27 August 2011

Beetje verliefd op de Dalai Lama

4 juni 2009

Bron: AD

AMSTERDAM – Een kleine, olijke man in geel-rood gewaad komt aan de hand van Erica Terpstra het podium op. Olijk groet – de handen gevouwen – Zijne Heiligheid, de Oceaan der Wijsheid, Tenzin Gyatso (74).

Beter wel bekend als de veertiende dalai lama, de tienduizend mensen die voor hem naar de Amsterdamse RAI zijn gekomen.

Hij krijgt een Amsterdam-petje van de lokale televisieploeg en zet dat zonder omhaal op zijn hoofd. Ja, ook een zonnebril kan er nog bij. Waarover gaat het vanmiddag ook alweer?, vraagt hij aan zijn tolk. ,,Over compassie in turbulente tijden.” ,,O ja,” lacht hij. Zijn schouders schudden mee.

De dalai lama begint zijn urenlange monoloog met een waarschuwing: ,,Verwacht niet te veel van vanmiddag, dan raak je teleurgesteld.” Hij benadrukt dat compassie niets met religie te maken heeft. Dat het beter is te proberen in je familie vrede te creëren, dan in afzondering te mediteren. Aan het einde van de middag krijgt hij alle aanwezigen zover drie minuten lang met hem te mediteren. Het is doodstil.

De bijeenkomst heeft iets van een optreden van een popster. De dalai lama zit zo ver weg, dat de meeste bezoekers hem via immense beeldschermen moeten volgen. Er is een speciale gebarentolk voor de doven en slechthorenden. Bij elke uitgang staan veiligheidsmannen.

Voor Christine Boonstra (51) uit Groningen is de dalai lama ook een soort ster. ,,Als ik iemand wilde zien, is hij het,” lacht ze. ,,Hij is een spiritueel idool. Ik ben een beetje verliefd.” Boeddhist Niki Hellenbrand (30) uit Beneden-Leeuwen: ,,Als de dalai lama komt, zet je alles opzij.”

De tienduizend bezoekers, die elk 40 euro neertelden voor een kaartje, hebben genoten van de Lai, zoals sommigen hem liefkozend noemen. Bram Dees uit Zeeland: ,,De dalai lama bepleit dat je het beste zoekt in jezelf en een ander. Daar zal niemand tegen zijn.”

zie ook:
Ik ben maar een simpele monnik
Cadeau voor de dalai lama
Dalai lama wil vooral zijn glimlach verkopen
Dalai lama: afwezigheid Balkenende ‘no problem’
Chinezen in Nederland vrezen sancties

Lees meer in AD.

Share this

Het laatste nieuws

15 May 2019

Voor de Nederlandse regering bestaat Tibet niet meer. China Notitie rept met geen woord over Tibet.

Lees meer
4 May 2019

Tibet Actie Team in actie voor Tashi Wangchuk op Bevrijdingsfestival

Lees meer