24 August 2018

Beslissing Chinese rechtbank om gevangenisstraf Tashi Wangchuk te handhaven is karikatuur van gerechtigheid

De beslissing van een Chinese rechtbank om het beroep van de Tibetaanse taalactivist Tashi Wangchuk af te wijzen is een karikatuur van gerechtigheid – Tashi Wangchuk moet onmiddellijk worden vrijgelaten.

Tashi Wangchuk Taalactivist Tashi Wangchuk’s beroep tegen veroordeling tot 5 jaar gevangenis voor opkomen Tibetaanse taal en identiteit afgewezen

Op 23 augustus 2018 kondigde de advocaat van Tashi Wangchuk, Liang Xiaojun, via de sociale media aan dat het Qinghai Hogere Volksgerechtshof “zowel de argumenten van Tashi Wangchuk zelf, als ook de verklaringen van de advocaten ter verdediging had afgewezen.”
Het gerechtelijk document, waarin staat dat Wangchuk’s hoger beroep was afgewezen, was gedateerd op 30 juli 2018. Xiaojun zei dat de uitspraak op 13 augustus in het detentiecentrum Yushu City openbaar werd gemaakt en dat Wangchuk’s familie de veroordeling niet mocht bijwonen.
Het gerechtelijk document stelt dat Tashi Wangchuk “de feiten verdraaide, het overheidsbeleid ten aanzien van etnische minderheden aanviel, en daarbij opmerkingen maakte, die etnische eenheid en nationale eenheid ondermijnen. Zijn gedrag schond de juridische grenzen van de vrijheid van meningsuiting van burgers en was duidelijk subjectief en opzettelijk. Zijn gronden voor hoger beroep en de mening van de verdediging kunnen niet worden gehandhaafd.”
Wangchuk, 33, had op 22 mei 2018 bij het Yushu Intermediate People’s Court hoger beroep aangetekend tegen de beslissing om hem te veroordelen tot vijf jaar gevangenisstraf wegens ‘aansporing tot separatisme’.

“Het is duidelijk dat Tashi Wangchuk tijdens het eerste proces in Yushu en het daaropvolgende beroepsproces in de Qinghai Higher People’s Court geen eerlijk proces heeft gekregen”, stelt Tsering Jampa, directeur van ICT Europe. “Tashi Wangchuk is een gewetensgevangene, die alleen wordt vastgehouden vanwege zijn vreedzame meningsuiting ten aanzien van het recht van het Tibetaanse volk om hun eigen taal te studeren, zoals gewaarborgd door de Chinese grondwet zelf. Deze uitspraak toont aan dat als het gaat om Tibet, de Chinese autoriteiten stelselmatig de rechtsstaat en internationale mensenrechten normen aan hun laars lappen.”

Tsering voegde hieraan toe: “De afwijzing van deze oproep is een duidelijke en huiveringwekkende aanwijzing voor de verschuiving in het Chinese beleid naar criminalisering van uitingen van de Tibetaanse cultuur en identiteit zelf – aanvallen op individuen en groepen, die enkel een eenvoudig hun taal proberen te promoten. Tashi Wangchuk moet onmiddellijk en onvoorwaardelijk worden vrijgelaten.”

Wangchuk werd begin 2016 gearresteerd, twee maanden nadat hij had geparticipeerd in een video van de New York Times en een artikel over het Tibetaanse taalonderwijs. In de video is te zien hoe Tashi een verzoekschrift probeert in te dienen bij de Chinese autoriteiten om toestaan ??dat de Tibetaanse taal op scholen in Tibet wordt onderwezen.

Wangchuk stond in januari 2018 terecht. In dit voor zover bekend eerste geval, waarbij een internationaal nieuwsverhaal is gebruikt in een strafrechtelijke vervolging tegen een Tibetaan, werd de video van de New York Times tijdens het proces als bewijsmateriaal ingebracht, ondanks Wangchuk’s duidelijke afwijzing van separatisme en zijn verklaarde intentie om door gebruik van Chinese wetten de Tibetaanse taal te beschermen.

Wangchuk pleitte ‘niet schuldig’ aan de beschuldigingen tegen hem. Een vonnis werd pas uitgesproken op de ochtend van 22 mei 2018, toen zijn advocaat aangaf dat hij een vonnis van vijf jaar had gekregen.

Wangchuk is een van de jongere generaties in Tibet, die de bescherming van de Tibetaanse taal, het fundament van de culturele en religieuze identiteit, tot prioriteit maken en hun grieven binnen de kaders van de Chinese wet en regelgeving naar voren hebben gebracht. In de video van de New York Times is te zien hoe Wangchuk zegt: “Ik wil proberen de wetten van de Volksrepubliek China te gebruiken om dit probleem op te lossen.”

Regeringen en gekozen volksvertegenwoordigers overal ter wereld hebben opgeroepen tot de vrijlating van Wangchuk. In februari 2018 veroordeelden zes mensenrechtendeskundigen van de Verenigde Naties de “criminalisering van de taalkundige en culturele pleitbezorging” en riepen op tot zijn vrijlating.

De afwijzing van het beroep van Wangchuk zou een grote zorg moeten zijn voor buitenlandse en onafhankelijke media in China, die al uitermate beperkt zijn in hun activiteiten. Zijn veroordeling maakt het riskant voor Tibetanen in Tibet om met buitenlandse journalisten te praten of voor hun rechten op te komen, zelfs als de onderwerpen en activiteiten door de Chinese grondwet beschermd worden.

Share this

Het laatste nieuws

15 May 2019

Voor de Nederlandse regering bestaat Tibet niet meer. China Notitie rept met geen woord over Tibet.

Lees meer
4 May 2019

Tibet Actie Team in actie voor Tashi Wangchuk op Bevrijdingsfestival

Lees meer