1 October 2014

China op een kruispunt in politieke crisis Hong Kong

International Campaign for Tibet is van mening dat de voornamelijk door studenten geleide vreedzame burgerbeweging in Hong Kong van dit moment een gevolg is van het feit, dat de Chinese autoriteiten terugkomen op hun afspraken met de mensen van Hong Kong. In deze “één land, twee systemen” regeling is het volk van Hong Kong in 2017 democratische algemene verkiezingen voor de selectie van de top bestuurder beloofd.

Of het nu gaat om Tibet of Hong Kong, de Chinese autoriteiten maken met het neerslaan van vreedzame protesten of het de schuld te geven aan buitenlandse elementen voor het ‘aanzetten tot onrust’ slechte en gevaarlijke beleidsbeslissingen.

In haar verklaringen hamert de Chinese Communistische Partij steeds op de noodzaak van de rechtsstaat in China, maar zij heeft haar burgers, en de internationale gemeenschap,  tot nu toe niet laten zien, dat het haar ernstig is met de implementatie daarvan.

Peking moet door het verlenen van de vrije uitoefening van democratische rechten de onderliggende oorzaken, van de huidige onrust, aanpakken. Deze oorzaken hebben de mensen in Hong Kong tot de huidige massale actie gemotiveerd. Er dient een politieke oplossing voor deze crisis te komen en gebruik van geweld moet daarbij worden uitgesloten.

De gebeurtenissen van dit moment vormen een belangrijke test voor de weg, die China zal inslaan. De alternatieven voor de Chinese Communistische Partij zijn ofwel dat China de broodnodige politieke hervormingen in Hong Kong en het vasteland invoert, of dat het haar autoritaire greep versterkt. Dit laatste zou een agressief nationalisme aanwakkeren, waardoor China in de toekomst op het verkeerde pad zou belanden, en daarmee zou het een sombere boodschap aan de internationale gemeenschap sturen.

Share this

Het laatste nieuws

15 May 2019

Voor de Nederlandse regering bestaat Tibet niet meer. China Notitie rept met geen woord over Tibet.

Lees meer
4 May 2019

Tibet Actie Team in actie voor Tashi Wangchuk op Bevrijdingsfestival

Lees meer