28 August 2011

Autoriteiten bereiden op het Potala-plein een ceremonie voor bij de aankomst van de Olympische vlam in Lhasa

Terwijl het hardhandige optreden doorgaat en er bijna iedere dag mensen ‘verdwijnen’ in Lhasa, zijn de voorbereidingen aan de gang voor de ceremonie: ‘bescherm de toorts en houd van je land’.

Duizenden Chinezen zullen de ceremonie op het Potala-plein waarschijnlijk bijwonen, als de Olympische vlam door Lhasa gaat. Volgens een verslag op een bekende onofficiële Chineestalige website, zal de ceremonie plaatsvinden met op de achtergrond de vroegere woning van de Dalai Lama, het Potala-paleis. Dit was het politieke en godsdienstige centrum van de Tibetaanse overheid vóór de Chinese invasie en voor de vlucht van de Dalai Lama in ballingschap.

De autoriteiten leggen rond de ceremonie nog striktere beperkingen op in Lhasa en het Shigatse-gebied. Volgens betrouwbare rapporten zal in Lhasa waarschijnlijk een avondklok worden ingesteld als de Olympische vlam door de hoofdstad gaat. Eerder deze week vond in de Shigatse-prefectuur (Chinees: Rigaze) een vergadering plaats waar beveiligings- en ander officieel personeel werd gemobiliseerd om de route van de fakkel naar Chomolungma (Mount Everest) te beveiligen.

De voorzitter van de Tibetaanse Autonome Regio Jampa Phuntsog waarschuwde op 9 april tijdens een persconferentie in Peking dat als menzen ‘problemen’ tijdens de tocht van de Olympische fakkel zullen veroorzaken ‘wij deze personen streng zullen behandelen … wij zullen niet mild zijn’.

De niet-Chinese internationale media, die in China zijn met toestemming om te rapporteren over de poging om de toorts naar de top van de Everest te brengen, werd dinsdag op de dag van hun geplande vertrek verteld dat deze mediareis gedeeltelijk geannuleerd was(Reuters, AP, 22 april). Het Beijing Organising Committee for the Olympic Games (BOCOG) beweerde dat dit een gevolg was van “ongeschikt weer”.

De situatie in Lhasa blijft gespannen, er vinden nog steeds arrestaties plaats en er is grote bezorgdheid over het welzijn van monniken van de kloosters Sera, Drepung en Ganden, de kloosters die afgesloten zijn.

Volgens verschillende betrouwbare bronnen zijn de omstandigheden slecht in gevangenissen, zoals het Gutsa-detentiecentrum in Lhasa. Wegens ontzegging van water en voedsel zijn gevangenen gedwongen om hun eigen urine te drinken. Ook vinden er zware martelingen en agressieve ondervragingen plaats.

Een bron die met een ooggetuige sprak maakt melding van een incident na 14 maart. De gewapende politie kwamen bij een familiehuis om de lichamen van drie kinderen op te halen voor een ‘postmortaal’. Allen drie waren in de rug geschoten. De politie arriveerde toen de families traditionele godsdienstige rituelen voor de kinderen uitvoerden. De families werd verteld dat zij naar de gevangenis moesten als zij de lichamen niet vrijgaven.

China probeert berichtgeving van informatie stop te zetten

China neemt nu toevlucht tot nog hardere maatregelen om het Tibetaanse volk te onderwerpen en tot zwijgen te brengen. Dit heeft invloed op de informatie die de buitenwereld bereikt. Op een officiële website waarschuwden de autoriteiten van Lhasa er vandaag voor dat Tibetanen die “geruchten verspreiden, opschudding veroorzaken en het publiek misleiden”, hard aangepakt zullen worden.

Dezelfde bedreigingen en waarschuwingen werden elders in Tibet gemaakt. Volgens een rapport van de Tibetaanse regering in ballingschap overviel de politie in de Jyekundo (Chinees: Yushu) Tibetaanse Autonome Prefectuur in Qinghai huishoudens, waarbij satelliettelevisies onklaar werden, gemaakt. Hetzelfde rapport verwees naar een officieel document dat zegt dat het Tibetanen niet is toegestaan om naar andere dan door de staat gerunde nieuwszenders te kijken (22 April, Tibetaanse regering in ballingschap).

Intussen proberen de Chinese staatsmedia de indruk te wekken dat de situatie in Tibet “naar normaal” terugkeert in de aanloop naar de fakkeltocht door Tibet. Volgens een verslag door Xinhua (24 april) is de eerste binnenlandse reisgroep vandaag in Lhasa aangekomen. In het verslag wordt  een toerisme-ambtenaar geciteerd: ‘Tibet zal het beeld van veilige, gezonde en beschaafde toeristenbestemming houden.’ De Chinese autoriteiten zeggen niet wanneer de beperkingen op buitenlandse toeristen naar de Autonome Tibetaanse Regio zullen worden opgeheven.

Een vertrouwelijk memorandum van het Internationale Olympisch Comité, verkregen door de organisatie Reporters Without Borders, verwijst naar demonstraties die zouden kunnen plaatsvinden als de Olympische vlam door Tibet gaat. Een tocht die door de ‘Reis van Harmonie’ wordt genoemd. In het memorandum dat 26 maart naar nationale Olympische comités werd gestuurd, staat dat het ‘IOC zich niet zal mengen in acties van plaatselijke autoriteiten’, en dat in het geval van een ‘extreme crisis’ het IOC en BOCOG voorstellen om geen commentaar te geven of deelneming uit te drukken met welke slachtoffers dan ook. (RSF rapport, 9april)

Share this

Het laatste nieuws

15 May 2019

Voor de Nederlandse regering bestaat Tibet niet meer. China Notitie rept met geen woord over Tibet.

Lees meer
4 May 2019

Tibet Actie Team in actie voor Tashi Wangchuk op Bevrijdingsfestival

Lees meer