26 June 2021

Campagne tegen de martelingen in Tibet brengt 17.000 handtekeningen op!

Ter ere van de Internationale Dag voor slachtoffers van foltering heeft ICT onlangs meer dan 17.000 petities ingediend bij de Hoge Commissaris voor de mensenrechten van de VN, ondertekend door ICT-leden zoals u!

Vandaag, 26 juni 2021, is de internationale dag voor steun aan slachtoffers van marteling. En dankzij u worden de stemmen van Tibetaanse slachtoffers van marteling gehoord.

Ter ere van deze Internationale dag ter ondersteuning van slachtoffers van marteling heeft International Campaign for Tibet onlangs meer dan 17.000 petities ingediend bij de Verenigde Naties, verzameld door de kantoren van ICT en ondertekend door ICT-supporters zoals u van over de hele wereld. In de petitie wordt Michelle Bachelet, de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN, onder andere gevraagd om martelingen in Tibet publiekelijk te veroordelen, gevallen van Tibetaanse slachtoffers van martelingen aan te kaarten bij de Chinese regering en Tibet op te nemen in haar aanstaande bezoek aan de Volksrepubliek China.

Als ICT’s VN-coördinator voor pleitbezorging weet Kai Müller dat deze petities zullen bijdragen aan het groeiende momentum om China op internationaal niveau ter verantwoording te roepen. Maar de petities zijn niet de enige manier waarop onze gemeenschap van medeleven zich onlangs heeft uitgesproken voor Tibetaanse slachtoffers van martelingen.

De afgelopen week heeft ICT vijf video’s gedeeld van Tibetaanse marteloverlevenden die hun stem verheffen voor vijf andere Tibetanen die nog steeds door China worden gemarteld. Velen van u hebben de video’s bekeken en online gedeeld, en daar ben ik u dankbaar voor. Maar velen van u zijn nog verder gegaan en hebben zelf hun stem verheven voor slachtoffers van martelingen in Tibet.

Ontzettend bedankt voor uw steun aan de slachtoffers van martelingen!

 

PS   Door samen te werken met Tibetaanse slachtoffers van martelingen, bouwt ICT aan internationale steun voor de bevrijding van slachtoffers van martelingen in Tibet. Geef vandaag uw beste gift om onze inspanningen te ondersteunen.

Geef voor Tibet

 

Tibetaanse slachtoffers van martelingen

Tibet wordt geregeerd door China’s autoritaire regering en is volgens Freedom House samen met Syriè het minst vrije land op aarde.

Sinds China meer dan 60 jaar geleden Tibet veroverde, hebben de Chinese autoriteiten onnoemelijk veel Tibetanen gemarteld. Vijf van deze slachtoffers, die erin slaagden deze martelingen te ontvluchten, waren het gezicht zijn van de campagne van ICT.

ICT heeft afgelopen week elke dag een nieuwe video laten zien waarin telkens een Tibetanen die martelingen in hun thuisland hebben overleefd het opneemt voor een andere Tibetaan die nog steeds wordt gemarteld.

Hieronder het overzicht van de Tibetanen die in de video´s terugkwamen:

  • Ngawang Sangdrol spreekt voor Wangdu:

Ngawang is een vreedzame demonstrant die op 13-jarige leeftijd de gevangenis inging. In de gevangenis maakte hij deel uit van de 14 nonnen van Drapchi 14. Deze groep stond bekend om hun moed en solidariteit in de beruchte Drapchi gevangenis. Sangdrol zal spreken voor Wangdu. Wangdu werd in 2008 tot levenslang veroordeeld omdat hij informatie over Tibet zou hebben doorgespeeld aan mensen buiten Tibet.

  • Phuntsog Nyidron Sanaschiga spreekt voor Soghar Lodoe Gyatso:

Phuntsog Nyidron Sanaschiga is een ander lid van de 14 nonnen van Drapchi. Zij zal spreken voor Soghar Lodoe Gyatso, die in 2018 een gevangenisstraf van 18 jaar kreeg nadat hij een soloprotest voor wereldvrede had uitgevoerd, kort nadat hij was vrijgelaten nadat hij meer dan 20 jaar in de gevangenis had gezeten.

  • Rinzin Choekyi spreekt voor Yeshi Choedon:

Rinzin Choekyi is een ander lid van 14 nonnen van Drapchi. Zij zal spreken voor Yeshi Choedon, die in 2008 tot 15 jaar gevangenisstraf werd veroordeeld omdat hij informatie zou hebben verstrekt aan aanhangers van de Dalai Lama, de verbannen spirituele leider van Tibet.

  • Dhondup Wangchen spreekt voor Thabkhe Gyatso:

Dhondup Wangchen is een Tibetaanse filmmaker wiens moedige documentaire, “Leaving Fear Behind” leidde tot zijn gevangenisstraf en marteling. De documentaire gaat over de realiteit van het leven in Tibet voorafgaand aan de Olympische Spelen van 2008 in Beijing. Dhondup Wangchen zal spreken voor Thabkhe Gyatso, een Tibetaanse monnik die in goede gezondheid verkeerde toen hij naar de gevangenis ging, maar nu naar verluidt “half verlamd” is door de martelingen die hij heeft ondergaan.

  • Golok Jigme spreekt voor Gangkye Drubpa Kyab:

Golok Jigme  is een Tibetaanse monnik die met Dhondup Wangchen heeft gewerkt aan “Leaving Fear Behind.” Hij zal spreken voor Gangkye Drubpa Kyab, een Tibetaanse schrijver die een boek schreef over het lijden van het Tibetaanse volk en de protesten in 2008 op het Tibetaanse Plateau.

Bekijk de verhalen op YouTube

Tags: China, Tibet, torture
Share this
7 October 2024

Een terugblik op de Ganden film screenings

27 September 2024

Geslaagde Empowerment Days in Brussel