27 November 2017

China buitenspel - Chinese voetbal team verlaat Duitsland

  • Chinese voetbalteam annuleert wedstrijden in Duitsland na tonen Tibet vlag
  • Vijandige reactie in Chinese media over eenzijdige beslissing nadat de Duitse FA de vrijheid van meningsuiting verdedigt

Een serie vriendschappelijke wedstrijden in Duitsland met China’s onder 20 nationale ploeg werd afgelopen vrijdag afgelast. Een groep demonstranten had vorige week tijdens een voetbalwedstrijd in Mainz Tibetaanse vlaggen uitgehangen. Hierop verliet het Chinese team het veld.

In een principieel antwoord op de verontwaardiging van Chinese zijde, verdedigde Reinhard Grindel, voorzitter van de Duitse voetbalbond, het recht op vrije meningsuiting en zei: “Het is duidelijk gemaakt aan de Chinese federatie, dat wanneer je in Duitsland speelt, je ook moet kunnen omgaan met het feit dat iedereen hun mening kan uiten.” 

Terwijl de Duitse en de Chinese Voetbal Associaties een verklaring afgaven, dat zij het project voor herevaluatie zouden uitstellen, maakte een opiniestuk in de Chinese staatsmedia, de People’s Daily, duidelijk dat de besloten was om de voetbalwedstrijden te schrappen, niet alleen ‘op te schorten’, en dat dit eenzijdig was gedaan. Het naar voren brengen van een vergelijking, die bijzonder gevoelig ligt in Duitsland, stelde het Chinese staatsmedia artikel de vraag: “Mag ik vragen, staat Duitsland vrijheid van meningsuiting toe ter ondersteuning van de nazi’s?” (People’s Daily Online, 27 november 2017)[1]. Het artikel vermeldde ook dat het hoofd van de Duitse kant “zich moet schamen.”

Kai Mueller, directeur van de International Campaign for Tibet Duitsland, zei: “Dit is een extreme en inflammatoire reactie van Chinese kant om een principiële en redelijke verklaring van de Duitse voetbalbond, waarmee ze de vrijheid van meningsuiting handhaven. Het vreedzaam vertonen een Tibetaanse vlag is niet alleen beschermd in het Duitse recht, maar ook in het internationaal recht, en op zijn zachtst speelt China het heel oneerlijk, het politiek en sport te mengen.”

Dit agressief en gepolitiseerde antwoorden toont de gevaren van samenwerkingsprojecten met China door sportorganisaties, academici en andere instellingen. Belanghebbenden in het Westen moeten zich ervan bewust zijn, dat in de omgang met China, er geen “gelijke spelregels”, geen transparantie en het voortdurende risico van overtreding van internationale normen.”

Voetnoot:


‘Sports locaties mogen geen politieke slagvelden worden’, People’s Daily, http://en.people.cn/n3/2017/1127/c90000-9297344.html, die verwijst naar een originele Chinese taal artikel, http://tj.people.com.cn/n2/2017/1127/c375366-30965313.html (online papieren versie hier), wordt bylined Curtis Stone, waarvan de Twitter-account @shifeiran beschrijft hem als redacteur en columnist bij People’s Daily. De Chinese staatsmedia huurt een aantal westerlingen gedeeltelijk in een poging om geloofwaardigheid te verlenen aan propaganda.

Share this

Het laatste nieuws

15 May 2019

Voor de Nederlandse regering bestaat Tibet niet meer. China Notitie rept met geen woord over Tibet.

Lees meer
4 May 2019

Tibet Actie Team in actie voor Tashi Wangchuk op Bevrijdingsfestival

Lees meer