20 november 2023

BIDEN CONFRONTEERT XI MET TIBET

International Campaign for Tibet is verheugd dat president Biden Tibet heeft genoemd tijdens zijn ontmoeting met zijn Chinese ambtgenoot Xi Jinping in San Francisco, op 15 november.

De ontmoeting vond plaats tegen de achtergrond van een verdergaande militarisering en sinificatie van Tibet.
Het Witte Huis : “President Biden benadrukte de verantwoordelijkheid van alle naties de mensenrechten na te leven. Hij uitte zijn bezorgdheid over schendingen in Xinjiang, Tibet en Hong Kong.”

ICT vindt dat er meer moet gebeuren. Genoemde volkeren hebben geen gelegenheid om in China hun kritiek en bezwaren te uiten. Xi en zijn collega’s zouden deze stemmen wel moeten horen en Biden en zijn regering zijn in staat Xi te laten luisteren. En vooral zou Biden Beijing moeten voorhouden dat ze de dialoog met de vertgenwoordigers van het Tibetaanse volk hervatten, hij heeft dit beloofd tijdens zijn campagne in 2020. Hij sprak toen letterlijk over “betekenisvolle autonomie, respect voor mensenrechten en behoud van Tibets milieu, alsmede zijn culturele, linguistische en religieuze tradities“.

Biden heeft de wet achter zich staan. De Tibetan Policy Act (2002) bepaalt dat de president China moet aanmoedigen “een dialoog te beginnen met de Dalai Lama of zijn vertegenwoordigers om tot een uitonderhandelde overeenkomst voor Tibet te komen”.
2000 petities vanuit ICT ondersteunden onlangs dit beleid.

Overigens werden vreedzame Tibetaanse demonstranten in San Francisco lastig gevallen door pro China activisten.
Protesten in Tibet zelf zijn nog steeds verboden; daarom is het cruciaal dat Tibet symphatisanten daarbuiten zich vrij voelen voor hun zaak op te komen, zonder dat China en zijn aanhangers zich op Amerikaans grondgebied tegen hen keren.

Share this
29 november 2023

TIBETAANS BOEDDHISME IN DE SCHIJNWERPERS OP INTERNATIONALE CONFERENTIE OVER RELIGIEUZE VRIJHEID

Lees meer
29 november 2023

STEUN VS VOOR OPLOSSING KWESTIE TIBET

Lees meer