6 April 2020

Bejaarde Tibetaanse man en zijn zoon aangehouden omdat ze naar de Dalai Lama luisterden

Alleen om het luisteren naar de lessen van de Dalai Lama op hun telefoon, belandden een 75-jarige man en zijn zoon eind vorig jaar in Tibet in hechtenis.

De Chinese politie heeft Jampa Dorje en zijn zoon op of nabij 30 december 2019 in de provincie Dzogang (Chinees: Zuogong) in de prefectuur Chamdo (Changdu) in het centrum van Tibet aangehouden. De Chinese regering schendt routinematig de religieuze vrijheid van Tibetanen.

De Tibetaanse dienst van Radio Free Asia (RFA) rapporteerde voor het eerst met een zekere bezorgdheid op 30 maart en de Internationale Campaign for Tibet verifieerde later de informatie.

Jampa Dorje,75 jaar oud.
Jampa Dorje,75 jaar oud.

 

Gedwongen te beloven dat ze het niet nog een keer zullen doen

Geshe Jampa, een Tibetaanse monnik die in het zuiden van India woont, vertelde RFA dat Jampa Dorje en zijn zoon ‘werden vastgehouden op beschuldiging van het luisteren naar de lessen van de Dalai Lama op hun mobiele telefoon, en ook omdat ze spraken met hun dochters die in ballingschap leven’. Geshe Jampa bevestigde aan ICT dat de twee mannen live naar de religieuze les van de Dalai Lama hadden geluisterd op hun telefoon.

Een andere bron vertelde RFA dat de politie uiteindelijk de vader en zoon vrijliet omdat ze “een goede houding” in hechtenis hadden gegeven, maar waarschuwde hen dat ze voor hun misdrijven tot vijf jaar gevangenisstraf hadden kunnen worden geconfronteerd.

De autoriteiten schreven ook de telefoonnummers van hun familieleden op en dwongen Jampa Dorje en zijn zoon om een ​​document te ondertekenen waarin ze beloofden nooit meer naar de Dalai Lama te luisteren of telefoontjes van hun dochters/zussen te ontvangen.

 

De Dalai Lama uit zijn vaderland verbannen

Hoewel de Dalai Lama een van de meest bewonderde mensen op aarde is, beperkt de Chinese regering elke vermelding van hem in zijn thuisland Tibet, dat de Dalai Lama in 1959 moest ontvluchten toen de Chinese bezetting en annexatie van het historisch onafhankelijke land begon. In de meer dan 60 jaar sindsdien hebben de Chinese autoriteiten de Dalai Lama nooit naar huis laten terugkeren en hebben ze de Tibetanen gestraft en gearresteerd omdat ze zelfs maar een foto van hem hadden. Volgens RFA hield de politie in juli 2019 een Tibetaanse man uit de regio Amdo 10 dagen vast, nadat hij een foto van de Dalai Lama had gedeeld op het berichtenplatform WeChat.

 

Mensenrechtenschendingen

De pogingen van Chinese functionarissen om elke vermelding van de Dalai Lama in Tibet te verbieden, maken deel uit van hun algehele ontkenning van de religieuze vrijheid van Tibetanen.

Zoals ICT deze week meldde, hebben de Chinese autoriteiten onlangs aangekondigd dat ze na de uitbraak van het coronavirus enkele kloosters rond de Tibetaanse hoofdstad Lhasa zullen heropenen. De Chinese regering heeft echter belangrijke religieuze beperkingen gehandhaafd, waaronder 24/7 toezicht op tempels en verboden op kinderen en overheidsfunctionarissen die deelnemen aan religieuze ceremonies.

De Chinese regering schendt de mensenrechten van Tibetanen, onder meer door te voorkomen dat zij contact hebben met de buitenwereld.

In de provincie Dzogang, waar Jampa Dorje en zijn zoon wonen, houden de autoriteiten de communicatie nauwlettend in de gaten en hebben de bewoners tijdens de uitbraak van het coronavirus niet met hun familieleden in ballingschap kunnen spreken.

 

Lees hier het rapport van RFA over de arrestatie van Jampa Dorje en zijn zoon.

Share this
10 October 2024

Tibetaanse monnik in de gevangenis vanwege delen van Dalai Lama post

In augustus is de Tibetaanse monnik Jampa Choepel na een geheime rechtszaak veroordeeld tot anderhalf jaar gevangenisstraf.

9 October 2024

Sikyong nodigt Tweede Kamerleden uit voor bezoek aan Dharamshala