestan aan te duiden, een lot dat de strategen in Beijing ook voor Tibet in gedachten lijken te hebben.

Of Tibet Tibet blijft, hangt niet in de laatste plaats af van hoe de internationale gemeenschap reageert op de “Newspeak” van Peking, zoals George Orwell het opzettelijk manipuleren van taal door staats heersers ooit noemde. Dawa Tsering van het Tibet Policy Institute in Dharamsala spreekt daarom terecht van een “lakmoesproef om te zien of de internationale gemeenschap zal zwichten voor de tirannie van de CCP“.

 

Bedrijven onder druk

Het zal niemand verbazen dat de heersers in Beijing ook proberen het bedrijfsleven voor hun eigen doeleinden in te zetten. Volgens een bericht in de in Hong Kong gevestigde “South China Morning Post” heeft de Chinese e-commerce dienstverlener Weidian zijn platform handelaren geadviseerd om Tibet te vervangen door “Xizang” in product vertalingen. Een instructie van Weidian met deze strekking is naar de handelaren gestuurd. Het platform had handelaren gewaarschuwd dat hun producten verwijderd zouden worden als ze het woord Tibet bevatten.

De Chinese CP-dictatuur beperkt haar taalkundige manipulaties zeker niet tot geografische termen. Beijing maakt bijvoorbeeld steeds vaker gebruik van VN-instellingen in een poging om “mensenrechten te herschrijven“. Een voorbeeld hiervan is een toespraak van de Chinese minister van Buitenlandse Zaken, die voor de VN Mensenrechtenraad verklaarde dat zijn land “een Chinees pad van mensenrechten ontwikkeling” zou volgen.

De minister liet er geen twijfel over bestaan dat de bestaande mensenrechten normen zouden worden afgeschaft.

 

Zelfs daarvoor was Beijing’s “Tibet” slechts de halve waarheid

Trouwens, één punt mag bij dit alles niet vergeten worden. De naam Tibet die Beijing tot nu toe gebruikte was ook een schijnvertoning en stond in werkelijkheid slechts voor ongeveer de helft van het land, namelijk de zogenaamde Tibet Autonome Regio (TAR). De andere helft van Tibet – en dus ook zijn inwoners – werd tientallen jaren geleden toegewezen aan de Chinese provincies Qinghai, Gansu, Sichuan en Yunnan als zogenaamde autonome provincies en prefecturen.

Share this
21 June 2024

Wereldmuziekdag en Gesmoorde Tibetaanse Melodieën

Op 21 juni vieren we World Music Day, ook bekend als Wereldmuziekdag. Het is een dag waarop muziek in al zijn ...

20 June 2024

Amerikaanse Delegatie bezoekt zijne heiligheid de Dalai Lama

Dharamshala - Een delegatie uit de Verenigde Staten heeft gisteren de Centrale Tibetaanse Administratie (CTA) bezocht en ontmoetingen gehad met ...