18 November 2014

Campaign for Tibet start handtekeningenactie

Eerder gepubliceerd in De Aziatische Tijger, Verhalen en opinies uit Azië – door Bert Vos (17-nov-2014)

Gelijk met de intocht van Sinterklaas vond zaterdag 15 november op het Eemplein in Amersfoort de aftrap plaats van een landelijke handtekeningenactie van International Campaign for Tibet. “Wij willen medische zorg en de vrijlating van twee Tibetaanse politieke gevangenen, die ten onrechte door China worden vastgehouden”, zegt Tsering Jampa, directeur van ICT.

Vanuit een kleurrijke kraam op het plein gaf voormalig politiek gevangene Phuntsog Nyidrol het startschot voor de actie. Zij zat zelf vijftien jaar lang gevangen in Tibet vanwege haar vreedzame protest tegen de Chinese bezetting. ,,Dankzij wereldwijde steun ben ik vrijgekomen. Daarom roep ik iedereen op om deze actie tot een succes te maken, zodat ook deze twee vrij kunnen komen,” zegt Nyidrol, die in ballingschap in Zwitserland woont. ,,Het gaat om Tenzin Delek Rinpoche en Khenpo Kartse. Zij hebben een belangrijke leidende rol in de Tibetaanse gemeenschap en zitten daarom vast,” legt Tsering uit. ,,De twee hebben dringend medische zorg nodig en zitten onder onmenselijke omstandigheden gevangen.”

De 64-jarige Rinpoche, die levenslang heeft, lijdt aan hartkwalen. Hij zit al twaalf jaar vast en is onderworpen aan martelingen zoals isolement en voedsel onthouden, omdat hij de Dalai Lama niet wil afzweren. De 38-jarige Kartse heeft een ernstige leveraandoening en zit al een jaar opgesloten zonder vorm van proces.

Na Amersfoort gaat ICT andere steden aandoen zoals Groningen en Nijmegen. De actie is onderdeel van een internationale campagne. Op tien december, de internationale dag van de mensenrechten, worden de petities overhandigd aan minister Koenders met de vraag de Chinese autoriteiten aan te sporen Rinpoche en Kartse medische zorg te verlenen en alle Tibetanen, die vastzitten na vreedzame protesten, vrij te laten.

Volgens schattingen zijn er meer dan 600 politieke gevangenen in Tibet. ,,We moeten onze vrijheid inzetten om anderen te helpen die geen vrijheid hebben,” aldus de ICT-directeur, die ernaar streeft om 10.000 handtekeningen te verzamelen.

Share this

Het laatste nieuws

15 May 2019

Voor de Nederlandse regering bestaat Tibet niet meer. China Notitie rept met geen woord over Tibet.

Lees meer
4 May 2019

Tibet Actie Team in actie voor Tashi Wangchuk op Bevrijdingsfestival

Lees meer