26 augustus 2011

Angst voor levensgevaar van Tibetaanse politieke gevangene gemarteld na spreken met VN Rapporteur

Een Tibetaanse politiek gevangene die gemarteld is nadat hij met de VN Speciale Rapporteur over Marteling sprak tijdens een officieel gevangenisbezoek in 2005, is ernstig ziek in Chushur gevangenis in Tibet. De International Campaign for Tibet roept de nieuwe VN Speciale Rapporteur over Marteling, Juan Mendez, op om aan te dringen Jigme Gyatso onmiddellijk vrij te laten op medische gronden. De oproep van ICT komt voort uit angst voor zijn leven nadat hij herhaaldelijk is gemarteld sinds zijn arrestatie 15 jaar geleden.

‘’Wij pleiten bij de VN Speciale Rapporteur over Marteling om zijn mandaat uit te oefenen door aan te dringen bij de Chinese overheid om de onmiddellijke vrijlating van Jigme Gyatso veilig te stellen op medische gronden,” zei Tsering Jampa, directeur International Campaign for Tibet.

Jigme Gyatso, een voormalig Tibetaanse Boeddhistische monnik, zit een straf uit van 18 jaar gevangenis voor “anti-revolutionaire activiteiten” en “aanzetten tot separatisme”. Volgens nieuwe informatie van Tibetaanse bronnen, is Gyatso in zeer slechte gezondheidstoestand en wordt hij geïsoleerd van andere gevangenen. Gyatso werd daarnaast de afgelopen maanden drie keer familiebezoek geweigerd. Er werd echter slechts één keer een bezoek toegestaan aan het einde van 2010.

Op 27 november 2005 had de toenmalige VN Speciale Rapporteur over Marteling dr. Manfred Nowak een ontmoeting met Jigme Gyatso tijdens een officieel bezoek aan Chushur (Chinees: Qushui) gevangenis vlakbij Lhasa.

Nowak pleitte vervolgens voor zijn vrijlating. Op 20 maart 2006 publiceerde de VN Mensenrechtenraad een rapport over zijn bezoek waarin vermeld staat: “Sinds hij (Jigme Gyatso) is veroordeeld voor een politieke misdaad, mogelijk op basis van informatie verkregen door marteling, roept de Speciale Rapporteur op aan de (Chinese) overheid tot zijn vrijlating.”

Jigme Gyatso werd opgenomen in het ziekenhuis begin 2006 en kon moeilijk lopen wegens een verwonding die was opgelopen wegens marteling.

Volgens een nieuwsrapport op 30 december 2010 van de Tibetaanse regering in ballingschap, verkeert hij in “levensgevaar vanwege zijn aftakelende gezondheid.” 

Share this

Het laatste nieuws

15 mei 2019

Voor de Nederlandse regering bestaat Tibet niet meer. China Notitie rept met geen woord over Tibet.

Lees meer
4 mei 2019

Tibet Actie Team in actie voor Tashi Wangchuk op Bevrijdingsfestival

Lees meer